Kampanja #ProbudiSe - jačanje svijesti javnosti o pravima i značaju inkluzivnog obrazovanja

Odbor za praćenje primjene člana 24.UN Konvencije formiran u okviru  Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom  i to 11 organizacija sa područja 4 Opštine: Doboj, Doboj jug, Doboj istok i Teslić odrzali su izjavu za medije u okviru svoje kampanje #ProbudiSe, čiji je cilj jačanje svijesti javnosti o pravima i značaju kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja za svu djecu i mlade, a naročito za djecu i mlade s invaliditetom.

Republika Srpska 07.10.2020 | 20:20
Kampanja #ProbudiSe - jačanje svijesti javnosti o pravima i značaju inkluzivnog obrazovanja

Kampanja je pokrenuta u martu ove godine. 

„Cilj kampanje je da djeca i mladi kad je u pitanju obrazovanje bilo da se radi o osnovnom, srednjem ili visokom obrazovanju imaju bolje uslove, da imaju kvalitetnije obrazovanje, da imaju kvalitetnija pomagala, koja će im pomoći u njihovom obrazovanju“ rekao je Zoran Panić, koordinator Koalicije

 Jedna od tema kampanje su svakako i asistenti u nastavi, kao i nedostatak specijalizovanih didaktičkih sredstava i prilagođenih udžbenika, kako bi djeca i mladi sa invaliditetom imali jednake mogućnosti.

„Govorili smo o asistenciji u nastavi, trenutno jedan od velikih problem, naime, nema odgovarajućih kreiterijuma za angažovanje asistenta u nastavi, nema definisanih pravila, znači asistent u nastavi je tehnička podrška, ništa više od toga, ne smije da učestvuje u nastavi, ne smije da pomogne u samom sadržaju, nego fizički samo da pomogne djetetu, znači da se snađe, da mu pripomogne, da mu bude tu, eto“ objasnila nam je Jelena Mišić, predsjednica aktiva mladih i odbora za obrazovanje pri Koaliciji

Posebno teški uslovi su u srednjoškolskom obrazovanju, arhitektonska pristupačnost je riješena samo u jednoj srednjoj školi u Doboju. Dok asistencija u srednjoj školi uopšte ne postoji, nema je. Osnovni problem je  da je Zakonom propisano da se djeca sa invaliditetom mogu upisati, ali zakon sam po sebi nije dovoljan.

 “Šta nedostaje, nedostaje nastavno osoblje koje je prošlo obuku za rad sa djecom koja imaju neku vrstu invaliditeta, nedostaju prilagođeni udžbenici koje je veoma lako uraditi, nedostaju nastavna sredstva ili kako se kaže učila koja bi pomagala. Problem je adekvatan jezik, da li je to znakovni ili pismo Brajevo za slijepe i slabovide učenike. Jedan od velikih problema je pristup djeci sa invaliditetom, nije dovoljno da škola ima obezbijeđen ulazak u zgradu za učenike kojima je to potrebno prilagoditi, postavlja se pitanje šta unutar zgrade.“ Samo je dio problema koje je naveo prof.Aleksa Radišić.

 Mladi sa invaliditetom  ne žele da budu teret, već da imaju jednake mogućnosti u obrazovanju koje bi im omogućilo da budu samostalni i ravnopravni članovi društva jedan je od zaključaka Odbora za obrazovanje pri Koaliciji.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar