"Brisel od Vučića očekuje...a on se s pravom pita"

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak izjavio da Brisel od predsednika Srbije Aleksandra Vučića očekuje "dalekosežnu odluku" po pitanju Kosova.

Srbija 12.10.2020 | 08:11
"Brisel od Vučića očekuje...a on se s pravom pita"

Ali, dodao je da se srpski predsednik s pravom pita da li EU nudi evropsku perspektivu zauzvrat.

On je za austrijski list Viner cajtung rekao da je najteži deo posla bio da se dijalog uopšte pokrene, a da je cilj pravno obavezujući sporazum, prenosi Glas Amerike.

"Već imamo predlog teksta o prognanim i nestalim osobama kao i o ekonomskoj saradnji. Ali i ovde važi načelo da ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno. Trenutno diskutujemo o veoma kompleksnim temama među kojima su finansijska potraživanja i vlasnička prava", rekao je Lajčak.

Specijalni izaslanik EU je podsetio da je sporazum o Zajednici srpskih opština postignut 2013. i 2015. i upitao zašto se ne sprovodi.

"To je veoma osetljiva tema o kojoj se oglasio i kosovski Ustavni sud – to mišljenje se mora uzeti u obzir. Ali pitam one koji kažu da sada nije pravi trenutak za to: kada, ako ne sada? Pa sami ste potpisali dogovor.'"

Lajčak je priznao da Vučić opravdano pita šta EU nudi Srbiji zauzvrat.

"Predsednik Vučić postavlja legitimno pitanje. Očekujemo od njega da donese dalekosežnu odluku, a on se pita: Kako mogu da objasnim građanima da je to dobro za njih? Ovaj pregovarački proces je od početka bio povezan sa evropskom perspektivom zemlje i sada se Vučić pita: koliko ćemo te evropske perspektive dobiti?"

(Glas Amerike)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

?

12.10.2020 06:18

Evropska perspektiva, ha, ha.. Pa srpska drzavnost je starija od briselske..

ODGOVORITE
Name

Borac

12.10.2020 08:47

Samo ti nemoj ovoj sekti na izborima pomagati.

Name

Smrt fašizmu

12.10.2020 06:36

Lajcak “dugo “ si izdržo da pokažeš kako si “neutralan” !Da si “dobar” ne bi imo tako dobro prezime (koje ti u potpunosti odgovara) jer si spreman samo da se ponašaš onako kako se ponaša onaj ko laje Bezveze ko i “picousti” isti ste !

ODGOVORITE
Name

U prevodu

12.10.2020 06:50

Znači prihvatio je ali traži modus kako to servirati narodu? Kada neko ko Brnabićka može biti premijer - može i sve drugo...?

ODGOVORITE
Name

Prvo

12.10.2020 07:41

Vidite sta ce te sa perspektivom EU, moze to mnogo bolje, nesto ne stima, dok zapadni Balkan prodise, lako je posle gotovu djetetu biti baba....

ODGOVORITE