Има ли дијалога у затворској ћелији?

Изненадна посета председника Белорусије Александра Лукашенка својим политичким противницима у притвору, по мишљењу аналитичара представља његов покушај да започне дијалог и смањи тензије у земљи, док опозициона лидерка Светлана Тиханоска поручује да нема дијалога у затворској ћелији.

Свијет 11.10.2020 | 14:53
Има ли дијалога у затворској ћелији?

Лукашенко се јуче састао са 11 ухапшених представника опозиције укључујући бившег председничког кандидата Виктора Бабарика, како би разговарали о уставним реформама.

"Устав не може да се пише на улицама", рекао је Лукашенко напомињући да земља живи под мотом "дијалог сада!".

Лукашенко је изјавио да је у истражном затвору са представницима опозиције разговарао четири и по сата, а на фотографијама и снимку види се како сви седе за столом, а ББЦ примећује да су затвореници бледи и нимало весели.

Новинска агенција Белта пренела је да је циљ белоруског председника да саслуша свачије мишљење, као и да су учесници заједнички одлучили да детаље разговора држе у тајности.

Међу саговорницима били су бивши директор Белгазпромбанке Виктор Бабарико и његов син Едуард, чланица президијума опозиционог Координационог савета Лила Виласова и координатор опозиционих штабова, бизнисмен Јуриј Воскресенски, политицки спин-доктор Виталиј Шкљаров и други.

Шкларовљев адвокат Антон Гашински рекао је за радио Глас Москве да нико до притворених опозиционара није знао за састанак са Лукашенком.

Како је објаснио, они се налазе на различитим местима у притворском центру и до последњег тренутка када су доведени у исту просторију нису знали ко ће доћи на састанак.

"То је било изненађење", рекао је он.

Сматра и да Лукашенкова посета може да означи почетак дијалога са опозицијом.

Неки други опозиционари оцењују да Лукашенкова посета показује његову слабост.

Лидерка опозиције Светлана Тихановска која је у егзилу у Литванији после састанка написала је на друштвеним мрежама да је Лукашенко "признао постојање политичких затвореника које је некад звао криминалцима. Овај догађај је резултат нашег притиска".



А затим је додала: "Нема дијалога у затворској ћелији".

Посматрачи оцењују да је Лукашенкова посета део његових напора да одузме снагу демонстрнтима нудећи реформе као што је предлог израде новог устава.

"После двомесечних протеста и тешких репресија, Лукашенко настоји да смири ситуацију", оцењује Валери Карбалевич, независни политичар експерт из Минска.

(Тањуг)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Теа

11.10.2020 13:27

Сто дјубре не преда власт. Видиму се по погледу који је то манипулатор. Замисли људе притворити и ко фол идем са њима да се договарам. Дзаба њему лазна побједа када није призната у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лукасенко херој

11.10.2020 14:22

кога брига ста је еу признала признали су и додика

Name

Андриц

11.10.2020 14:45

А сто би предао власт кад је побиједио на изборима...

Name

Ре лукасенко херој

11.10.2020 15:46

По цему је он херој?

Name

Ре Андриц

11.10.2020 16:02

А сто би Слоба 96-те предавао власт кад је "побиједио", исто су протестовали, сто би 2000-те предао власт, исто је "побиједио", или? Замисли Трумп ако изгуби, или му Путин поново намјести побједу, и не буде хтио предати власт, знас ста онда слиједи, протести, протести и прорести, мозда и висе, градјански рат је могуц. То су појединци који могу катастрофу огромних размјера проузроковати, нас Слоба, Ассад, Мадуро, дуга је листа.

Name

Хаха

11.10.2020 16:53

Бас имас мозга ко кокос...кога боли патка за ЕУ....види се колико си информисана кад си са глобалистима

Name

лукасенко херој

11.10.2020 16:55

он је херој јел је цврста рука православље вазда дрзи на бранику отадзбине и неда западним бјелосвјецким моцницима да се размасу замене је јаци и од Путина који је америцки циин цовјек

Name

За Ре Андрић

11.10.2020 17:36

Зашто не настави диктаторски низ:Мило,Миле,Вучић

Name

Ре

11.10.2020 17:45

Он глуми побједу. Покрао изборе па убиједио сам себе у побједу. Исто као и наси. Храбро преговара са затвореним опозиционарима. Који манипулатор? Фујјјј....

Name

Андриц

11.10.2020 17:53

За ре андриц:погледај мало ста су земље добиле а ста изгубиле послије пада Милосевица,Асада,и осталих.Па ако сми ми глупи,бјелоруски народ није...

Name

Бијели Рус

11.10.2020 16:51

Нисам симпатизер овога бркатог софера али је у праву 100%.

ОДГОВОРИТЕ