Banjaluka: Priznao da je podmitio poreske inspektore

Priznao je Prijedorčanin Marinko Bilbija da je suspendovanim poreskim inspektorima, svojim sugrađanima Nemanji Baroviću i Mihajlu Ristiću, dao mito od ukupno 200 maraka.

Republika Srpska 07.10.2020 | 16:05
Banjaluka: Priznao da je podmitio poreske inspektore

Sklopio je, naime, sporazum sa Republičkim javnim tužilaštvom, tako da će biti novčano kažnjen, ali i obavezan da svjedoči protiv optuženih inspektora.

Okružni sud u Banjaluci je prihvatio taj sporazum i sutra će Bilbiji biti izrečena presuda, dok je suđenje Baroviću i Ristiću počelo danas.

Podsjetimo, kako su "Nezavisne novine" objavile prije nekoliko mjeseci, Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Bilbije, ali i Barovića i Ristića, inače inspektora u prijedorskom Područnom centru Poreske uprave Republike Srpske.

Tada je iz Republičkog javnog tužilaštva, koje je optužnicu podiglo, saopšteno da inspektore terete za primanje mita i trgovinu uticajem, a Bilbiju za davanje mita. 

Osim za primanje novca od Bilbije, Tužilaštvo tereti Barovića za još sličnih slučajeva.

 "Optužnica Barovića tereti da je sam, u toku 2018. i ove godine, dva puta zahtijevao i primio novac - jednom 5.000 KM, a drugi put 5.000 evra i 250 KM, da ne uradi službene radnje koje bi morao izvršiti", saopštili su tada iz Republičkog javnog tužilaštva.

Barović će, kako je tada navedeno, odgovarati i po optužbi da je jednom zahtijevao i primio nagradu od 500 KM da posreduje da se uradi službena radnja.

Kako se dodaje u saopštenju Tužilaštva, optužnica Barovića i Ristića tereti da su zajedno, 15. jula prošle godine, primili poklon, odnosno  200 KM da ne urade ono što su službeno morali, a Bilbiju da im je ponudio i dao poklon.

Podsjetimo, tokom pretresa garaže Barovića, policija je uočila knjigu "Etički kodeks za profesionalne računovođe", a u njoj je pronašla 21.400 evra.

"U knjizi je bila bijela koverta sa gomilom novca. Uglavnom su to bile novčanice u apoenima od 500 evra, mada ih je bilo nekoliko i od 200 evra", otkrili su ranije izvori "Nezavisnih".

Iz Poreske uprave Republike Srpske su, podsjetimo, poručili da podržavaju aktivnosti policije i tužilaštva na suzbijanju korupcije i kriminala.

(Nezavisne)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Marko

07.10.2020 14:18

Ha ha ha taj inspektor Barovic je mala maca za novopostavljenog direktora Poreske uprave u Prijedoru Pudju Predraga. Zavrsio faks u Domu penzionera pardon FABUS-u, poznat po krađi krova, koš tabli u Dvorani mladosti u Prijedoru sa kojom je "rukovodio". a prije toga je upropastio Hotel koji je propao. A kriminalac prve klase, nakrao se od rata pa naovamo i sad on na čelu Poreske uprave. Riba smrdi od glave.

ODGOVORITE
Name

prijedor

07.10.2020 16:04

Sa Zorom Vidović obilazio sela i zaseoke Prijedora. Puta???

Name

Vlado

07.10.2020 17:36

Kako su nam jeftini i bijedni inspektori. Dokle smo pali pa to je strasno.

ODGOVORITE
Name

Reket

09.10.2020 08:26

Je simbol danjasnih institucija.

ODGOVORITE