Судски спор против МУП РС: Они траже правду (ВИДЕО)

У Основном суду у Бањалуци данас је настављено припремно рочиште у процесу који су двије активисткиње неформалне групе грађана „Правда за Давида“ покренуле против Министарства унутрашњих послова РС и Републике Српске због дискриминације грађана од стране припадника МУП-а Српске.

Република Српска 07.10.2020 | 13:54
Судски спор против МУП РС: Они траже правду (ВИДЕО)

Основни суд у Бањалуци прихватио је доказе које су приложили чланови неформалне групе „Правда за Давида“ Александра Врањеш и Софија Грмуша, у виду видео снимака, а који се тичу догађаја из новембра прошле године када их је полиција удаљила са Трга Крајине у Бањалуци због, како су тада навели, непријављеног окупљања на тргу.

Врањеш и Грмуша су због тога поднијеле тужбу против Министарства унутрашњих послова РС, а као разлог су навеле дискриминацију од стране полиције. Они поздрављају одлуку суда да прихвати доказе, упркос иницијативи Правобранилаштва да приложени доказни материјал не буде узет у разматрање и да тужба буде одбијена.

„Желимо да кажемо стоп дискриминацији. И захтијевамо поштовање основних људских права. Над нама двјема је извршен чин дискриминације прошле године. Ево сада ће скоро годину дана на Тргу Крајине, одакле смо упозорене да треба да се помјеримо и да немамо пријављен скуп. За разлику од других људи који су слободно стајали на Тргу Крајине. Ми просто као препознати чланови групе „Правде за Давида“ немамо приступ јавном простору, а то је Трг Крајине за разлику од других људи.“, каже активисткиња неформалне групе „Правда за Давида“ Александра Врањеш.

Из неформалне групе „Правда за Давида“ кажу да су више пута до сада тражили од Министарства унутрашњих послова информацију да ли је грађанима окупљеним око „Правде за Давида“ забрањено окупљање на јавним површинама у граду Бањалуци.

Из Министарства им је саопштено да забране нема.

Исто је одговорено и БН телевизији.

Међутим, и поред тога "Правди за Давида" више од 20 мјесеци је забрањен приступ Тргу Крајине због тога што подржавају породицу убијеног Давида Драгичевића. Посљедњи пут када су покушали одржати прес конференцију Озрен Пердув и десетак чланова ове групе је приведено на информативни разговор.

„Ми говоримо не само о кршењу људских права, него и о злоупотреби дужности. Ко је тај полицијски службеник који може да узме закон у своје руке и да мимо неких прописа и закона спроводи своју вољу, односно само вољу на Тргу Крајине, када смо у питању ми припадници групе „Правда за Давида“. Наше је право и наша слобода да се удружујемо са било ким и по било ком основу и не смијемо бити као припадници неке групе дискримисани и не смијемо бити стављени на маргину друштва.“, истиче активисткиња неформалне групе „Правда за Давида“ Александра Врањеш.

Адвокатица Јована Кисин, која заступа активисткиње Александру Врањеш и Софију Грмушу, казала је да је још увијек прерано прогнозирати епилог у овом случају.

Она је поновила да је потпуно јасно, а што се види и у приложеном доказном материјалу. да је овдје ријеч о дискриминацији само једног дијела грађана и да то траје у континуитету већ дуже вријеме.

Главна расправа у овом процесу заказана је за 12. новембар.

БН ТВ 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Да да

07.10.2020 12:19

Видим да је неко из суда затворио капију да људе не би малтретирала партијска полиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

07.10.2020 12:56

Подрска Правди,а Правда за Давида је та правда они су свјетлост на крају тунела.

Name

Смрт

07.10.2020 13:06

фашизму

ОДГОВОРИТЕ
Name

нек'

07.10.2020 13:08

цркну душмани.Живели правдаши и правда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ви

07.10.2020 14:16

Бас хоцете на Трг. Е неце моци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

07.10.2020 14:29

Трг Крајине припада свима, не само црвеној секти.

Name

Петар

07.10.2020 15:24

Министарство унутрашњих послова реалније би било назвати министарство криминала и насиља.

ОДГОВОРИТЕ