Кампања #ПробудиСе - јачање свијести јавности о правима и значају инклузивног образовања

Одбор за праћење примјене члана 24.УН Конвенције формиран у оквиру  Коалиције организација особа са инвалидитетом  и то 11 организација са подручја 4 Општине: Добој, Добој југ, Добој исток и Теслић одрзали су изјаву за медије у оквиру своје кампање #ПробудиСе, чији је циљ јачање свијести јавности о правима и значају квалитетног инклузивног образовања за сву дјецу и младе, а нарочито за дјецу и младе с инвалидитетом.

Република Српска 07.10.2020 | 20:20
Кампања #ПробудиСе - јачање свијести јавности о правима и значају инклузивног образовања

Кампања је покренута у марту ове године. 

„Циљ кампање је да дјеца и млади кад је у питању образовање било да се ради о основном, средњем или високом образовању имају боље услове, да имају квалитетније образовање, да имају квалитетнија помагала, која ће им помоћи у њиховом образовању“ рекао је Зоран Панић, координатор Коалиције

 Једна од тема кампање су свакако и асистенти у настави, као и недостатак специјализованих дидактичких средстава и прилагођених уџбеника, како би дјеца и млади са инвалидитетом имали једнаке могућности.

„Говорили смо о асистенцији у настави, тренутно један од великих проблем, наиме, нема одговарајућих креитеријума за ангажовање асистента у настави, нема дефинисаних правила, значи асистент у настави је техничка подршка, ништа више од тога, не смије да учествује у настави, не смије да помогне у самом садржају, него физички само да помогне дјетету, значи да се снађе, да му припомогне, да му буде ту, ето“ објаснила нам је Јелена Мишић, предсједница актива младих и одбора за образовање при Коалицији

Посебно тешки услови су у средњошколском образовању, архитектонска приступачност је ријешена само у једној средњој школи у Добоју. Док асистенција у средњој школи уопште не постоји, нема је. Основни проблем је  да је Законом прописано да се дјеца са инвалидитетом могу уписати, али закон сам по себи није довољан.

 “Шта недостаје, недостаје наставно особље које је прошло обуку за рад са дјецом која имају неку врсту инвалидитета, недостају прилагођени уџбеници које је веома лако урадити, недостају наставна средства или како се каже учила која би помагала. Проблем је адекватан језик, да ли је то знаковни или писмо Брајево за слијепе и слабовиде ученике. Један од великих проблема је приступ дјеци са инвалидитетом, није довољно да школа има обезбијеђен улазак у зграду за ученике којима је то потребно прилагодити, поставља се питање шта унутар зграде.“ Само је дио проблема које је навео проф.Алекса Радишић.

 Млади са инвалидитетом  не желе да буду терет, већ да имају једнаке могућности у образовању које би им омогућило да буду самостални и равноправни чланови друштва један је од закључака Одбора за образовање при Коалицији.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар