Како је Тома помогао девојчици са цвећем из Скадарлије!

Највећа аутентична звезда југословенске музичке сцене, Тома Здравковић, рођен је 20. септембра 1938. године у селу Печењевце, надомак Лесковца, а преминуо је 30. септембра 1991. године у Београду.

Забава 06.10.2020 | 22:22
Како је Тома помогао девојчици са цвећем из Скадарлије!

Његов живот био је испуњен великим страстима према женама, алкохолу и коцки. Иза себе је оставио, по многима, најлепше песме српске народне музике.

Недавно је навршено тачно 29. година од смрти легенде народне музике Томе Здравковића, а деценија уназад препричавају се бројне анегдоте из живота Томе Здравковића, а једну од њих испричао је и хармоникаш Златко Крстић.

- Негде осамдесетих година свирао сам са својим оркестром "Злајини другари" свадбу једном Дорћолцу у 'Великој Скадарлији' код Србе. Младожењина жеља је била да му пева Тома Здравковић. 'Краљ' је по обичају био на висини очекивања. Гласом и чувеним шармом фасцинирао је све, па је уз ободе баште било више слушалаца, него на свадби - започео је он, а потом истакао да Томи никада новац није био приоритет, што је доказао више пута, на различите начине.

- Када је свадба завршена, Тома и ја смо кренули уз калдрму лагано, јер сам ја носио кофер са хармоником. Негде код кафане "Три шешира" изненади нас прави пролетњи пљусак. Склонили смо се у башту док киша не мине. Ту испод стрехе је стајала мала циганчица с' великом корпом пуном ружа.Тома је знао и упита је: 'Је ли Зорице, како си ноћас прошла?'. 'Лоше је било, много лоше Томо. Али, вече ми је и поред лошег пазара, било прелепо. Слушала сам те како си певао и задовољна сам - рекла је она.

Крстић је испричао да је Тома био толико великодушан да је сав новац који је имао тада у џепу дао управо њој, и то без речи.

Извор:ало.рс Фото: принтсцреен

Коментари / 0

Оставите коментар