Kako je Toma pomogao devojčici sa cvećem iz Skadarlije!

Najveća autentična zvezda jugoslovenske muzičke scene, Toma Zdravković, rođen je 20. septembra 1938. godine u selu Pečenjevce, nadomak Leskovca, a preminuo je 30. septembra 1991. godine u Beogradu.

Zabava 06.10.2020 | 22:22
Kako je Toma pomogao devojčici sa cvećem iz Skadarlije!

Njegov život bio je ispunjen velikim strastima prema ženama, alkoholu i kocki. Iza sebe je ostavio, po mnogima, najlepše pesme srpske narodne muzike.

Nedavno je navršeno tačno 29. godina od smrti legende narodne muzike Tome Zdravkovića, a decenija unazad prepričavaju se brojne anegdote iz života Tome Zdravkovića, a jednu od njih ispričao je i harmonikaš Zlatko Krstić.

- Negde osamdesetih godina svirao sam sa svojim orkestrom "Zlajini drugari" svadbu jednom Dorćolcu u 'Velikoj Skadarliji' kod Srbe. Mladoženjina želja je bila da mu peva Toma Zdravković. 'Kralj' je po običaju bio na visini očekivanja. Glasom i čuvenim šarmom fascinirao je sve, pa je uz obode bašte bilo više slušalaca, nego na svadbi - započeo je on, a potom istakao da Tomi nikada novac nije bio prioritet, što je dokazao više puta, na različite načine.

- Kada je svadba završena, Toma i ja smo krenuli uz kaldrmu lagano, jer sam ja nosio kofer sa harmonikom. Negde kod kafane "Tri šešira" iznenadi nas pravi proletnji pljusak. Sklonili smo se u baštu dok kiša ne mine. Tu ispod strehe je stajala mala cigančica s' velikom korpom punom ruža.Toma je znao i upita je: 'Je li Zorice, kako si noćas prošla?'. 'Loše je bilo, mnogo loše Tomo. Ali, veče mi je i pored lošeg pazara, bilo prelepo. Slušala sam te kako si pevao i zadovoljna sam - rekla je ona.

Krstić je ispričao da je Toma bio toliko velikodušan da je sav novac koji je imao tada u džepu dao upravo njoj, i to bez reči.

Izvor:alo.rs Foto: printscreen

Komentari / 0

Ostavite komentar