Слиједи јачи ангажман Вашингтона у БиХ

Током прошлоседмичне посјете Хрватској амерички државни секретар Мајк Помпео послао је врло значајне поруке о ставу Сједињених Америчких Држава о Босни и Херцеговини, сматрају аналитичари.

Босна и Херцеговина 05.10.2020 | 22:41
Слиједи јачи ангажман Вашингтона у БиХ

Осим чињенице да је Помпео најавио значајнији ангажман САД у БиХ, према мишљењу политолога, од великог значаја је и то да није дозволио да се у Хрватској расправља о унутрашњим стварима БиХ.

Америчка политика

Политолог Денис Чаркаџић казао је за „Аваз“ да оно што смо чули од Помпеа у вези с БиХ је нешто што је било очекивано. 

- То је било на трагу америчке политике у посљедњих 25 година. У посљедње вријеме долази до појачаног ангажмана САД, а посебно након изјаве америчког амбасадора у БиХ Ерика Нелсона о потреби уставних реформи. Дакле, оно што смо чули од шефа Стејт департмента управо је на трагу тога – поручио је Чаркаџић.

Додао је да посебно треба издвојити то да је Помпео одбио разговарати с премијером Хрватске Андрејем Пленковићем о унутрашњим стварима БиХ.

- Осим чињенице да је Пленковић на све могуће начине покушавао добити став САД о Изборном закону БиХ и конститутивности народа, то се није догодило. Помпео је то на дипломатски начин избјегао, што је сјајно, јер није уреду да било ко у Хрватској говори о унутрашњим стварима друге земље. У том смислу Загреб је доживио неуспјех. Оно што ће се у наредном периоду дешавати јесте појачан ангажман Вашингтона у БиХ – истакао је Чаркаџић.

БиХ нема спољну политику

- Имамо проблем да ми обраћамо пажњу на све идеје Београда и Загреба. Један од проблема јесте што ми имамо политичке представнике који су спремни прихватити све што дође извана. То, нажалост, говори о томе да у БиХ не постоји спољна политика. Стога ми данас разговарамо о томе шта је Помпео рекао у Дубровнику, а не у Сарајеву. Реално, како би он и дошао у Сарајево? С ким би разговарао? Једноставно, БиХ нема спољну политику – поручио је Хаџидедић. 

(Аваз)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Банана-Сторy

05.10.2020 20:56

Па нецемо ваљда у Нато као ЦГ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОПЕТ ЈАЦИ

05.10.2020 23:54

ОВО ЈЕ ЈУБИЛАРНИ 100 ПУТ ДА НАСИ НЕСПОСОБНИ ПОЛИТИЦАРИ САЊАЈУ ЈАЦИ АНГАЗМАН АМЕРИКЕ. МОГЛИ БИ ОНИ УЛОЗИТИ ЈАЦИ АНГАЗМАН. ДА ЗНАЈУ ИСТА ЛУДАЦИ. НЕГО ОВАКО ЈАЦИ АНГАЗМАН ДАЈ ПАРЕ ДА ОПЕТ ПОКРАДЕМО. АМЕРИКА И ЕУ МОРАЈУ ПРЕСТАТИ ДАВАТИ ПАРЕ ДОМАЦОЈ МАФИЈИ И ОТВОРЕНО ИМ РЕЦИ ДАЈТЕ НЕСТО РАДИТЕ И ПРЕСТАНИТЕ КРАСТИ. ОТВОРЕНО. ИНАЦЕ СУБСАУЦЕСНИЦИ У УНИСТАВАЊУ ОВИХ НАРОДА.

Name

Покемон

06.10.2020 05:58

Можда ће додо ударити шаком од сто када буде разговарао са Помпеом и спријечити американце да утичу на улазак БиХ у НАТО

Name

БЛ

05.10.2020 21:06

Наравно да се оцекује веци ангазман, сад кад насим политицарима треба кредита, бице она прица или реформа које ми хоцемо или нема кредита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смрт фасизму

05.10.2020 22:25

Питајте Радмановица хоћемо ли у НАТО!!Мозда ће бурле да подигне (реп) питање националног интереса !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.10.2020 23:20

Па нису уставне реформе у Хрватској да буде Додиков национални интерес.

Name

Тај

05.10.2020 23:13

Тај ангазман траје 30так и висе година кроз спец. рат у циљу управљања и искориставања исте провинције

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxо

06.10.2020 04:35

И Загребу и Београду као и другима изван БиХ овиме је стављено до знања да је БиХ суверена земља и да се не могу мијешати у унутаршње послове те Земље. У БиХ живе три конститутивна народа и они су једина адреса са којима треба разговарати. Како је ова БиХ америчко чедо, онда није никакво чудо да је дошло оваквих изјава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

06.10.2020 05:04

Додик је својом мудром политиком знатно ојацао полозај РС и у било којим преговорима РС це се много ста питат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

е мој микице

06.10.2020 06:17

јели стварно мислиш да је ојачао положај рс или је обрнуто. Колико блокира све и вријеђа стране дипломате добро је да је ојачана.

Name

Мргуд

06.10.2020 10:41

А које то стране дипломате вриједна.Јел то оне добронамјерне и фине којеи желе нама све најбоље.Ајде молим те мржња вас је заслијепила и досада па само да се напада и лупа.Пробај мало живјети без интернета па ћеш видјети ко си и шта си.

Name

Искрено

06.10.2020 07:22

Као што се и најављивало, прво Косово па онда на ред долази БиХ. Мишљења сам да би сви који сањају распад ове државе требали добро да се замисле до чега то може да доведе. Шта оно рече Помпео? Оваквог конститутивног националног уређења државе нема нигдје у свијету!!! Паметном довољно...Они су творци Дејтонског мировног споразума и они могу и да га промијене.Неће они питати никог од БХ политичара ако се за то одлуче...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Далеко је сунце

06.10.2020 07:28

Трла баба лан да јој продје дан. Све док наси Муслимани несвате да Америка гледа само интересе и ниста висе бице нам овако. Погледајте око себе ко је следио Америцка упуства дје је стигао. Умјесто сарадје са Хрватима и Србима они стално тразе а и сами незнају ста од Американаца. Пара је нестало и висе Пропаганда непије воду

ОДГОВОРИТЕ