Ambasada SAD reagovala zbog izbornih prevara

Posljednjih dana u medijima u Bosni i Hercegovini pojavili su se mnogi izvještaji i izjave o mogućoj prevari prilikom registracije za glasanje van Bosne i Hercegovine. Posebno je u fokusu registrovanje birača za glasanje na ovogodišnjim lokalnim izborima iz Hrvatske i Beograda.

Bosna i Hercegovina 08.10.2020 | 15:44
Ambasada SAD reagovala zbog izbornih prevara

"U potpunosti podržavamo nastojanja Centralne izborne komisije BiH da poboljša transparentnost i integritet predstojećih lokalnih izbora, posebno u procesu registracije birača za glasanje van BiH. Izvod iz centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH koji je Centralna izborna komisija BiH objavila po prvi put, ključna je prilika za građane da spriječe da se njihov identitet koristi u prevarama", kazali su za N1 iz Odjeljenja za odnose s javnošću Ambasade SAD-a i dodali:

"Pozivamo sve građane da provjere svoje podatke i prijave sve nepravilnosti. Pozivamo i CIK BiH da, u saradnji sa tijelima za provođenje zakona i tužiteljima, odlučno istraži i preduzme radnje u slučajevima dokumentiranih prevara. Svi imaju ulogu u očuvanju integriteta izbora."

Centralna izborna komisija BiH je na sjednici održanoj početkom ovog mjeseca donijela Odluku o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje van Bosne i Hercegovine za Lokalne izbore 2020. godine.

Odlukom je utvrđeno da će se na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje van Bosne i Hercegovine naći ukupno 101.771 birač. Centralna izborna komisija BiH je ovaj izvod javno objavila na svojoj web stranici, vodeći računa o zaštiti ličnih podataka.

Izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje van Bosne i Hercegovine Centralna izborna komisija BiH objavljuje kako bi birač koji je bez svog znanja, odnosno mimo njegove volje upisan u isti, imao mogućnost podnošenja žalbe.

Centralna izborna komisija BiH poziva birače koji su podnijeli prijavu da glasaju van BiH, da posjete web stranicu Centralne izborne komisije BiH i provjere da li je njihova prijava odbijena i eventualno iskoriste mogućnost podnošenja žalbe.

Sve prijave za glasanje van BiH, gdje postoji sumnja u postojanje krivičnog djela, Centralna izborna komisija BiH će dostaviti Tužilaštvu BiH.

(N1)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Jaffa

08.10.2020 13:55

Zašto sad ne izvrše pritisak? Kad treba uvesti acize vrše pritisak da se usvoji zakon.

ODGOVORITE
Name

Doboj

08.10.2020 20:36

Zato sto su oni i postavili tu stoku na vlast, i ove na zakonodavnu vlast. Zato sto je njima Bosna i mi s njom jedan projekat za zajebanciju. Eto zato ne reaguju. Al kad im kuka i motika skoci past im na pamet nece da po tudjim zemljama vrsljaju, sjeme im se englesko zatrlo!

Name

Pa

08.10.2020 14:06

Ovaj dvojac, Dodik i čović izgubiše konce. Odoše u zasluženu opoziciju.. hahaha

ODGOVORITE
Name

Laki

08.10.2020 14:41

Jednostavno zabraniti glasanje putem pošte. Omogućiti glasanje u konzularnim prestavništima, lično i tačka. Pa zna se da je ovo prevara i zna se da poštama vlada gicko Stevandić koji je sve ovo uz pomoć vlasti u Srbiji i organizovao...

ODGOVORITE
Name

Ja zelim

08.10.2020 14:53

Da moja BiH ima drzavnika kao Putin, da voli svoju zemlju kao Putin, da je pazi i cuva od unutrsnjih i vanjskih nedobronamjernih ljudi kao Putin. Ne zelim lazi, obmane, prevare kako moje generacije tako i buducih generacija....

ODGOVORITE
Name

Pa

08.10.2020 16:07

zelja ti je vec ispunjena i tvoja vlast je uklonila sve one koji su smetali!!!

Name

Ja zelim

08.10.2020 17:24

Decenijama, da imam(imamo) odgovornu, efikasnu, pravu vlast, na ponos i dobrobit svih gradjana(a ima nas velicine jednoga malo veceg grada) u BiH.

Name

Jovan

09.10.2020 09:07

Pa ima Mile Dodo,isti su I Rusije propada ko I Mi.

Name

Ma pojma vi

09.10.2020 12:32

Nemate u kakvom haosu je bila Rusija, dok tako komentarisete. Kakvo god sada bilo a nije idealno, hiljadu puta je bolje. Nama kazu, da nam treba 30 godina da dostignemo prosjek EU, mada zaobilaze istinu, za Rusiju su ozbiljni eksperti mislili da nece najmanje za pola vijeka stabilizovati, racunajuci na pomoc izdajnicke oligarhije mozda ni tada.....

Name

Komentar

08.10.2020 14:53

Nisam vjerovao da ce mu ikada biti drago da se ambasada SAD umjesa u nasu unutrasnju politiku,al postalo je vise nego ocigledno da nikada necemo dobiti postene izbore bez jakog spoljnog pritiska.

ODGOVORITE
Name

Rale

08.10.2020 15:22

Oni su ispod ruke dobro placeni, a sad samo laprdaju, uopšte ne misle o nama.

ODGOVORITE
Name

30 godina nas magarce

08.10.2020 17:35

Mozemo to da oprostimo, ako sada zaista pokazu dobre namjere da nas gradjane spase od ovoga truloga sistema u mafijaskoj drzavi. Nama nema nade za zivot dostojan ljudskog bica, potpuno smo obespravljeni, ako se ovo nastavi.... Od izbora, pravosudja pa sve na dalje.....