Sudski spor protiv MUP RS: Oni traže pravdu (VIDEO)

U Osnovnom sudu u Banjaluci danas je nastavljeno pripremno ročište u procesu koji su dvije aktivistkinje neformalne grupe građana „Pravda za Davida“ pokrenule protiv Ministarstva unutrašnjih poslova RS i Republike Srpske zbog diskriminacije građana od strane pripadnika MUP-a Srpske.

Republika Srpska 07.10.2020 | 13:54
Sudski spor protiv MUP RS: Oni traže pravdu (VIDEO)

Osnovni sud u Banjaluci prihvatio je dokaze koje su priložili članovi neformalne grupe „Pravda za Davida“ Aleksandra Vranješ i Sofija Grmuša, u vidu video snimaka, a koji se tiču događaja iz novembra prošle godine kada ih je policija udaljila sa Trga Krajine u Banjaluci zbog, kako su tada naveli, neprijavljenog okupljanja na trgu.

Vranješ i Grmuša su zbog toga podnijele tužbu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova RS, a kao razlog su navele diskriminaciju od strane policije. Oni pozdravljaju odluku suda da prihvati dokaze, uprkos inicijativi Pravobranilaštva da priloženi dokazni materijal ne bude uzet u razmatranje i da tužba bude odbijena.

„Želimo da kažemo stop diskriminaciji. I zahtijevamo poštovanje osnovnih ljudskih prava. Nad nama dvjema je izvršen čin diskriminacije prošle godine. Evo sada će skoro godinu dana na Trgu Krajine, odakle smo upozorene da treba da se pomjerimo i da nemamo prijavljen skup. Za razliku od drugih ljudi koji su slobodno stajali na Trgu Krajine. Mi prosto kao prepoznati članovi grupe „Pravde za Davida“ nemamo pristup javnom prostoru, a to je Trg Krajine za razliku od drugih ljudi.“, kaže aktivistkinja neformalne grupe „Pravda za Davida“ Aleksandra Vranješ.

Iz neformalne grupe „Pravda za Davida“ kažu da su više puta do sada tražili od Ministarstva unutrašnjih poslova informaciju da li je građanima okupljenim oko „Pravde za Davida“ zabranjeno okupljanje na javnim površinama u gradu Banjaluci.

Iz Ministarstva im je saopšteno da zabrane nema.

Isto je odgovoreno i BN televiziji.

Međutim, i pored toga "Pravdi za Davida" više od 20 mjeseci je zabranjen pristup Trgu Krajine zbog toga što podržavaju porodicu ubijenog Davida Dragičevića. Posljednji put kada su pokušali održati pres konferenciju Ozren Perduv i desetak članova ove grupe je privedeno na informativni razgovor.

„Mi govorimo ne samo o kršenju ljudskih prava, nego i o zloupotrebi dužnosti. Ko je taj policijski službenik koji može da uzme zakon u svoje ruke i da mimo nekih propisa i zakona sprovodi svoju volju, odnosno samo volju na Trgu Krajine, kada smo u pitanju mi pripadnici grupe „Pravda za Davida“. Naše je pravo i naša sloboda da se udružujemo sa bilo kim i po bilo kom osnovu i ne smijemo biti kao pripadnici neke grupe diskrimisani i ne smijemo biti stavljeni na marginu društva.“, ističe aktivistkinja neformalne grupe „Pravda za Davida“ Aleksandra Vranješ.

Advokatica Jovana Kisin, koja zastupa aktivistkinje Aleksandru Vranješ i Sofiju Grmušu, kazala je da je još uvijek prerano prognozirati epilog u ovom slučaju.

Ona je ponovila da je potpuno jasno, a što se vidi i u priloženom dokaznom materijalu. da je ovdje riječ o diskriminaciji samo jednog dijela građana i da to traje u kontinuitetu već duže vrijeme.

Glavna rasprava u ovom procesu zakazana je za 12. novembar.

BN TV 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Da da

07.10.2020 12:19

Vidim da je neko iz suda zatvorio kapiju da ljude ne bi maltretirala partijska policija.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

07.10.2020 12:56

Podrska Pravdi,a Pravda za Davida je ta pravda oni su svjetlost na kraju tunela.

Name

Smrt

07.10.2020 13:06

fašizmu

ODGOVORITE
Name

nek'

07.10.2020 13:08

crknu dušmani.Živeli pravdaši i pravda.

ODGOVORITE
Name

A vi

07.10.2020 14:16

Bas hocete na Trg. E nece moci.

ODGOVORITE
Name

Direkt

07.10.2020 14:29

Trg Krajine pripada svima, ne samo crvenoj sekti.

Name

Petar

07.10.2020 15:24

Ministarstvo unutrašnjih poslova realnije bi bilo nazvati ministarstvo kriminala i nasilja.

ODGOVORITE