"Брисел од Вучића очекује...а он се с правом пита"

Специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак изјавио да Брисел од председника Србије Александра Вучића очекује "далекосежну одлуку" по питању Косова.

Србија 12.10.2020 | 08:11
"Брисел од Вучића очекује...а он се с правом пита"

Али, додао је да се српски председник с правом пита да ли ЕУ нуди европску перспективу заузврат.

Он је за аустријски лист Винер цајтунг рекао да је најтежи део посла био да се дијалог уопште покрене, а да је циљ правно обавезујући споразум, преноси Глас Америке.

"Већ имамо предлог текста о прогнаним и несталим особама као и о економској сарадњи. Али и овде важи начело да ништа није договорено док све не буде договорено. Тренутно дискутујемо о веома комплексним темама међу којима су финансијска потраживања и власничка права", рекао је Лајчак.

Специјални изасланик ЕУ је подсетио да је споразум о Заједници српских општина постигнут 2013. и 2015. и упитао зашто се не спроводи.

"То је веома осетљива тема о којој се огласио и косовски Уставни суд – то мишљење се мора узети у обзир. Али питам оне који кажу да сада није прави тренутак за то: када, ако не сада? Па сами сте потписали договор.'"

Лајчак је признао да Вучић оправдано пита шта ЕУ нуди Србији заузврат.

"Председник Вучић поставља легитимно питање. Очекујемо од њега да донесе далекосежну одлуку, а он се пита: Како могу да објасним грађанима да је то добро за њих? Овај преговарачки процес је од почетка био повезан са европском перспективом земље и сада се Вучић пита: колико ћемо те европске перспективе добити?"

(Глас Америке)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

?

12.10.2020 06:18

Европска перспектива, ха, ха.. Па српска дрзавност је старија од бриселске..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

12.10.2020 08:47

Само ти немој овој секти на изборима помагати.

Name

Смрт фашизму

12.10.2020 06:36

Лајцак “дуго “ си издржо да покажеш како си “неутралан” !Да си “добар” не би имо тако добро презиме (које ти у потпуности одговара) јер си спреман само да се понашаш онако како се понаша онај ко лаје Безвезе ко и “пицоусти” исти сте !

ОДГОВОРИТЕ
Name

У преводу

12.10.2020 06:50

Значи прихватио је али тражи модус како то сервирати народу? Када неко ко Брнабићка може бити премијер - може и све друго...?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прво

12.10.2020 07:41

Видите ста це те са перспективом ЕУ, мозе то много боље, несто не стима, док западни Балкан продисе, лако је после готову дјетету бити баба....

ОДГОВОРИТЕ