Слатки пелин из Херцеговине превенција од короне

Слатки пелин - биљка која помаже у заштити и лијечењу од вируса короне узгаја се и на нашим просторима.

Република Српска 11.10.2020 | 20:11
Слатки пелин из Херцеговине превенција од короне

Широм планете одавно трају истраживања за лијек против Короне, а њемачки научници Института Макс Планк недавно су објавили да су њихова истраживња фокусирана на биљку Слатки пелин дала одређене резултате.

Слатки пелин или Артемисиа ануа доста добро успјева у Херцеговини, а за сада једини плантажни узгајивач налази се у Љубињу.

Петар Михић из Љубиња тренутно је једини у БиХ који се бави узгојем љековите биљке Слатког пелина, а након што су њемачки научници објавили да су дошли до резултата који показују да се њоме може лијечит вирус корона Михић је постао једна од најтраженијих особа на овим просторима.

За његов пелин од кога прави чај, етерично уље и тинктуре сада се интересују многи стручњаци, а Михић каже да није изнеђан његовим својствима пошто је и раније знао да је добар као аннтивирусно средство, али и да има антиканцерогено дјеловање.

"Слатки пелин садим већ осам година, бавим се плантажним узгојем и органском производном и сада је дошао до резултата мој рад. Нисам се изненадио ја сам прије четири мјесеца чуо да су Њемачкој почела истраживања и претпоставиоо сам да има нешто, али тек је до сада дошло до нас. Имали су неки људи преко неких посредника, тражили су узорке. Видићемо, они су нализе носили и ми ћемо се анагажовати", каже Михић за БН ТВ.

Пензионисани оториноларинголог из Хрватске  доктор Јуре Бурић каже да је и прије информација о слатком пелину које су изнијели њемачки научници тврдио да он помаже у превентиви зарезе од корона вируса.

Бурић каже да је Министартсву здравља Хрватске писао и препоручио да се грађани инхалирају водом, сољу, те са двије љековите биљек из херцеговине вријеском и слатким пелином.    

"Та артемисиа ануло показала се као изврсна трава из које се узима екстрат, етерично уље или нешто друго и американнци производе лијек од њега који се зове артемицин, дају га особама обољелим од тумора плућа и женама обољелим од тумора дојке. Узмите двије литре воде, једну или двије шаке морске соли, једну шаку сувог вријеск и додајте пар капи етеричног уља ертемисина и инхалијајте се док вода не буд топла, када вода буде топла исперита нос и уста", каже за БН ТВ доктор Бурић.

Тада га каже нису послушали, каже Бурић али и даље тврди да се са двије љековите биљке из Херцеговине вријеском и слатким пелином корона може довести у ред.  

"Ја и данас мислим да ми можемо превенирати корона. Нисам чудотворац и рећи да сам нашао лијек против короне. Не, али здрав разум даје ми до знања да се на овај начин високе темпертуре, велике влажности и та два екстрата може ту корону довести у ред."

Михићева породица у Љубињу узгаја пелин на површини од 8.000 метара квадратних, како каже за сада све муштерије су задовољне квалитеом, због чега је планирао и додатне засаде с обзиром на потражњу и прије него што се појавила вијест о пелину као лијеку против короне.

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

родјо

11.10.2020 18:30

Мозда би било најбоље прогласит амброзију као љековиту биљку против короне??

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Не Не

11.10.2020 19:46

Она се вец користи у борби против алергија. Ти ниста не знас.

Name

Хе Хе

11.10.2020 19:19

Нема од тога ниста, ови из Медјугорја су то вец брендирали и заститили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

11.10.2020 19:50

Слатки пелин обара зељезо у крви!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

11.10.2020 20:30

Како знате да слатки пелин обара зељезо у крви? Постоје ли докази за то? Гдје писе?

Name

Ацо

11.10.2020 22:10

Ма Перо мани се волана...и просируј тај узгој пелина...поз из БЛ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буковица

11.10.2020 22:50

Буков лист најбољи лијек.и вода испод букве..јбг

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марта

12.10.2020 05:08

Ако је слатки пелин Артемисиа аннуа, она расте на сувим сметљистима у сваком насем граду. Сасвим сигурно је није теско узгајати. То је ароматицна биљка која мозе да садрзи антивиралне материје. Али екстракција и нацин примјене је несто сасвим друго

ОДГОВОРИТЕ