Тужилаштво не жели састанак о изборној манипулацији

Члан Централне изборне комисије Босне и Херцеговине Ахмед Шантић казао је данас да су још прије неколико мјесеци тражили састанак с Тужилаштвом БиХ како би расправљали о могућим манипулацијама у изборном процесу, посебно у вези бирача који живе ван БиХ, али да још нису добили адекватно објашњење зашто састанак није одржан.

Босна и Херцеговина 08.10.2020 | 18:16
Тужилаштво не жели састанак о изборној  манипулацији

То је изјавио новинарима на сједници Дома народа Парламентарне скупштине БиХ на којој се расправљало о Извјештају о провођењу закона из надлежности ЦИК-а у 2019. години.

''Сваки дан кад добијемо одређене пријаве у смислу образаца за гласање путем поште, наша законска обавеза је да, ако утврдимо да има елемента за кривичну одговорност, комплетне спискове шаљемо надлежним тужилаштвима'', нагласио је.

Изразио је наду да ће се сва тужилаштва и агенције заиста укључити у изборни процес, јер сматра да има елемената да се одређене радње процесуирају. Подсјетио је да су на претходним изборима имали око 80.000 пријава.

''Обавеза политичких партија је да анимирају што више бирача за њихове програме и наравно да у тај контигент улазе и бирачи који гласају путем поште. Али је заиста индикативно да на овим изборима имамо повећан број бирача'', истакао је и додао да ЦИК није учествовао у анимацији бирача да гласају путем поште.

Очигледно је, сматра он, да су одређене скупине искористиле могућност да дођу до личних докумената бирача и да једноставно искористе њихово право на гласање.

''Проблем је за нас како утврдити аутентичност и вјеродостојност свих тих пријава када имате адресе на којима живи и по 20 особа, а то је нека пекара или месница'', закључио је Шантић.

(БН/Агенције)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Свједок

08.10.2020 16:33

У добојском тужилаштву “лежи” десетак кривичних пријава због изборне преваре и бруталне крађе која се десила 17.фебруара 2019. у вријеме одржавања ванредних избора за градоначелника.Доказа је на претек али нема воље да се подигну оптужнице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац врс

08.10.2020 16:52

Пристаце они кадих поткујете

Name

Ре

08.10.2020 16:58

Ниста нису предузели ни у вези покусаја замјене вреца приликом избора за нацелника опстине Теслиц.

Name

Ма

08.10.2020 16:48

Какво црно тужилаштво , на челу са оном сподобом , када она прва није чиста и да она као таква треба да гања правду , нема од тога ништа . Па она неће да се појави пред парламентом , исмијавајући ту институцију , нормално никога се не плаши , нити стиди , зна да има иза себе ону двојицу Херцеговаца , који је штите .

ОДГОВОРИТЕ
Name

јес

08.10.2020 19:09

то ти Мекетицу, дзаба,заврнусе ти уси, сељобер коментар се одма препозна

Name

АКТИВИСТА

08.10.2020 18:35

Ви из Цика се обраћате и тражите регуларност. Свака вам част, али како да то добијете када је то највећа рак рана државе. Сав криминал се ту скрива. Све вам је узалуд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арм

08.10.2020 20:29

Зашто чланови из прошлог сазива ЦИК-а не одговарају за огромне пропусте које су направили за вријеме свог мандата?

Name

Галеб

09.10.2020 04:09

Криминалци који глуме судије Па какво проводјење закона Неко оцекје од криминалаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теско це се

09.10.2020 07:41

То оловком довести у ред.Предуго траје, власт је осиона, сва њихова бахатост је цак и транспарентна, то је доказ да немају никакве бојазни од било каквих санкција....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

09.10.2020 08:13

Очито да је наступио суноврат у Централној изборној комисији БиХ чим траже алиби за свој нерад и пребацују лоптицу на Тужилаштво. Ви господо у ЦИК-у урадите свој дио посла по закону и не кукумачите. А ви господине Ахмете Шантићу сте једно велико разочарење јер сте ви лично у прошлом мандату ЦИК-а са остала два члана Владом Рогићем и Новаком Божичковићем били свјетло на крају тунела у том ЦИК-у за разлику од Суада Арнаутовића, Бранка Петрића, Степана Микића и Ирене Хаџиабдић, а сада сте сте продали за мале паре. Наравно и не чуди тако нешто од вас јер сте такође и ви лично са Суадом Арнаутовићем истог дана незаконито изабрани у ЦИК заједно са Вањом Прутинас Бјелица и Јованом Калабом и то без јавног конкурса. Зато немојте да продајете маглу јер се сада зна и о вама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

09.10.2020 11:32

Неце тузиластво против својих,Човића и Додика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма какви

09.10.2020 12:10

Овакво правосудје је бас у њиховом опусу...

ОДГОВОРИТЕ