Ево зашто чланови Предсједништва БиХ поново иду у Брисел

Чланови Предсједништва БиХ у петак поновно путују у Брисел гдје их очекују састанци с европским званичницима, а главна тема састанака биће изградња инфраструктуирних објаката у БиХ које ће финансирати Европска комисија.

Босна и Херцеговина 06.10.2020 | 22:41
Ево зашто чланови Предсједништва БиХ поново иду у Брисел

Чланови Предсједништва БиХ прошле седмице су боравили у Бриселу, гдје су се сусрели с низом високих званичника, но након само седам дана поново су добили позив из  Брисела.

Према информацијама "Слободне Босне", разлог за поновни одлазак у Брисел јест чињеница да је Европска комисија усугласила  економско-инвестицијски план за земље западног Балкана који предвиђа до девет милијарди евра помоћи тој регији за сљедеће седмогодишњи период те гаранцију ради смањивања трошкова финансирања, које може мобилизирати до 20 милијарди евра инвестиција у сљедећој деценији.

Голема већина ових пројеката односи се и на БиХ, као државе смјештене у средишту регије, па ће чланови Предсједништва БиХ добити све потребне информације о пројектима како би наша држава благовремено укључила у њихову реализацију.

"Мобилизоваћемо до 9 милијарди евра за главне инвестицијске иницијативе у подручју саобраћаја, енергетике те зелене и дигиталне транзиције како би се остварио одржив раст и отворила нова радна мјеста. План нуди и пут за успјешну регионалну економску интеграцију како би се убрзала конвергенција с ЕУ-ом и смањиле разлике у развијености наших регија, чиме се у коначници убрзава процес интеграције у ЕУ.

План би требао допринијети преобразби западног Балкана у једну од најпривлачнијих регија за улагања у свијету", рекао је савјетник за проширење Оливер Вархелyи, представљајући пакет о проширењу који уз економско-инвестицијски план обухваћа и извјештај о напретку земаља кандидаткиња и потенцијалних кандидаткиња.

План предвиђа десет главних иницијатива за улагање у главне путне и жељезничке везе у регији, обновљиве изворе енергије и прелазе с угљена, обнову јавних и приватних зграда ради повећања енергетске ефикасности и смањења емисија стакленичких плинова, инфраструктуру за управљање отпадом и отпадним водама те увођење широкопојасне инфраструктуре. 

Између осталога једна од тих десет инвестицијских иницијатива односи се на завршавање путног коридора од Будимпеште преко Сарајева до Плоча, а дуж тога коридора биће дограђен и жељезнички коридор.

Једна иницијатива предвиђа завршавање путне повезаности од Хрватске до Грчке, тзв. "плаву ауто-цесту" преко Црне Горе и Албаније. Довршетак тога правца знатно би повећао промет на Далматини, која тренутно завршава у Плочама, а која ван сезоне има прилично слаб саобраћај.

Финансираће се завршавање Јадранско-јонског плинова у у Албанији и дуж обале што ће омогућити диверсификацију добавних праваца за плин те изградњу плинске интерконекције између Хрватске и БиХ.

Предвиђена је и реконструкција и доградња жељезничког коридора између Хрватске и Србије, Коридора 10, затим деминирање ријеке Саве и уклањање уских грла на Дунаву ради повећања протока ријечног саобраћаја.

Међу десет приоритетних иницијатива је и обнова пруге Београд-Бар, ауто-цеста Приштина-Ниш, повезивање Сарајева и Подгорице, изградња хидроцентрала у Албанији, Црној Гори и Косову, вјетроелектране и соларне електране у Сјеверној Македонији.

Ту је и енергетска обнова јавних и приватних зграда, на које отпада 40 посто потрошње енергије на западном Балкану.

Енергетска обнова зграда знатно ће придонијети смањивању емисије стакленичких плинова и побољшати животни стандард и здравље грађана.

Финансираће се и изградња центра за збрињавање отпада у Србији, Албанији, Црној Гори и Сјеверној Македонији. Затим, ту је и пројект изградње дигиталне инфраструктуре, улагање у конкурентност приватног сектора и Кредит за младе.

Да би се економија западног Балкана боље повезала с ЕУ-ом и међусобно, нужна је одлучност регије на провођењу темељних реформи, продубљивању регионалне економскеинтеграције и развоју заједничког регионалног тржишта на темељу правне стечевине ЕУ-а како би регија постала привлачнија за улагања, наводи Комисија.

Комисија подржава рад влада у регији на новој визији стварања регионалног економског подручја, чије се прихваћање очекује на састанку на врху у Софији у новембру 2020. ЕУ ће настојати приближити регију јединственом тржишту ЕУ-а, истиче Комисија.

Бруто домаћи производ цијеле регије износи око 100 милијарди евра, а најављене инвестиције могле би достичи и и до 30 посто БДП-а, рекао је Вархелyи.

(Агенције)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

У3ПМ

06.10.2020 21:05

У народу се каже "ДА ИМ ГУИЦА ВИДИ ПУТА"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новембар

06.10.2020 21:39

И ФРАНО ЈОСИФ ЈЕ ГРАДИО ПУТЕВЕ ПО БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ И ПРУГЕ КОЈИМА ЈЕ ОДВОЗИО УГАЉ И ДРВА ИЗ БОСНЕ ЗА АУСТРИЈУ.НИСТА НИСМО НАУЦИЛИ ИЗ ИСТОРИЈЕ,МОГЛИ СМО РАЗВИЈАТИ СВОЈИМ СРЕДСТВИМА ПУТЕВЕ И ПРУГЕ КОЈЕ НАМА ТРЕБАЈУ,А ОВАКО ЦЕ БЈЕЛОСВЈЕТСКИ САРЛАТАНИ ДА КРСТАРЕ НАСИМ ПРОСТОРОМ И ОДВОЗЕ НАСЕ ПРИРОДНЕ РЕСУРСЕ КОЈИ СУ ЈОС УВИЈЕК НАЈБОГАТИЈИ У ЕВРОПИ.У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ ОД ЈЕДНОГ ДО ДРУГОГ КРАЈА НЕЗНА СЕ СТА ЈЕ БОГАТИЈЕ.СУМЕ,РУДНИЦИ,ПОЉОПРИВРЕДНО ЗЕМЉИСТЕ,ПЛАНИНЕ,РИЈЕКЕ,БАЊЕ,НАЈЦИСТИЈА ВОДА У ЕВРОПИ И НЕ МОГУ ЈОС ПОБРАЈАТИ.БОЈИМ СЕ ДА СЕ НИСУ ЕВРОПЉАНИ НАМЕРАЦИЛИ ДА ТО СВЕ ПОКРИЈУ.НЕ ДАЈУ ОНИ ПАРЕ ДЗАБЕ НИ СВОЈОЈ ДЈЕЦИ.

Name

Нострадамус

07.10.2020 05:24

@Е мој новембар.Да ли се питас ко је дозволио Фрањи да то ради опет неки наси политицари и онда се надје нека будала као Г.Принцип који изврси атентат на Фрању,а сви наси лопови се смјескају Гаврилу и Младој Босни.Ста си оцекивао да нам неко гради путеве дјаба.Ево и сада имамо насе политицаре који нас тлаце висе него и Турци и Аустроугари па се нико не буни или несмије да буни јер они су ту мозес добити по усима.Овако лаксе је пљувати по Америци Европи они су даље па и ако би досао који појединац наце се опет нека будала да га смакне.Цуди ме да до сада нико није убијен од Медјународних званицника.Запамти ови наси висе краду,а мање граде,а Аустроугари су мање крали,а висе градили.Али када то схватимо мозда и крене нам на боље до тада узивајмо у сопственим лазима,ако народ нема корист имају појединци.

Name

Неправда

07.10.2020 06:32

До садсу крали и крцмили измедју себе а сад су поцели странцима да обецају и на тај рацун да продају све сто нису могли они да раскрцме нека то странци доврсе..Јаднисмо ми..Зар није поука како су Хрвати продали море сад странци управљају ..тако нас цека

Name

Треба престати са флоскулама

07.10.2020 09:34

да је Аустроугарска нешто одвукла из Босне, какво дрво, какви бакарачи, нема је више од 100 година па гдје су нам шуме и имамо ли икакву корист осим богаћења локалних бабуна и мафиоза. Штета што Гаврило није заиста студирао...можда бисмо изашли из племенских заједница

Name

Борац

07.10.2020 13:05

Хоце ли рудоња понети онај папир од доктора?

Name

ЧИСТКА

06.10.2020 21:09

ЗА ТО СУ ПОТРЕБНИ МЛАДИ ЉУДИ. И ЗАТО СУ КРЕНУЛИ СА ЧИШЋЕЊЕМ ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ. СЛИЈЕДЕЋА ЈЕ БИХ, ИТД

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.10.2020 21:36

Да,да,благостање у ЕУ па им ми приоритет...??Ста ако каз?Морате примит милион миграната а ми изградјујемо смјестај.Дај Бозе да гријесим....!

Name

РАДЕ Р .

07.10.2020 04:20

Такоје баш тако.Недају Европљани паре бадава ни дјеци својој.До кадаце Босном владати страни фактор све до тад док народи у БиХ не буду свијест подигли на ниво размисљања о себи и својим потомцима који че се међусобно слагати и заједно градити своју земљу.

Name

Ре Раде

07.10.2020 07:22

Ко је страни фактор. Који су фактор ови што су сада на власти?

Name

Ре Цистка

07.10.2020 08:41

Ти млади људи у рс несмију ни да спомену БиХ и неко треба да рацуна на њих

Name

приједор

06.10.2020 21:23

Ма ништа од милијарди и благостањаЕУ даје лову за пројекте а наши че се нагузивати ја хочу овај пројект, нечу тај и..тако у недоглед.Док се они усагласе ми че мо липсати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

06.10.2020 21:37

Овај пут нека иду са три авиона,мало је два...и ови из ЕУ су добре будале..све би ја то растјерао и узео и то мало сто имамо..ни то нам не треба оваквима.. ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

нема кеса

06.10.2020 21:52

Мисле да це им ЕУ кес дати, али нема.Расписаце се тендер под будним оком ЕУ, без кумова, родјака, дајдзи и амидза, и паре иду изводјацу радова. Неце ова тројица видјети ни марке.Исто продје Пленковиц прије пар мјесеци. Мислили зову их у Брисел и да понесу само празне кофере да натрпају паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре нема

07.10.2020 04:14

Да паре не иду директно политичарима.А извођачи радова кумови Интеграл Инжењеринг.Па Интеграл инжењеринг ради аутопутеве и у Србији.Па онда касније иде анекс уговора гдје се "изненада" повећавају трошкови радова.Нема тога чему банда неће доскочити

Name

Роннин

07.10.2020 02:38

Нека њих, док они управљају земљом, мигранти овдје неће сигурно остати. Сваки евро има свој пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

07.10.2020 03:26

Немојте пустити ове наше у Бриселу да се раздвајају, неће се знати вратити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горанбгл

07.10.2020 03:37

Од свега тога у Републици Српској ниста !?? Осим мозда 10 км пута јузно од Требиња. Повезују се сви осим Бањалуке. Да нема Додика ту би били и пројекти нпр Аутопут Бањалука Сплит, Пловни пут на Сави све до Врбаса или фабрика отпадних вода у Бањалуци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Повратак

07.10.2020 07:24

Нека остану тамо.

Name

Црни

07.10.2020 04:08

Паре су слатке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

07.10.2020 05:35

И опет лоповима да додијеле паре да их они могу стављат у приватне ђжепове. Све ово кроји Европска унија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

07.10.2020 08:30

види ти њих какви су пацијенти знао би их нацртат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

07.10.2020 09:55

Да се гузица смије путу.

ОДГОВОРИТЕ