"Само тајкуни имају корист од малих хидроелектрана"

Чувари ријека у БиХ поздравили су заокрет у службеном опредјељењу Владе Федерације БиХ у погледу малих хидроелектрана.

Босна и Херцеговина 10.10.2020 | 16:26
"Само тајкуни имају корист од малих хидроелектрана"

Како су саопштили, сам премијер Фадил Новалић одлучно је негирао било какву корист од ових погона, осим за њихове власнике.

– Јасно је потврдио и дугогодишњи став Чувара ријека да је БиХ и без МХЕ енергетски независна, те да МХЕ нису обновљива енергија, јер не чувају животну средину. Напротив, итекако га уништавају. Али, овај став премијера Новалића, изненада откривен након шест година мандата, ни на који начин није промијенио нашу реалност – наставља се градња МХЕ, упркос изричитој забрани коју је још прије три мјесеца усвојио Парламент Федерације БиХ – наводи се у саопштењу које потписују еколошка удружења и чланови Коалиције за заштиту ријека БиХ: Еко форум Зеница, Удружење “Аархус центар у БиХ”, Еко Готуша, Удружење за културу и умјетност Црвена, УГ Планина Теслић, Удружење “За Дољанку”, Центар за животну средину, УГ Еко Елемент Бугојно, Еко Бистро Крушчица, УГ “Неретвица – Пусти ме да течем, УГ “Бјелава”, ЕУ Мајски Цвијет Буна, “Центар Болкаy”, Еко акција и Фондација Атеље за друштвене промјене – АЦТ.

Они истичу да је, међутим, недјељу дана прије него што је премијер Новалић здушно подржао борбу Чувара ријека, Влада Федерације која је још у техничком мандату, донијела одлуку да додатно помогне власнике МХЕ.  Одлука донесена на сједници Владе Федерације БиХ, одржаној 24. септембра ове године, удвостручава износ накнаде за подстицање производње из обновљивих извора енергије која се наплаћује крајњим потрошачима електричне енергије.

– Тренутно то значи пумпање новца, узетог од народа преко рачуна за струју, искључиво на рачуне тајкуна који се богате убијајући нам ријеке – наводи се у саопштењу.

Из овог удружења истичу и да је за уторак, 13. октобра, заказан и састанак између представника Чувара ријека у ФБиХ и премијера Фадила Новалића, те надлежних министара.

– Циљ састанка је изношење законских приједлога за хитно заустављање уништавање ријека и живота градњом малих хидроелектрана. Ради се о конкретним законским и подзаконским рјешењима која се могу провести у веома кратком року, под условом да постоји истинска политичка воља надлежних и искрено опредјељење за спас ријека и живог свијета у ФБиХ – наводе Чувари ријека.

Владу Федерације БиХ подсјетиће и да располаже са довољно овлаштења да у кратком року заустави уништавање ријека и животне средине. Ништа од тих овлаштења још није искориштено нити је направљен иједан корак ка реализацији одлуке Парламента ФБиХ о забрани МХЕ.

– Природа у БиХ је у опасности, чиме је и опстанак цијелог друштва доведен у питање. Људи на овим просторима сада директно зависе од хитне и досљедно провођене заштите животне средине, првенствено кроз проглашење већег броја заштићених подручја и строгу заштиту постојећих, те ригорозан инспекцијски надзор и проактивно дјеловање свих надлежних. Ријеке БиХ нису ресурс за приватне бизнисе него за живи свијет, укључујући и људске заједнице. Сваки дан недјеловања, овај састав Владе Федерације БиХ, а посебно премијера Новалића (СДА), министарку животне средине и туризма Едиту Ђапо (СББ) и министра енергетике Нермина Џиндића (СББ), али и министра правде Мате Јозића (ХДЗ), министра просторног уређења Јосипа Мартића (ХДЗ) и министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Шемсудина Дедића (СДА), води равно у историју као главне кривце за убијање ријека у БиХ – изричити су активисти у свом саопштењу.

Владу су позвали да под хитно  преузме историјску одговорност и заустави даљње уништавање ријека у свим кантонима гдје се градња МХЕ и даље одвија пуном паром.

То је, додају, могуће само “под условом да се премијер и министри престану рекламирати као љубитељи природе и почну да раде своје посао, у општем интересу, за што су и плаћени”.

(Српскаинфо)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ДОДИК ЦИРКУС

10.10.2020 15:05

ЦИРКУСАНТ. ДА БИ ОБОГАТИО СЉАМ НА СВЕ ЈЕ СПРЕМАН. СТО НЕ ИЗАДЈЕ И НЕ КАЗЕ НЕ ДАМ ВАМ РИЈЕКЕ. ТО ЈЕ ОД НАРОДА. НИЈЕ ВАСЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разант

10.10.2020 15:20

Дјокицу предати сву енергетику - он је нас најбољи биоенергетицар!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеђа

10.10.2020 15:39

Зар морам из дана у дан доказивати колико смо глуп народ. На једној страни незајежљиви политичари који нам отимају ријеке и гурају у цијеви не марећи за штету коју праве. С друге стране заглупљени и тупави народ који да би опонирао овом злу од политичара и тајкуна прави једнако неопростиву грешку тражечи да се забрани кориштење ХЕ потенцијала ријека у БиХ. БиХ је најбогатији регион ХЕ потенцијалом у Европи ако не у свијету. Ми других ресурса немамо него то. Ако не будемо паметно градили погоне за искориштавање ХЕ потенцијала губимо могућност да запослимо огроман број људи који би од тог ХЕ потенцијала живјели. Мале ХЕ се могу градити тако да уопште не ремете биодиверзитет ријеке нити ремете микроклиму окружења. На сваких 100 метара ријеке може бити једна МХЕ којој је власних породица која је власник земљишта уз ријеку. Таква ХЕ би могла обезбједити значајан финансијски добитак који би значио останак породица у БиХ и економски развој . Ја сам против изградње деривационих МХЕ ал сам за проточне МХЕ које не крше еколошке норме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрска

10.10.2020 16:17

Е како су посланици у Скупстини РС вјесто оборили закон о забрани изградње МХЕ,одиграли имали игроказ за јавност,тако да нико не буде одговоран,сви били"збуњени",а ми градјани *ебани.Да је закон просао Перица "заврнутих рукава" би остао без неколико милиона КМ,насег новца,а и неколицина других...ммјбмлоповску,све су спремни унистити као да после њих нико овдје неце зивјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хкуд

10.10.2020 16:22

Тајкуни су унистили зелене поврсине у бан луци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тајкунчић

10.10.2020 20:17

Мени тата купио три а деда двије

ОДГОВОРИТЕ