EU: Političari u BiH da se uzdrže od provokacija

Savjet EU pozvao je danas političke snage u BiH da se uzdrže od provokacija i zapaljive retorike tokom izbornog perioda i da se fokusiraju na 14 prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije o prijavi BiH za članstvo u EU.

Bosna i Hercegovina 12.10.2020 | 14:19
EU: Političari u BiH da se uzdrže od provokacija

Savjet EU je izrazio “nedvosmislenu posvećenost perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje”.

– Uz lokalne izbore koji će biti održani 15. novembra 2020. godine, Savjet EU pozdravlja to što će prvi put od 2008. godine biti održani lokalni izbori u Mostaru 20. decembra 2020 – piše u usvojenim zaključcima.

Savjet EU je podržao nastavak Euforove operacije “Altea” u okviru šire strategije Unije za BiH.

– Savjet potvrđuje spremnost EU da nastavi izvršni mandat ove operacije kao podršku vlastima u BiH da održe bezbjedno i sigurno okruženje pod obnovljenim odobrenjem od UN – navodi se u tekstu zaključaka.

Ukazano je na izazove koje predstavlja pandemija kovid 19 i pohvaljena je operacija “Altea” jer je, kako je istaknuto, ostala potpuno operativna i nastavlja da pruža podršku zemlji u ovim teškim vremenima.

Savjet EU očekuje da će predstaviti sljedeći Strateški pregled do sredine 2021. godine kao osnovu za diskusiju o budućim zadacima Eufora i operacije “Altea” imajući u vidu podršku napredovanju BiH u njenom procesu integracije sa EU i bezbjednosnu situaciju na terenu.

U tekstu zaključaka se ukazuje na značaj saradnje ove operacije sa ostalim međunarodnim akterima na terenu.

Savjet EU je još jednom pozvao vlasti u BiH da, uz podršku međunarodne zajednice, nastave da ulažu napore za odlaganje municije, oružja i viškova eksploziva, kao za deminiranje.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Boris

12.10.2020 13:01

Samo kažnjavanjem po novčaniku i funkcijama se to provociranje može zaustaviti

ODGOVORITE
Name

Napred BejHa

12.10.2020 13:53

Narocito je suverena i ujedinjena, ha, ha..

Name

Doboj

13.10.2020 21:05

Vazno da se mi gradjani ne moramo ustezati od provokacija...prosto moram da provociram ove nazovi kandidate na listama, neodoljivo su glupi toliko da ce mi postati simpaticni...naravno ne toliko da za debile glasam ???

Name

Mili

12.10.2020 13:16

Venecija je ispala iz izbora,Jos da ispadnu,Beograd,Zagreb i Ankara i eto bericeta i para u Bih.

ODGOVORITE
Name

Samo

12.10.2020 14:28

Torovodje pred zakon za sve jednak povucite i oporavak drzave i naroda i vraćanje pokradenog otetog od narod i drzave°°°° pomozite narodu ovaj put a ne korumpiranim političarima i njihovim tajkunimaaa

ODGOVORITE