Ima li dijaloga u zatvorskoj ćeliji?

Iznenadna poseta predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka svojim političkim protivnicima u pritvoru, po mišljenju analitičara predstavlja njegov pokušaj da započne dijalog i smanji tenzije u zemlji, dok opoziciona liderka Svetlana Tihanoska poručuje da nema dijaloga u zatvorskoj ćeliji.

Svijet 11.10.2020 | 14:53
Ima li dijaloga u zatvorskoj ćeliji?

Lukašenko se juče sastao sa 11 uhapšenih predstavnika opozicije uključujući bivšeg predsedničkog kandidata Viktora Babarika, kako bi razgovarali o ustavnim reformama.

"Ustav ne može da se piše na ulicama", rekao je Lukašenko napominjući da zemlja živi pod motom "dijalog sada!".

Lukašenko je izjavio da je u istražnom zatvoru sa predstavnicima opozicije razgovarao četiri i po sata, a na fotografijama i snimku vidi se kako svi sede za stolom, a BBC primećuje da su zatvorenici bledi i nimalo veseli.

Novinska agencija Belta prenela je da je cilj beloruskog predsednika da sasluša svačije mišljenje, kao i da su učesnici zajednički odlučili da detalje razgovora drže u tajnosti.

Među sagovornicima bili su bivši direktor Belgazprombanke Viktor Babariko i njegov sin Eduard, članica prezidijuma opozicionog Koordinacionog saveta Lila Vilasova i koordinator opozicionih štabova, biznismen Jurij Voskresenski, politicki spin-doktor Vitalij Škljarov i drugi.

Šklarovljev advokat Anton Gašinski rekao je za radio Glas Moskve da niko do pritvorenih opozicionara nije znao za sastanak sa Lukašenkom.

Kako je objasnio, oni se nalaze na različitim mestima u pritvorskom centru i do poslednjeg trenutka kada su dovedeni u istu prostoriju nisu znali ko će doći na sastanak.

"To je bilo iznenađenje", rekao je on.

Smatra i da Lukašenkova poseta može da označi početak dijaloga sa opozicijom.

Neki drugi opozicionari ocenjuju da Lukašenkova poseta pokazuje njegovu slabost.

Liderka opozicije Svetlana Tihanovska koja je u egzilu u Litvaniji posle sastanka napisala je na društvenim mrežama da je Lukašenko "priznao postojanje političkih zatvorenika koje je nekad zvao kriminalcima. Ovaj događaj je rezultat našeg pritiska".



A zatim je dodala: "Nema dijaloga u zatvorskoj ćeliji".

Posmatrači ocenjuju da je Lukašenkova poseta deo njegovih napora da oduzme snagu demonstrntima nudeći reforme kao što je predlog izrade novog ustava.

"Posle dvomesečnih protesta i teških represija, Lukašenko nastoji da smiri situaciju", ocenjuje Valeri Karbalevič, nezavisni političar ekspert iz Minska.

(Tanjug)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Tea

11.10.2020 13:27

Sto djubre ne preda vlast. Vidimu se po pogledu koji je to manipulator. Zamisli ljude pritvoriti i ko fol idem sa njima da se dogovaram. Dzaba njemu lazna pobjeda kada nije priznata u EU.

ODGOVORITE
Name

lukasenko heroj

11.10.2020 14:22

koga briga sta je eu priznala priznali su i dodika

Name

Andric

11.10.2020 14:45

A sto bi predao vlast kad je pobijedio na izborima...

Name

Re lukasenko heroj

11.10.2020 15:46

Po cemu je on heroj?

Name

Re Andric

11.10.2020 16:02

A sto bi Sloba 96-te predavao vlast kad je "pobijedio", isto su protestovali, sto bi 2000-te predao vlast, isto je "pobijedio", ili? Zamisli Trump ako izgubi, ili mu Putin ponovo namjesti pobjedu, i ne bude htio predati vlast, znas sta onda slijedi, protesti, protesti i proresti, mozda i vise, gradjanski rat je moguc. To su pojedinci koji mogu katastrofu ogromnih razmjera prouzrokovati, nas Sloba, Assad, Maduro, duga je lista.

Name

Haha

11.10.2020 16:53

Bas imas mozga ko kokos...koga boli patka za EU....vidi se koliko si informisana kad si sa globalistima

Name

lukasenko heroj

11.10.2020 16:55

on je heroj jel je cvrsta ruka pravoslavlje vazda drzi na braniku otadzbine i neda zapadnim bjelosvjeckim mocnicima da se razmasu zamene je jaci i od Putina koji je americki ciin covjek

Name

Za Re Andrić

11.10.2020 17:36

Zašto ne nastavi diktatorski niz:Milo,Mile,Vučić

Name

Re

11.10.2020 17:45

On glumi pobjedu. Pokrao izbore pa ubijedio sam sebe u pobjedu. Isto kao i nasi. Hrabro pregovara sa zatvorenim opozicionarima. Koji manipulator? Fujjjj....

Name

Andric

11.10.2020 17:53

Za re andric:pogledaj malo sta su zemlje dobile a sta izgubile poslije pada Milosevica,Asada,i ostalih.Pa ako smi mi glupi,bjeloruski narod nije...

Name

Bijeli Rus

11.10.2020 16:51

Nisam simpatizer ovoga brkatog sofera ali je u pravu 100%.

ODGOVORITE