Slatki pelin iz Hercegovine prevencija od korone

Slatki pelin - biljka koja pomaže u zaštiti i liječenju od virusa korone uzgaja se i na našim prostorima.

Republika Srpska 11.10.2020 | 20:11
Slatki pelin iz Hercegovine prevencija od korone

Širom planete odavno traju istraživanja za lijek protiv Korone, a njemački naučnici Instituta Maks Plank nedavno su objavili da su njihova istraživnja fokusirana na biljku Slatki pelin dala određene rezultate.

Slatki pelin ili Artemisia anua dosta dobro uspjeva u Hercegovini, a za sada jedini plantažni uzgajivač nalazi se u Ljubinju.

Petar Mihić iz Ljubinja trenutno je jedini u BiH koji se bavi uzgojem ljekovite biljke Slatkog pelina, a nakon što su njemački naučnici objavili da su došli do rezultata koji pokazuju da se njome može liječit virus korona Mihić je postao jedna od najtraženijih osoba na ovim prostorima.

Za njegov pelin od koga pravi čaj, eterično ulje i tinkture sada se interesuju mnogi stručnjaci, a Mihić kaže da nije izneđan njegovim svojstvima pošto je i ranije znao da je dobar kao anntivirusno sredstvo, ali i da ima antikancerogeno djelovanje.

"Slatki pelin sadim već osam godina, bavim se plantažnim uzgojem i organskom proizvodnom i sada je došao do rezultata moj rad. Nisam se iznenadio ja sam prije četiri mjeseca čuo da su Njemačkoj počela istraživanja i pretpostavioo sam da ima nešto, ali tek je do sada došlo do nas. Imali su neki ljudi preko nekih posrednika, tražili su uzorke. Vidićemo, oni su nalize nosili i mi ćemo se anagažovati", kaže Mihić za BN TV.

Penzionisani otorinolaringolog iz Hrvatske  doktor Jure Burić kaže da je i prije informacija o slatkom pelinu koje su iznijeli njemački naučnici tvrdio da on pomaže u preventivi zareze od korona virusa.

Burić kaže da je Ministartsvu zdravlja Hrvatske pisao i preporučio da se građani inhaliraju vodom, solju, te sa dvije ljekovite biljek iz hercegovine vrijeskom i slatkim pelinom.    

"Ta artemisia anulo pokazala se kao izvrsna trava iz koje se uzima ekstrat, eterično ulje ili nešto drugo i amerikannci proizvode lijek od njega koji se zove artemicin, daju ga osobama oboljelim od tumora pluća i ženama oboljelim od tumora dojke. Uzmite dvije litre vode, jednu ili dvije šake morske soli, jednu šaku suvog vrijesk i dodajte par kapi eteričnog ulja ertemisina i inhalijajte se dok voda ne bud topla, kada voda bude topla isperita nos i usta", kaže za BN TV doktor Burić.

Tada ga kaže nisu poslušali, kaže Burić ali i dalje tvrdi da se sa dvije ljekovite biljke iz Hercegovine vrijeskom i slatkim pelinom korona može dovesti u red.  

"Ja i danas mislim da mi možemo prevenirati korona. Nisam čudotvorac i reći da sam našao lijek protiv korone. Ne, ali zdrav razum daje mi do znanja da se na ovaj način visoke temperture, velike vlažnosti i ta dva ekstrata može tu koronu dovesti u red."

Mihićeva porodica u Ljubinju uzgaja pelin na površini od 8.000 metara kvadratnih, kako kaže za sada sve mušterije su zadovoljne kvaliteom, zbog čega je planirao i dodatne zasade s obzirom na potražnju i prije nego što se pojavila vijest o pelinu kao lijeku protiv korone.

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

rodjo

11.10.2020 18:30

Mozda bi bilo najbolje proglasit ambroziju kao ljekovitu biljku protiv korone??

ODGOVORITE
Name

A Ne Ne

11.10.2020 19:46

Ona se vec koristi u borbi protiv alergija. Ti nista ne znas.

Name

He He

11.10.2020 19:19

Nema od toga nista, ovi iz Medjugorja su to vec brendirali i zastitili.

ODGOVORITE
Name

Marko

11.10.2020 19:50

Slatki pelin obara zeljezo u krvi!!!

ODGOVORITE
Name

Jovan

11.10.2020 20:30

Kako znate da slatki pelin obara zeljezo u krvi? Postoje li dokazi za to? Gdje pise?

Name

Aco

11.10.2020 22:10

Ma Pero mani se volana...i prosiruj taj uzgoj pelina...poz iz BL...

ODGOVORITE
Name

Bukovica

11.10.2020 22:50

Bukov list najbolji lijek.i voda ispod bukve..jbg

ODGOVORITE
Name

Marta

12.10.2020 05:08

Ako je slatki pelin Artemisia annua, ona raste na suvim smetljistima u svakom nasem gradu. Sasvim sigurno je nije tesko uzgajati. To je aromaticna biljka koja moze da sadrzi antiviralne materije. Ali ekstrakcija i nacin primjene je nesto sasvim drugo

ODGOVORITE