Да ли је Агенција смјела уклонити списак бирача

Одговорност ове институције је додатно повећана након одлуке којом је ЦИК-у наређено уклањање извода из Централног бирачког списка за гласање из иностранства.

Босна и Херцеговина 10.10.2020 | 18:44
Да ли је Агенција смјела уклонити списак бирача

"Транспаренцy Интернатионал БиХ" обавијестио је Агенцију за заштиту личних података БиХ да је у посљедње вријеме запримио бројне пријаве грађана чији су подаци злоупотријебљени за гласање из иностранства.

Након што је Централна изборна комисија БиХ први пут јавно објавила списак бирача који су регистровани за овај вид гласања, бројни грађани открили су да су њихови подаци злоупотријебљени тако да су, без њиховог знања, регистровани за гласање из иностранства, а списак је помогао и медијима да открију бројне случајеве масовних злоупотреба.

Из "Транспаренцy Интернатионала" истичу да податак ЦИК-а о више од 3.500 запримљених жалби у првим данима након објаве списка јасно показује да се ради о масовној појави с намјером манипулисања изборним процесом па због тога Агенција мора испитати ове случајеве и обезбиједити механизме провјере и откривања крађе идентитета.

- Одговорност ове институције је додатно повећана након одлуке којом је ЦИК-у наређено уклањање извода из Централног бирачког списка за гласање из иностранства. С обзиром на то да је објављивање овог списка открило бројне нерегуларности те да је представљало једини начин за утврђивање злоупотреба у процесу регистрације, јасно је да је јавност списка у јавном интересу, што Агенција, очигледно, није цијенила код доношења ове одлуке - казали су из "Транспаренцy Интернатионала".

Позивају Агенцију да хитно пронађе механизме заштите грађана, а узимајући у обзир и да је до одржавања локалних избора остало тек нешто више од мјесец дана.

- По пријавама које је "Транспаренцy Интернатионал" до сада запримио путем Центра за пружање бесплатне правне помоћи, може се закључити да се лични подаци грађана најчешће злоупотребаљавају управо у изборном процесу, и то од стране физичких лица која су у протеклом периоду прикупљала податке од грађана, доводећи их у заблуду у вези са стварном сврхом њихове обраде - наводи се у саопћењу.

Изборни закон јасно наводи да је Централни бирачки списак јавни документ, наводе из "Транспаренцy Интернатионала БиХ" и додају да је циљ Закона о заштити личних података БиХ да, између осталог, осигура заштиту људских права и основних слобода, а у њих, осим заштите података и приватности, спада и остварење бирачког права, које је злоупотребама података грађана при фиктивним регистрацијама за гласање из иностранства озбиљно доведено у питање.

(Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Петар

10.10.2020 18:02

Гдје ја хоћу да се моје име објави не дозвољавају, а гдје ја не желим да буде објављено они објаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

10.10.2020 20:07

Добро рецено! Кад је њима одговарало да рекламирају безопасни корона вирус исцитавали су људима јавно имена и др.податке, а сад кад је оцито да на тим списковима има хиљаде мртвих људи онда сакривају списак.

Name

Ранко

10.10.2020 18:37

Зар ова Агенција мозе несто да нареди ЦИК-у ?Паје ли то неки СУД или ста ? Сада испада да та агенција мозе несто да наредјује? Ста ЦИК гријеси ако објави име и презиме и дрзаву гдје та особа зиви ? Не пустати ово вец опет објавити . Лопови су до сада све могли радити. Сто се мене тице и да вцам суд нареди, ставите листу 1 сат па јескинете , тако једном седмицено :) немора да стоји нон стоп :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

отисао

10.10.2020 18:40

Перо Ковацевиц, директор агенције за заститу лицних података је бурлин цовјек и све ради у том правцу. све сто су у задних неколико година радили је на стету БиХ и градјана који ту зиве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све се зна

11.10.2020 06:29

Снсд је највисе тих лицних података градјана покрао зна се јер знају да немају вецину гласаца. Цијели Земун је затрпан копијама лицних карти. Сва та злопупотреба је највисе њихова. Зато су сад ово и забранили преко Агенције, виде да це се открити ако Цик настави објављивати податке.

Name

Правница

10.10.2020 18:53

Није смјела. Али то је тразила власт да би искомпромитовала ЦИК и нанијела му стету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

10.10.2020 19:31

И та агенција је корумпирана ради за партијаса а не за народ као и правосудје и све институције страсноо сакрити криминал побогу а трпети причу опет за народ !!Па борба за народ на Балкану је отрцана фраза само лицни интереси партијсотајкунски криминални!!одблокирати институције од партијаса под хитно ! И закон и правну државу!ово је циркус балкански

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

11.10.2020 06:34

Сто србијанске власти цуте, ова злоупотреба се врси на њиховој територији. Је ли то у реду?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузба

11.10.2020 06:43

Требамо тузити директора Агенције јер је овом забраном нарусио људска права, - бирацко право јер нарусено лазним копијама ЛК. а ЦИК је сад онемогуцен да успостави ред при изборном процесу.

ОДГОВОРИТЕ