Бањалука: Признао да је подмитио пореске инспекторе

Признао је Приједорчанин Маринко Билбија да је суспендованим пореским инспекторима, својим суграђанима Немањи Баровићу и Михајлу Ристићу, дао мито од укупно 200 марака.

Република Српска 07.10.2020 | 16:05
Бањалука: Признао да је подмитио пореске инспекторе

Склопио је, наиме, споразум са Републичким јавним тужилаштвом, тако да ће бити новчано кажњен, али и обавезан да свједочи против оптужених инспектора.

Окружни суд у Бањалуци је прихватио тај споразум и сутра ће Билбији бити изречена пресуда, док је суђење Баровићу и Ристићу почело данас.

Подсјетимо, како су "Независне новине" објавиле прије неколико мјесеци, Окружни суд у Бањалуци потврдио је оптужницу против Билбије, али и Баровића и Ристића, иначе инспектора у приједорском Подручном центру Пореске управе Републике Српске.

Тада је из Републичког јавног тужилаштва, које је оптужницу подигло, саопштено да инспекторе терете за примање мита и трговину утицајем, а Билбију за давање мита. 

Осим за примање новца од Билбије, Тужилаштво терети Баровића за још сличних случајева.

 "Оптужница Баровића терети да је сам, у току 2018. и ове године, два пута захтијевао и примио новац - једном 5.000 КМ, а други пут 5.000 евра и 250 КМ, да не уради службене радње које би морао извршити", саопштили су тада из Републичког јавног тужилаштва.

Баровић ће, како је тада наведено, одговарати и по оптужби да је једном захтијевао и примио награду од 500 КМ да посредује да се уради службена радња.

Како се додаје у саопштењу Тужилаштва, оптужница Баровића и Ристића терети да су заједно, 15. јула прошле године, примили поклон, односно  200 КМ да не ураде оно што су службено морали, а Билбију да им је понудио и дао поклон.

Подсјетимо, током претреса гараже Баровића, полиција је уочила књигу "Етички кодекс за професионалне рачуновође", а у њој је пронашла 21.400 евра.

"У књизи је била бијела коверта са гомилом новца. Углавном су то биле новчанице у апоенима од 500 евра, мада их је било неколико и од 200 евра", открили су раније извори "Независних".

Из Пореске управе Републике Српске су, подсјетимо, поручили да подржавају активности полиције и тужилаштва на сузбијању корупције и криминала.

(Независне)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Марко

07.10.2020 14:18

Ха ха ха тај инспектор Баровиц је мала маца за новопостављеног директора Пореске управе у Приједору Пудју Предрага. Заврсио факс у Дому пензионера пардон ФАБУС-у, познат по крађи крова, кош табли у Дворани младости у Приједору са којом је "руководио". а прије тога је упропастио Хотел који је пропао. А криминалац прве класе, накрао се од рата па наовамо и сад он на челу Пореске управе. Риба смрди од главе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

07.10.2020 16:04

Са Зором Видовић обилазио села и засеоке Приједора. Пута???

Name

Владо

07.10.2020 17:36

Како су нам јефтини и биједни инспектори. Докле смо пали па то је страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рекет

09.10.2020 08:26

Је симбол дањасних институција.

ОДГОВОРИТЕ