Амбасада САД реаговала због изборних превара

Посљедњих дана у медијима у Босни и Херцеговини појавили су се многи извјештаји и изјаве о могућој превари приликом регистрације за гласање ван Босне и Херцеговине. Посебно је у фокусу регистровање бирача за гласање на овогодишњим локалним изборима из Хрватске и Београда.

Босна и Херцеговина 08.10.2020 | 15:44
Амбасада САД реаговала због изборних превара

"У потпуности подржавамо настојања Централне изборне комисије БиХ да побољша транспарентност и интегритет предстојећих локалних избора, посебно у процесу регистрације бирача за гласање ван БиХ. Извод из централног бирачког списка за гласање изван БиХ који је Централна изборна комисија БиХ објавила по први пут, кључна је прилика за грађане да спријече да се њихов идентитет користи у преварама", казали су за Н1 из Одјељења за односе с јавношћу Амбасаде САД-а и додали:

"Позивамо све грађане да провјере своје податке и пријаве све неправилности. Позивамо и ЦИК БиХ да, у сарадњи са тијелима за провођење закона и тужитељима, одлучно истражи и предузме радње у случајевима документираних превара. Сви имају улогу у очувању интегритета избора."

Централна изборна комисија БиХ је на сједници одржаној почетком овог мјесеца донијела Одлуку о утврђивању и објави броја бирача уписаних у извод из Централног бирачког списка за гласање ван Босне и Херцеговине за Локалне изборе 2020. године.

Одлуком је утврђено да ће се на изводу из Централног бирачког списка за гласање ван Босне и Херцеговине наћи укупно 101.771 бирач. Централна изборна комисија БиХ је овај извод јавно објавила на својој wеб страници, водећи рачуна о заштити личних података.

Извод из Централног бирачког списка за гласање ван Босне и Херцеговине Централна изборна комисија БиХ објављује како би бирач који је без свог знања, односно мимо његове воље уписан у исти, имао могућност подношења жалбе.

Централна изборна комисија БиХ позива бираче који су поднијели пријаву да гласају ван БиХ, да посјете wеб страницу Централне изборне комисије БиХ и провјере да ли је њихова пријава одбијена и евентуално искористе могућност подношења жалбе.

Све пријаве за гласање ван БиХ, гдје постоји сумња у постојање кривичног дјела, Централна изборна комисија БиХ ће доставити Тужилаштву БиХ.

(Н1)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Јаффа

08.10.2020 13:55

Зашто сад не изврше притисак? Кад треба увести ацизе врше притисак да се усвоји закон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

08.10.2020 20:36

Зато сто су они и поставили ту стоку на власт, и ове на законодавну власт. Зато сто је њима Босна и ми с њом један пројекат за зајебанцију. Ето зато не реагују. Ал кад им кука и мотика скоци паст им на памет неце да по тудјим земљама врсљају, сјеме им се енглеско затрло!

Name

Па

08.10.2020 14:06

Овај двојац, Додик и човић изгубише конце. Одоше у заслужену опозицију.. хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

08.10.2020 14:41

Једноставно забранити гласање путем поште. Омогућити гласање у конзуларним преставништима, лично и тачка. Па зна се да је ово превара и зна се да поштама влада гицко Стевандић који је све ово уз помоћ власти у Србији и организовао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја зелим

08.10.2020 14:53

Да моја БиХ има дрзавника као Путин, да воли своју земљу као Путин, да је пази и цува од унутрсњих и вањских недобронамјерних људи као Путин. Не зелим лази, обмане, преваре како моје генерације тако и будуцих генерација....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

08.10.2020 16:07

зеља ти је вец испуњена и твоја власт је уклонила све оне који су сметали!!!

Name

Ја зелим

08.10.2020 17:24

Деценијама, да имам(имамо) одговорну, ефикасну, праву власт, на понос и добробит свих градјана(а има нас велицине једнога мало вецег града) у БиХ.

Name

Јован

09.10.2020 09:07

Па има Миле Додо,исти су И Русије пропада ко И Ми.

Name

Ма појма ви

09.10.2020 12:32

Немате у каквом хаосу је била Русија, док тако коментарисете. Какво год сада било а није идеално, хиљаду пута је боље. Нама казу, да нам треба 30 година да достигнемо просјек ЕУ, мада заобилазе истину, за Русију су озбиљни експерти мислили да неце најмање за пола вијека стабилизовати, рацунајуци на помоц издајницке олигархије мозда ни тада.....

Name

Коментар

08.10.2020 14:53

Нисам вјеровао да це му икада бити драго да се амбасада САД умјеса у насу унутрасњу политику,ал постало је висе него оцигледно да никада нецемо добити постене изборе без јаког спољног притиска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

08.10.2020 15:22

Они су испод руке добро плацени, а сад само лапрдају, уопште не мисле о нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

30 година нас магарце

08.10.2020 17:35

Моземо то да опростимо, ако сада заиста показу добре намјере да нас градјане спасе од овога трулога система у мафијаској дрзави. Нама нема наде за зивот достојан људског бица, потпуно смо обесправљени, ако се ово настави.... Од избора, правосудја па све на даље.....