Бројне неправилности: Живи у Њемачкој, а за гласање пријављена у Швајцарској и Коњицу

Од око 120.000 пријава за гласање путем поште на новембарским локалним изборима у БиХ, ЦИК је због неправилности одбио око 28.000. Примљено је око 3.500 жалби што указује на бројне малверзације.

Босна и Херцеговина 12.10.2020 | 11:16
Бројне неправилности: Живи у Њемачкој, а за гласање пријављена у Швајцарској и Коњицу

"На вријеме сам се пријавио за изборе и све документе послао на адресу ЦИК-а (Централна изборна комисија) БиХ. Био сам непријатно изненађен кад сам 2. октобра у централном бирачком списку за гласање ван БиХ за град Бањалука видјео име моје умрле мајке Сеније Трокић, са лажним датумом рођења и уз то још и пријавом за гласање у Србији. Изненађење је било још веће кад сам установио да мог имена уопште нема на списку", каже држављанин БиХ Есад Трокић који живи и ради у Канади.

Трокић се жалио ЦИК–у тражећи да се његова преминула мајка избрише, а његово име уврсти у списак за гласање и да му се достави гласачки материјал.

"Нажалост, нисам добио одговор од ЦИК-а, па сам копију приговора упутио и правосудним органима захтевајући покретање кривичног поступка. Бирачки списак сам поново провјерио 8. октобра, име моје мртве мајке било је још тамо, а мог имена нема", каже Трокић.

Проблеме имају и бирачи у БиХ

Провјером бирачког списка Бањалучанка Тања Палачковић установила је да ће гласати у Србији.

"Рођена сам и живим у Бањалуци и стварно сам се изненадила када сам видјела да сам пријављена за гласање поштом у Бајиној Башти где никад нисам била", каже Тања, иначе активисткиња Партије демократског процеса.

Из иницијативе "Моја адреса: Сребреница" позивају ЦИК и друге надлежне да пониште "нерегуларне пријаве путем поште из Србије". Наводе да је 60 Бошњака регистровано за гласање поштом у Србији, иако живе у другим државама. "Осим њих, многи грађани српске националности који живе и раде у Сребреници такође су регистровани за гласање поштом из Србије. Све упућује на злоупотребе", саопштено је из иницијативе.

Пријаве за гласања на два места

Опозиција у БиХ вјерује да су ове малверзације режиране у владајућим политичким круговима.

Ове сумње износи председник Српске демократске странке Мирко Шаровић. Он упозорава да је "8.000 грађана са правом гласа у БиХ пријављено за гласање на два мјеста, или да је близу 6.000 оних који се налазе на адресама где је пријављено више од 6 гласача".

У Новом Саду на једној адреси пројављено је 90 гласача за гласање путем поште, а мјеста где је пријављено по 70, 50, 30, или 40 гласача је безброј", каже Шаровић.

Живи у Немачкој, а за гласање пријављена у Швајцарској и Коњицу

Приговора у вези са гласањем ван БиХ има и опозиција у Федерацији БиХ.

Лидер Социјалдемократске партије БиХ Нермин Никшић упозорава на "нову тактику владајућих странака - фиктивну регистрацију бирача ван БиХ". "Моја ћерка живи у Немачкој, а провјером смо установили да је пријављена за гласање ван БиХ у Швајцарској. Такође, видели смо да је и на бирачком списку за гласање у Коњицу, на биралишту у Дому извиђача", каже Никшић.

Владајуће партије деле забринутост због уочених неправилности и позивају на хитно деловање надлежних.

Алма Чоло из Председништва Странке демократске акције каже да изборне крађе никоме неће донијети добар резултат и да су овакве појаве "кривично дјело за које неко мора одговарати".

Предсједница Републике Српске (Савез независних социјалдемократа) Жељка Цвијановић каже да би надлежне службе сада требале утврдити ко све има приступ таквим подацима, на који начин се праве ти спискови и "како се неко ко традиционално гласа у Котор Варошу одједном нађе на списку за гласање негдје вани".

Сумње у службе сусједа БиХ

На адресу ЦИК-а стигло је око 3.500 пријава због разних неправилности.

На бирачком списку има преминулих особа, многи су пријављени за гласање на више места, а неких уопште нема на бирачким списковима. ЦИК позива грађане да провере бирачке спискове како би се утврдиле евентуалне неправилности. Члан ЦИК-а Суад Арнаутовић сумња да се ради о "организованом подухвату у којем не учествују само појединци, већ и службе суседних земаља".

Сада се поставља питање да ли ће реаговати правосуђе и надлежне полицијске и сигурносне службе и да ли ће починиоци одговарати за злоупотребе и малверзације?

Рад правосуђа "у складу с политичком вољом"

Бивши члан ЦИК-а и судија Вехид Шехић каже да Тужилаштво БиХ мора започети истрагу, али да се у истрагу морају укључити и државне безбједносне агенције.

"Овдје се очито ради о прекограничном криминалу. Треба провјерити и да ли неке административне јединице у сусједним државама издају одређене потврде да неко из БиХ станује на одређеној адреси, што би у оваквим случајевима представљало фалсификовање службених исправа и злоупотребу службеног положаја. Овај случај ће показати да ли институције БиХ, Србије и Хрватске уопће сарађују", каже Шехић.

Бивши члан ЦИК-а сматра да су политички центри моћи "суспендовали" многе институције државе БиХ "дијелом и државно Тужилаштво". "И раније смо чули изјаве носилаца високих функција у правосуђу, у Тужилаштво, да се не могу ефикасно борити против организованог криминала и корупције 'јер не постоји политичка воља'. Управо таква реченица показује да они ослушкују шта ће политика рећи, уместо да примењују кривични закон", каже Шехић.

Тужилаштво БиХ формирало предмете

Тужилаштво БиХ примило је пријаве ЦИК-а о изборним нерегуларностима и формирало одређене предмете. То је у изјави за БХ радио 1 потврдио портпарол Тужилаштва Борис Грубешић. Он подсећа да је праћење регуларности изборног процеса, уређивање коначног бирачког списка, те спречавање злоупотреба, у надлежности ЦИК-а.

"У случају да у том процесу дођу до сазнања о елементима кривичних дела, морају да информирмишу надлежне правосудне институције - ентитетске или Брчко Дистрикта ако су у питању локални избори, односно државне уколико се ради о изборима на нивоу БиХ", наводи Грубешић.

За гласање на локалним изборима у БиХ регистровано је 3.283.194 бирача. Од тог броја, око 120.000 пријављено је за гласање ван БиХ, што је готово двоструко више него на прошлим изборима. Због уочених неправилности, ЦИК је одбила упис око 28.000 бирача за гласање ван БиХ.

До бројних жалби дошло је након што је ЦИК први пут на свом интернет порталу објавила извод из Централног бирачког списка за гласање ван БиХ. Агенција за заштиту личних података БиХ потом је забранила ЦИК-у да на својој wеб страници избори.ба објављује личне податке бирача уписаних у поменути извод. Из ЦИК-а је саопштено да нису објављени лични подаци бирача, већ извод из бирачког списка, јер су у складу са Изборним законом БиХ бирачки списак и његови изводи јавни.

(ДW)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Не врсе притисак

12.10.2020 09:32

Опозицији није стало да стварно додје до промјена, боре се за мандат ухљебљења, брига их јесу ли регуларни избори или не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

12.10.2020 10:51

Опозиција жели да изборни процес прође без изборних нерегуларности или са што мање изборних нерегуларности.

Name

А КЕЉМЕНДИ

12.10.2020 12:26

ЕТО ЉУДСКИХ ЛРАВА. ВРАТИО СЕ И КЕЉМЕНДИ У БЕЈХА. ЗА ИЗБОРЕ КО ФОЛ. ЈА ЛУДАЦКЕ ДРЗАВЕ.

Name

добој

12.10.2020 09:37

Забранте гласање постом, коме је стало тај це доци на своје гл. Мјесто, а ови зиве у канади гласају у босни обицна зајебанција, засто да ми гаце кроји неко ко долази сваких десет година у Босну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модричанин

12.10.2020 10:34

А зашто би забранили да гласају и дијаспорци кад је пола њих ова власт отјерала због немогућности нормалног живота у РС а сви они имају овде неког члана породице кога директно помажу јер знају како се овдје живи. Ти се залажеш да гласају само уцијењени и буџетлије и да овдје не буде никаквих промјена, да Милорада наслиједи Игор а њега његов син. Треба провјерит све пријављене за гласање из иностранства, покажњават оне који су пријављивали али и оне који су свјесно дозволили да их неко, негдје пријави и већ за идуће изборе неће бити оволико "лажњака".

Name

Ре модрицанин

12.10.2020 11:22

Па у праву је Добој,засто да неко одлуцује о насој судбини који додји једном годисње или мање??Они кад додју са парама њима је добро па макар владао јос неко гори.Буду 10ак дана и одосе.А ми останемо ту и гледамо са које стране ведро?Јел то знаци да се и ми остали требамо иселити одавде??

Name

Новембар

12.10.2020 09:43

НИЈЕ ОВО ОД ЈУЦЕ.ТО ЈЕ УХОДАН МЕХАНИЗАМ ВЕЦ ДУЗЕ ВРИЈЕМЕ.ХАВНА ЈЕ ТАЈНА ГИДУНАМА ДА СЕ СКУПЉАЈУ СИГУРНИ ГЛАСОВИ И УЗИМАЈУ ИД ГЛАСАЦА ЛИЦНИ ПОДАЦИ И НИКО НИЈЕ РЕАГОВАО.ДА КИ ЈЕ НЕКО РАЗМИСЉАО ДА МОЗЕ ДОЦИ ДО НЕКЕ ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ У ЗЕМЉИ И ДА СЕ ТИ ПОДАЦИ МОГУ ЗЛОУПОТРЕБИТИ У ДРУГЕ СВРХЕ.СТА БИ СЕ ДЕСИЛО НЕ ДАО БОГ ДА СЕ ПОНОВИ СТАЊЕ ДЕВЕДЕСЕТИХ.ГДЈЕ БИ ЗАВРСИЛИ ТИ ПОДАЦУ СА МАТИЦНИМ БРОЈЕВИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиа

12.10.2020 09:54

Гласати само онај тко зиви у БиХ и дијелити судбину и зивот у дрзави . Па ста брига оних у иностранству какву це мо власт имати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узајамна помоц

12.10.2020 19:53

Хоботница је то.

Name

Размисли мало

13.10.2020 01:19

Да није људи из иностранства који помазу сто директно слањем новца и помагањем сто кроз пензије које су зарадили у иностранству ,а тросе у Бих теско да би уопсте ви могли да зивите изнад просека Сомалије. а сад не зелите да вам указу и исправе накарадно васе понасање. Не да сте незахвални вец несрецни у покусају било каквог размисљања

Name

Па

12.10.2020 10:53

Тако раде политицари од рата само да би се задржали на власт а сад треба капитал сацуватииии!!љута борба прљавааа све могуће преваре раде само да би опстали тако приватизовани институцијама управљају изнад законааааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др.

12.10.2020 11:02

Ово је озбиљан проблем. Сви добро знамо како нам је Тузиластво, Судови, полицијске и безбједносне структуре. ЦИК не мозе исконтролисати оволики број малверзација. Опозиција оптузује странке на власти а ево СДА и СНСД се зале на покусај превара. Логицно и једино рјесење одгадјање избора док се не утврде конацни бирацки спискови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови закон

12.10.2020 12:12

Без тога, бојкот

Name

Ја лично

12.10.2020 11:34

У питању су опасне малверзације. 90% наших странаца ,избори у опште не занимају. Имам доста родбине вани, ма никога то не интересује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свеједно

12.10.2020 12:11

Изасли или не, настима се да гласају за криманалну секту путем посте....

Name

сале

12.10.2020 13:24

Људи па и птице на грани знају да земља гдије бирацки спискови броје висе гласаца него број пописаних грађана није регуларно.

Name

Боки

12.10.2020 14:15

Секта и сатрапи (снсд) краду изборе и пријављују фиктивно, гласаче у иностранству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма иди

12.10.2020 14:24

Какви избори нисмо ми дорасли за то.Нама требају из ОХР- од председника мз-е до председника дрзаве.Изем ти демократију без мозга то је анархија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста је цудо

12.10.2020 15:59

Мртви људи по деценију и висе и пријављени за гласање, и то јос на његовој адреси за зивота, десетине гласаца из БиХ који са те једне адресе гласају као и јос ко зна којих све адреса....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ана

12.10.2020 19:30

ЧЕМУ ИЗБОРИ? ИЗБОРИ У БИХ СУ ФАРСА И ОБМАНА ЗА НАИВНИ НАРОД.

ОДГОВОРИТЕ