Tužilaštvo ne želi sastanak o izbornoj manipulaciji

Član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Ahmed Šantić kazao je danas da su još prije nekoliko mjeseci tražili sastanak s Tužilaštvom BiH kako bi raspravljali o mogućim manipulacijama u izbornom procesu, posebno u vezi birača koji žive van BiH, ali da još nisu dobili adekvatno objašnjenje zašto sastanak nije održan.

Bosna i Hercegovina 08.10.2020 | 18:16
Tužilaštvo ne želi sastanak o izbornoj  manipulaciji

To je izjavio novinarima na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj se raspravljalo o Izvještaju o provođenju zakona iz nadležnosti CIK-a u 2019. godini.

''Svaki dan kad dobijemo određene prijave u smislu obrazaca za glasanje putem pošte, naša zakonska obaveza je da, ako utvrdimo da ima elementa za krivičnu odgovornost, kompletne spiskove šaljemo nadležnim tužilaštvima'', naglasio je.

Izrazio je nadu da će se sva tužilaštva i agencije zaista uključiti u izborni proces, jer smatra da ima elemenata da se određene radnje procesuiraju. Podsjetio je da su na prethodnim izborima imali oko 80.000 prijava.

''Obaveza političkih partija je da animiraju što više birača za njihove programe i naravno da u taj kontigent ulaze i birači koji glasaju putem pošte. Ali je zaista indikativno da na ovim izborima imamo povećan broj birača'', istakao je i dodao da CIK nije učestvovao u animaciji birača da glasaju putem pošte.

Očigledno je, smatra on, da su određene skupine iskoristile mogućnost da dođu do ličnih dokumenata birača i da jednostavno iskoriste njihovo pravo na glasanje.

''Problem je za nas kako utvrditi autentičnost i vjerodostojnost svih tih prijava kada imate adrese na kojima živi i po 20 osoba, a to je neka pekara ili mesnica'', zaključio je Šantić.

(BN/Agencije)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Svjedok

08.10.2020 16:33

U dobojskom tužilaštvu “leži” desetak krivičnih prijava zbog izborne prevare i brutalne krađe koja se desila 17.februara 2019. u vrijeme održavanja vanrednih izbora za gradonačelnika.Dokaza je na pretek ali nema volje da se podignu optužnice

ODGOVORITE
Name

Borac vrs

08.10.2020 16:52

Pristace oni kadih potkujete

Name

Re

08.10.2020 16:58

Nista nisu preduzeli ni u vezi pokusaja zamjene vreca prilikom izbora za nacelnika opstine Teslic.

Name

Ma

08.10.2020 16:48

Kakvo crno tužilaštvo , na čelu sa onom spodobom , kada ona prva nije čista i da ona kao takva treba da ganja pravdu , nema od toga ništa . Pa ona neće da se pojavi pred parlamentom , ismijavajući tu instituciju , normalno nikoga se ne plaši , niti stidi , zna da ima iza sebe onu dvojicu Hercegovaca , koji je štite .

ODGOVORITE
Name

jes

08.10.2020 19:09

to ti Meketicu, dzaba,zavrnuse ti usi, seljober komentar se odma prepozna

Name

AKTIVISTA

08.10.2020 18:35

Vi iz Cika se obraćate i tražite regularnost. Svaka vam čast, ali kako da to dobijete kada je to najveća rak rana države. Sav kriminal se tu skriva. Sve vam je uzalud.

ODGOVORITE
Name

Arm

08.10.2020 20:29

Zašto članovi iz prošlog saziva CIK-a ne odgovaraju za ogromne propuste koje su napravili za vrijeme svog mandata?

Name

Galeb

09.10.2020 04:09

Kriminalci koji glume sudije Pa kakvo provodjenje zakona Neko ocekje od kriminalaca

ODGOVORITE
Name

Tesko ce se

09.10.2020 07:41

To olovkom dovesti u red.Predugo traje, vlast je osiona, sva njihova bahatost je cak i transparentna, to je dokaz da nemaju nikakve bojazni od bilo kakvih sankcija....

ODGOVORITE
Name

Milan

09.10.2020 08:13

Očito da je nastupio sunovrat u Centralnoj izbornoj komisiji BiH čim traže alibi za svoj nerad i prebacuju lopticu na Tužilaštvo. Vi gospodo u CIK-u uradite svoj dio posla po zakonu i ne kukumačite. A vi gospodine Ahmete Šantiću ste jedno veliko razočarenje jer ste vi lično u prošlom mandatu CIK-a sa ostala dva člana Vladom Rogićem i Novakom Božičkovićem bili svjetlo na kraju tunela u tom CIK-u za razliku od Suada Arnautovića, Branka Petrića, Stepana Mikića i Irene Hadžiabdić, a sada ste ste prodali za male pare. Naravno i ne čudi tako nešto od vas jer ste takođe i vi lično sa Suadom Arnautovićem istog dana nezakonito izabrani u CIK zajedno sa Vanjom Prutinas Bjelica i Jovanom Kalabom i to bez javnog konkursa. Zato nemojte da prodajete maglu jer se sada zna i o vama.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

09.10.2020 11:32

Nece tuzilastvo protiv svojih,Čovića i Dodika

ODGOVORITE
Name

Ma kakvi

09.10.2020 12:10

Ovakvo pravosudje je bas u njihovom opusu...

ODGOVORITE