ЕУ: Политичари у БиХ да се уздрже од провокација

Савјет ЕУ позвао је данас политичке снаге у БиХ да се уздрже од провокација и запаљиве реторике током изборног периода и да се фокусирају на 14 приоритета утврђених у Мишљењу Европске комисије о пријави БиХ за чланство у ЕУ.

Босна и Херцеговина 12.10.2020 | 14:19
ЕУ: Политичари у БиХ да се уздрже од провокација

Савјет ЕУ је изразио “недвосмислену посвећеност перспективи БиХ као јединствене, уједињене и суверене земље”.

– Уз локалне изборе који ће бити одржани 15. новембра 2020. године, Савјет ЕУ поздравља то што ће први пут од 2008. године бити одржани локални избори у Мостару 20. децембра 2020 – пише у усвојеним закључцима.

Савјет ЕУ је подржао наставак Еуфорове операције “Алтеа” у оквиру шире стратегије Уније за БиХ.

– Савјет потврђује спремност ЕУ да настави извршни мандат ове операције као подршку властима у БиХ да одрже безбједно и сигурно окружење под обновљеним одобрењем од УН – наводи се у тексту закључака.

Указано је на изазове које представља пандемија ковид 19 и похваљена је операција “Алтеа” јер је, како је истакнуто, остала потпуно оперативна и наставља да пружа подршку земљи у овим тешким временима.

Савјет ЕУ очекује да ће представити сљедећи Стратешки преглед до средине 2021. године као основу за дискусију о будућим задацима Еуфора и операције “Алтеа” имајући у виду подршку напредовању БиХ у њеном процесу интеграције са ЕУ и безбједносну ситуацију на терену.

У тексту закључака се указује на значај сарадње ове операције са осталим међународним актерима на терену.

Савјет ЕУ је још једном позвао власти у БиХ да, уз подршку међународне заједнице, наставе да улажу напоре за одлагање муниције, оружја и вишкова експлозива, као за деминирање.

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Борис

12.10.2020 13:01

Само кажњавањем по новчанику и функцијама се то провоцирање може зауставити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напред БејХа

12.10.2020 13:53

Нароцито је суверена и уједињена, ха, ха..

Name

Добој

13.10.2020 21:05

Вазно да се ми градјани не морамо устезати од провокација...просто морам да провоцирам ове назови кандидате на листама, неодољиво су глупи толико да це ми постати симпатицни...наравно не толико да за дебиле гласам ???

Name

Мили

12.10.2020 13:16

Венеција је испала из избора,Јос да испадну,Београд,Загреб и Анкара и ето берицета и пара у Бих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

12.10.2020 14:28

Тороводје пред закон за све једнак повуците и опоравак дрзаве и народа и враћање покраденог отетог од народ и дрзаве°°°° помозите народу овај пут а не корумпираним политичарима и њиховим тајкунимааа

ОДГОВОРИТЕ