Evo zašto članovi Predsjedništva BiH ponovo idu u Brisel

Članovi Predsjedništva BiH u petak ponovno putuju u Brisel gdje ih očekuju sastanci s evropskim zvaničnicima, a glavna tema sastanaka biće izgradnja infrastruktuirnih objakata u BiH koje će finansirati Evropska komisija.

Bosna i Hercegovina 06.10.2020 | 22:41
Evo zašto članovi Predsjedništva BiH ponovo idu u Brisel

Članovi Predsjedništva BiH prošle sedmice su boravili u Briselu, gdje su se susreli s nizom visokih zvaničnika, no nakon samo sedam dana ponovo su dobili poziv iz  Brisela.

Prema informacijama "Slobodne Bosne", razlog za ponovni odlazak u Brisel jest činjenica da je Evropska komisija usuglasila  ekonomsko-investicijski plan za zemlje zapadnog Balkana koji predviđa do devet milijardi evra pomoći toj regiji za sljedeće sedmogodišnji period te garanciju radi smanjivanja troškova finansiranja, koje može mobilizirati do 20 milijardi evra investicija u sljedećoj deceniji.

Golema većina ovih projekata odnosi se i na BiH, kao države smještene u središtu regije, pa će članovi Predsjedništva BiH dobiti sve potrebne informacije o projektima kako bi naša država blagovremeno uključila u njihovu realizaciju.

"Mobilizovaćemo do 9 milijardi evra za glavne investicijske inicijative u području saobraćaja, energetike te zelene i digitalne tranzicije kako bi se ostvario održiv rast i otvorila nova radna mjesta. Plan nudi i put za uspješnu regionalnu ekonomsku integraciju kako bi se ubrzala konvergencija s EU-om i smanjile razlike u razvijenosti naših regija, čime se u konačnici ubrzava proces integracije u EU.

Plan bi trebao doprinijeti preobrazbi zapadnog Balkana u jednu od najprivlačnijih regija za ulaganja u svijetu", rekao je savjetnik za proširenje Oliver Varhelyi, predstavljajući paket o proširenju koji uz ekonomsko-investicijski plan obuhvaća i izvještaj o napretku zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja.

Plan predviđa deset glavnih inicijativa za ulaganje u glavne putne i željezničke veze u regiji, obnovljive izvore energije i prelaze s ugljena, obnovu javnih i privatnih zgrada radi povećanja energetske efikasnosti i smanjenja emisija stakleničkih plinova, infrastrukturu za upravljanje otpadom i otpadnim vodama te uvođenje širokopojasne infrastrukture. 

Između ostaloga jedna od tih deset investicijskih inicijativa odnosi se na završavanje putnog koridora od Budimpešte preko Sarajeva do Ploča, a duž toga koridora biće dograđen i željeznički koridor.

Jedna inicijativa predviđa završavanje putne povezanosti od Hrvatske do Grčke, tzv. "plavu auto-cestu" preko Crne Gore i Albanije. Dovršetak toga pravca znatno bi povećao promet na Dalmatini, koja trenutno završava u Pločama, a koja van sezone ima prilično slab saobraćaj.

Finansiraće se završavanje Jadransko-jonskog plinova u u Albaniji i duž obale što će omogućiti diversifikaciju dobavnih pravaca za plin te izgradnju plinske interkonekcije između Hrvatske i BiH.

Predviđena je i rekonstrukcija i dogradnja željezničkog koridora između Hrvatske i Srbije, Koridora 10, zatim deminiranje rijeke Save i uklanjanje uskih grla na Dunavu radi povećanja protoka riječnog saobraćaja.

Među deset prioritetnih inicijativa je i obnova pruge Beograd-Bar, auto-cesta Priština-Niš, povezivanje Sarajeva i Podgorice, izgradnja hidrocentrala u Albaniji, Crnoj Gori i Kosovu, vjetroelektrane i solarne elektrane u Sjevernoj Makedoniji.

Tu je i energetska obnova javnih i privatnih zgrada, na koje otpada 40 posto potrošnje energije na zapadnom Balkanu.

Energetska obnova zgrada znatno će pridonijeti smanjivanju emisije stakleničkih plinova i poboljšati životni standard i zdravlje građana.

Finansiraće se i izgradnja centra za zbrinjavanje otpada u Srbiji, Albaniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. Zatim, tu je i projekt izgradnje digitalne infrastrukture, ulaganje u konkurentnost privatnog sektora i Kredit za mlade.

Da bi se ekonomija zapadnog Balkana bolje povezala s EU-om i međusobno, nužna je odlučnost regije na provođenju temeljnih reformi, produbljivanju regionalne ekonomskeintegracije i razvoju zajedničkog regionalnog tržišta na temelju pravne stečevine EU-a kako bi regija postala privlačnija za ulaganja, navodi Komisija.

Komisija podržava rad vlada u regiji na novoj viziji stvaranja regionalnog ekonomskog područja, čije se prihvaćanje očekuje na sastanku na vrhu u Sofiji u novembru 2020. EU će nastojati približiti regiju jedinstvenom tržištu EU-a, ističe Komisija.

Bruto domaći proizvod cijele regije iznosi oko 100 milijardi evra, a najavljene investicije mogle bi dostiči i i do 30 posto BDP-a, rekao je Varhelyi.

(Agencije)

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

U3PM

06.10.2020 21:05

U narodu se kaže "DA IM GUICA VIDI PUTA"

ODGOVORITE
Name

Novembar

06.10.2020 21:39

I FRANO JOSIF JE GRADIO PUTEVE PO BOSNI I HERCEGOVINI I PRUGE KOJIMA JE ODVOZIO UGALJ I DRVA IZ BOSNE ZA AUSTRIJU.NISTA NISMO NAUCILI IZ ISTORIJE,MOGLI SMO RAZVIJATI SVOJIM SREDSTVIMA PUTEVE I PRUGE KOJE NAMA TREBAJU,A OVAKO CE BJELOSVJETSKI SARLATANI DA KRSTARE NASIM PROSTOROM I ODVOZE NASE PRIRODNE RESURSE KOJI SU JOS UVIJEK NAJBOGATIJI U EVROPI.U BOSNI I HERCEGOVINI OD JEDNOG DO DRUGOG KRAJA NEZNA SE STA JE BOGATIJE.SUME,RUDNICI,POLJOPRIVREDNO ZEMLJISTE,PLANINE,RIJEKE,BANJE,NAJCISTIJA VODA U EVROPI I NE MOGU JOS POBRAJATI.BOJIM SE DA SE NISU EVROPLJANI NAMERACILI DA TO SVE POKRIJU.NE DAJU ONI PARE DZABE NI SVOJOJ DJECI.

Name

Nostradamus

07.10.2020 05:24

@E moj novembar.Da li se pitas ko je dozvolio Franji da to radi opet neki nasi politicari i onda se nadje neka budala kao G.Princip koji izvrsi atentat na Franju,a svi nasi lopovi se smjeskaju Gavrilu i Mladoj Bosni.Sta si ocekivao da nam neko gradi puteve djaba.Evo i sada imamo nase politicare koji nas tlace vise nego i Turci i Austrougari pa se niko ne buni ili nesmije da buni jer oni su tu mozes dobiti po usima.Ovako lakse je pljuvati po Americi Evropi oni su dalje pa i ako bi dosao koji pojedinac nace se opet neka budala da ga smakne.Cudi me da do sada niko nije ubijen od Medjunarodnih zvanicnika.Zapamti ovi nasi vise kradu,a manje grade,a Austrougari su manje krali,a vise gradili.Ali kada to shvatimo mozda i krene nam na bolje do tada uzivajmo u sopstvenim lazima,ako narod nema korist imaju pojedinci.

Name

Nepravda

07.10.2020 06:32

Do sadsu krali i krcmili izmedju sebe a sad su poceli strancima da obecaju i na taj racun da prodaju sve sto nisu mogli oni da raskrcme neka to stranci dovrse..Jadnismo mi..Zar nije pouka kako su Hrvati prodali more sad stranci upravljaju ..tako nas ceka

Name

Treba prestati sa floskulama

07.10.2020 09:34

da je Austrougarska nešto odvukla iz Bosne, kakvo drvo, kakvi bakarači, nema je više od 100 godina pa gdje su nam šume i imamo li ikakvu korist osim bogaćenja lokalnih babuna i mafioza. Šteta što Gavrilo nije zaista studirao...možda bismo izašli iz plemenskih zajednica

Name

Borac

07.10.2020 13:05

Hoce li rudonja poneti onaj papir od doktora?

Name

ČISTKA

06.10.2020 21:09

ZA TO SU POTREBNI MLADI LJUDI. I ZATO SU KRENULI SA ČIŠĆENJEM IZ CRNE GORE. SLIJEDEĆA JE BIH, ITD

ODGOVORITE
Name

re

06.10.2020 21:36

Da,da,blagostanje u EU pa im mi prioritet...??Sta ako kaz?Morate primit milion migranata a mi izgradjujemo smjestaj.Daj Boze da grijesim....!

Name

RADE R .

07.10.2020 04:20

Takoje baš tako.Nedaju Evropljani pare badava ni djeci svojoj.Do kadace Bosnom vladati strani faktor sve do tad dok narodi u BiH ne budu svijest podigli na nivo razmisljanja o sebi i svojim potomcima koji če se međusobno slagati i zajedno graditi svoju zemlju.

Name

Re Rade

07.10.2020 07:22

Ko je strani faktor. Koji su faktor ovi što su sada na vlasti?

Name

Re Cistka

07.10.2020 08:41

Ti mladi ljudi u rs nesmiju ni da spomenu BiH i neko treba da racuna na njih

Name

prijedor

06.10.2020 21:23

Ma ništa od milijardi i blagostanjaEU daje lovu za projekte a naši če se naguzivati ja hoču ovaj projekt, neču taj i..tako u nedogled.Dok se oni usaglase mi če mo lipsati.

ODGOVORITE
Name

NN

06.10.2020 21:37

Ovaj put neka idu sa tri aviona,malo je dva...i ovi iz EU su dobre budale..sve bi ja to rastjerao i uzeo i to malo sto imamo..ni to nam ne treba ovakvima.. ?

ODGOVORITE
Name

nema kesa

06.10.2020 21:52

Misle da ce im EU kes dati, ali nema.Raspisace se tender pod budnim okom EU, bez kumova, rodjaka, dajdzi i amidza, i pare idu izvodjacu radova. Nece ova trojica vidjeti ni marke.Isto prodje Plenkovic prije par mjeseci. Mislili zovu ih u Brisel i da ponesu samo prazne kofere da natrpaju pare.

ODGOVORITE
Name

re nema

07.10.2020 04:14

Da pare ne idu direktno političarima.A izvođači radova kumovi Integral Inženjering.Pa Integral inženjering radi autoputeve i u Srbiji.Pa onda kasnije ide aneks ugovora gdje se "iznenada" povećavaju troškovi radova.Nema toga čemu banda neće doskočiti

Name

Ronnin

07.10.2020 02:38

Neka njih, dok oni upravljaju zemljom, migranti ovdje neće sigurno ostati. Svaki evro ima svoj put.

ODGOVORITE
Name

Petar

07.10.2020 03:26

Nemojte pustiti ove naše u Briselu da se razdvajaju, neće se znati vratiti.

ODGOVORITE
Name

Goranbgl

07.10.2020 03:37

Od svega toga u Republici Srpskoj nista !?? Osim mozda 10 km puta juzno od Trebinja. Povezuju se svi osim Banjaluke. Da nema Dodika tu bi bili i projekti npr Autoput Banjaluka Split, Plovni put na Savi sve do Vrbasa ili fabrika otpadnih voda u Banjaluci.

ODGOVORITE
Name

Povratak

07.10.2020 07:24

Neka ostanu tamo.

Name

Crni

07.10.2020 04:08

Pare su slatke

ODGOVORITE
Name

Miki

07.10.2020 05:35

I opet lopovima da dodijele pare da ih oni mogu stavljat u privatne đžepove. Sve ovo kroji Evropska unija

ODGOVORITE
Name

Ha ha

07.10.2020 08:30

vidi ti njih kakvi su pacijenti znao bi ih nacrtat

ODGOVORITE
Name

Zeljko

07.10.2020 09:55

Da se guzica smije putu.

ODGOVORITE