Радници "Алфе" на улици, политичарке се препуцавају

Раднице Фабрике обуће „Алфа“ из Модриче, које су као технолошки вишак добиле отказ, остаће и без скромне накнаде за незапослене , иако им је кандидаткиња за начелницу општине Мара Милошевић, јавно обећала да ће добити тај новац.

Република Српска 09.10.2020 | 16:07
Радници "Алфе" на улици, политичарке се препуцавају

Како је за Српскаинфо потврдило неколико отпуштених радница “Алфе”, проблем је у томе што им од почетка године нису уплаћивани доприноси.

-Када смо се пријавиле на биро, речено нам је да не можемо добити накнаду, јер доприноси нису уплаћени. Након што смо добили обећање да ће ту уплату накнадно извршити Влада РС, поступак је привремено обустављен, с тим што је наведено да се мора наставити најкасније 7. октобра. Тај рок је прошао, доприноси нису уплаћени и ми ћемо остати празних џепова – испричала је једна радница и то потријепила документом, који је у посједу портала Српскаинфо.

Из Завода за запошљавање РС нисмо добили одговор на питање о исплати накнаде за незапослене отпуштеним радницима модричке Фабрике обуће.

Директор овог предузећа Илија Јевтић је за Српскаинфо је кртатко рекао да доприноси још нису уплаћени, или бар он нема информацију о томе, те да не може детаљније коментарисати случај отпуштених радница.

-Чекам резултат, видјећемо шта ће на крају бити – рекао је кратко Јевтић.

Интересаснто је да је прије десет дана, када је Модричу посјетио премијер РС Радован Вишковић, народна посланица Мара Милошевић, која је и кандидаткиња СНСД за начелницу општине, меидјима изјавила да јој је “потврђено да ће доприноси за раднице Алфе бити уплаћени“. Према незвнаичним информацијама, доприносе за „Алфу“  је требало да уплати Компензациони фонд РС, што је изазвало велика негодовања међу грађанима и у пословној заједници. Критичари сматрају да би на тај начин били фаворизовани послодавци који не испунајвају законом прописане обавезе.

И док је судбина 85 бивших радница “Алфе”, које су 1. августа добиле отказ, као технолошки вишак, по свему судећи запечаћена, расправе тим поводом су све жешће и воде се на свим фронтовима, од Народне скупштине РС до друштвених мрежа.

Раднице су се на неки начин нашле у фокусу предизборне кампање, а тихи рат око случаја “Алфа” већ данима траје између двије жене, кандидаткиње за позицију начелнице општине Модрича: Гордане Видовић из Сељачке странке РС и Маре Милошевић из СНСД. Обје кандидаткиње су и полсанице у Народној скупштини РС.

Фавориткиња СНСД Мара Милошевић (29), иначе кћерка по многима најмоћније бизнисмена у Модричи, Уроша Милошевића, у Народној скупштини РС се хвалила да је “ријешила проблем радница фабрике обуће Алфа”. Испоставило се међутим да од тог рјешења нема ништа, али Милошевићева не одустаје од своје приче и мисије спаситељке отпуштених радница.

-Ја сам преговарала са представницима Владе РС, рекли су ми да ће бити нека финансијска подршка, не само за “Алфу” него и зараднике других фирми, које су због корона кризе имале проблема. О свему је упознат и премиејр Радован Вишковић и министар привреде. То ће бити урађено. На који начин не знам тачно, али вјериоватно преко Компензационог фонда РС – рекла је Милошевићева за Српскаинфо.

Њена конкуренткиња Гордана Видовић била је много рјечитија. Она подсјећа да је од почетка кризе била уз раднице “Алфе”.

Ово је вишеструка дискриминација радница, које су након добијања отказа остале и без права на новчану накнаду за вријеме незапослености. Сматрам да није у реду да се порези и доприноси исплаћују из Компензационог или било ког фонда, јер се на тај начин директно фаворизују они који крше законе и права радника. Тиме се шаље веома лоша порука свима који редовно измирују своје обавезе – да то не морају радити ако су блиски властима. Поготову сматрам непримјереним да се неко, па макар то био и премијер, дрзнуо да јавно каже да ће доприноси бити исплаћени на основу иницијативе једне посланице – поручила је Видовићева.

(Српскаинфо)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Мурија

09.10.2020 14:39

То је само могуце у Републици Србском док год је код Рудоњинон чизмом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

09.10.2020 16:00

Чуо сам да газда фирме у својој канцеларији на зиду држи своју слику...

Name

Добој

10.10.2020 09:27

И Додикову дрзи на зиду, а то и јесте кљуц ове "мистерије"

Name

Лазар

10.10.2020 11:25

Стара фора омиљене фирме. Пред изборе отпусти већи број радника а онда добије подстицај за запошљавање ''нових'' радника и оне врати на посао. То ради сваки пут у изборној години. Они који очекују да се врате морају сабирати гласове.

Name

Босанац

09.10.2020 14:39

Скоро иста капија као у логору Дацхау. Само разлика у натпису, код њих пише "АРБЕИТ МАЦХТ ФРЕИ" у преводу " рад ослобадја". Јадни радници, а газда узео лову?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модричанин

09.10.2020 14:45

Хахаха, Урош најмоћнији "бизнисмен", па шта су онда Којо Чучо и Мићо Мартић ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопови

09.10.2020 17:26

Ето ста су. Ко и Урос. Цуј бизнисмени. Нарко дилери и мафијаси.

Name

ре

09.10.2020 17:49

Не лупетај глупости...! Зна се ко је Краљ ЈОВАН и Мицо сарма....!

Name

ре ре

09.10.2020 22:19

Мисли се на оне који зиве у Модрици и који у њој раде. За ову двојицу стоји само су Сарму мало осиромасили одузимањем некретнина, али надокнадит це он то.

Name

Требава

09.10.2020 15:45

И Петар Ђокић и Ристо Марић су добили свој дио колача од подстицаја за запошљавање радника у Алфу а у граду се прича да је цифра вбила већа од 50000 км

ОДГОВОРИТЕ
Name

исправак

09.10.2020 17:41

500.000 км.

Name

Жао ми је ти жена

09.10.2020 18:33

Џабе сте сваки оут гласаке за ССНД, ето вам доказа, па ви опет сад у новембру гласајте за ССНД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

09.10.2020 21:45

Гордана извини на изразу али ти стварно лупеташ када кажеш да се фаворизују они који крше права радника зато што се из Компензационог фонда исплаћују порези и доприноси за отпуштене раднике при чему алудираш да је тај ко крши права радника њихов досадашњи послодавац тј.власник фирме Алфа. Сконтај уопште шта си рекла. Па ти порези и доприноси се не уплаћују томе ко крши права радника већ управо у пензиони фонд тих радника и на основу тога они остварују дио уплаћених радног стажа и дио новчане накнаде коју ће остварити по основу боравка на бироу. Мари свака част што све даје од себе да се то доведе до краја, а ти си очито побркала одређене ствари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Масха

09.10.2020 21:56

Кад видим на слици ову капију, одмах ме посјети на Аушвиц. И тамо је била иста оваква капија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знамо да вам је теско

10.10.2020 08:10

И нисте једини али ако икада мислите да вам буде боље, оловку у руку и гласајте за владавину права а не безакоње, да не стрепите свако мало времена од неправде као омце око врата о коју се сваки дан мозете објесити.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.10.2020 20:24

А по теби, за кога то треба гласати? Гласали смо ми за СДС прослих година, а они се продали Дудуку. Ја висе никоме не дам глас, попуним сваку празну куцицу на листицу са X и не могу га употријебити. Хвала свјема, сто би рекао онај добојлија Васиљевиц?