Slijedi jači angažman Vašingtona u BiH

Tokom prošlosedmične posjete Hrvatskoj američki državni sekretar Majk Pompeo poslao je vrlo značajne poruke o stavu Sjedinjenih Američkih Država o Bosni i Hercegovini, smatraju analitičari.

Bosna i Hercegovina 05.10.2020 | 22:41
Slijedi jači angažman Vašingtona u BiH

Osim činjenice da je Pompeo najavio značajniji angažman SAD u BiH, prema mišljenju politologa, od velikog značaja je i to da nije dozvolio da se u Hrvatskoj raspravlja o unutrašnjim stvarima BiH.

Američka politika

Politolog Denis Čarkadžić kazao je za „Avaz“ da ono što smo čuli od Pompea u vezi s BiH je nešto što je bilo očekivano. 

- To je bilo na tragu američke politike u posljednjih 25 godina. U posljednje vrijeme dolazi do pojačanog angažmana SAD, a posebno nakon izjave američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona o potrebi ustavnih reformi. Dakle, ono što smo čuli od šefa Stejt departmenta upravo je na tragu toga – poručio je Čarkadžić.

Dodao je da posebno treba izdvojiti to da je Pompeo odbio razgovarati s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem o unutrašnjim stvarima BiH.

- Osim činjenice da je Plenković na sve moguće načine pokušavao dobiti stav SAD o Izbornom zakonu BiH i konstitutivnosti naroda, to se nije dogodilo. Pompeo je to na diplomatski način izbjegao, što je sjajno, jer nije uredu da bilo ko u Hrvatskoj govori o unutrašnjim stvarima druge zemlje. U tom smislu Zagreb je doživio neuspjeh. Ono što će se u narednom periodu dešavati jeste pojačan angažman Vašingtona u BiH – istakao je Čarkadžić.

BiH nema spoljnu politiku

- Imamo problem da mi obraćamo pažnju na sve ideje Beograda i Zagreba. Jedan od problema jeste što mi imamo političke predstavnike koji su spremni prihvatiti sve što dođe izvana. To, nažalost, govori o tome da u BiH ne postoji spoljna politika. Stoga mi danas razgovaramo o tome šta je Pompeo rekao u Dubrovniku, a ne u Sarajevu. Realno, kako bi on i došao u Sarajevo? S kim bi razgovarao? Jednostavno, BiH nema spoljnu politiku – poručio je Hadžidedić. 

(Avaz)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Banana-Story

05.10.2020 20:56

Pa necemo valjda u Nato kao CG?

ODGOVORITE
Name

OPET JACI

05.10.2020 23:54

OVO JE JUBILARNI 100 PUT DA NASI NESPOSOBNI POLITICARI SANJAJU JACI ANGAZMAN AMERIKE. MOGLI BI ONI ULOZITI JACI ANGAZMAN. DA ZNAJU ISTA LUDACI. NEGO OVAKO JACI ANGAZMAN DAJ PARE DA OPET POKRADEMO. AMERIKA I EU MORAJU PRESTATI DAVATI PARE DOMACOJ MAFIJI I OTVORENO IM RECI DAJTE NESTO RADITE I PRESTANITE KRASTI. OTVORENO. INACE SUBSAUCESNICI U UNISTAVANJU OVIH NARODA.

Name

Pokemon

06.10.2020 05:58

Možda će dodo udariti šakom od sto kada bude razgovarao sa Pompeom i spriječiti amerikance da utiču na ulazak BiH u NATO

Name

BL

05.10.2020 21:06

Naravno da se ocekuje veci angazman, sad kad nasim politicarima treba kredita, bice ona prica ili reforma koje mi hocemo ili nema kredita.

ODGOVORITE
Name

Smrt fasizmu

05.10.2020 22:25

Pitajte Radmanovica hoćemo li u NATO!!Mozda će burle da podigne (rep) pitanje nacionalnog interesa !!

ODGOVORITE
Name

Re

05.10.2020 23:20

Pa nisu ustavne reforme u Hrvatskoj da bude Dodikov nacionalni interes.

Name

Taj

05.10.2020 23:13

Taj angazman traje 30tak i vise godina kroz spec. rat u cilju upravljanja i iskoristavanja iste provincije

ODGOVORITE
Name

Maxo

06.10.2020 04:35

I Zagrebu i Beogradu kao i drugima izvan BiH ovime je stavljeno do znanja da je BiH suverena zemlja i da se ne mogu miješati u unutaršnje poslove te Zemlje. U BiH žive tri konstitutivna naroda i oni su jedina adresa sa kojima treba razgovarati. Kako je ova BiH američko čedo, onda nije nikakvo čudo da je došlo ovakvih izjava.

ODGOVORITE
Name

Miki

06.10.2020 05:04

Dodik je svojom mudrom politikom znatno ojacao polozaj RS i u bilo kojim pregovorima RS ce se mnogo sta pitat.

ODGOVORITE
Name

e moj mikice

06.10.2020 06:17

jeli stvarno misliš da je ojačao položaj rs ili je obrnuto. Koliko blokira sve i vrijeđa strane diplomate dobro je da je ojačana.

Name

Mrgud

06.10.2020 10:41

A koje to strane diplomate vrijedna.Jel to one dobronamjerne i fine kojei žele nama sve najbolje.Ajde molim te mržnja vas je zaslijepila i dosada pa samo da se napada i lupa.Probaj malo živjeti bez interneta pa ćeš vidjeti ko si i šta si.

Name

Iskreno

06.10.2020 07:22

Kao što se i najavljivalo, prvo Kosovo pa onda na red dolazi BiH. Mišljenja sam da bi svi koji sanjaju raspad ove države trebali dobro da se zamisle do čega to može da dovede. Šta ono reče Pompeo? Ovakvog konstitutivnog nacionalnog uređenja države nema nigdje u svijetu!!! Pametnom dovoljno...Oni su tvorci Dejtonskog mirovnog sporazuma i oni mogu i da ga promijene.Neće oni pitati nikog od BH političara ako se za to odluče...

ODGOVORITE
Name

Daleko je sunce

06.10.2020 07:28

Trla baba lan da joj prodje dan. Sve dok nasi Muslimani nesvate da Amerika gleda samo interese i nista vise bice nam ovako. Pogledajte oko sebe ko je sledio Americka upustva dje je stigao. Umjesto saradje sa Hrvatima i Srbima oni stalno traze a i sami neznaju sta od Amerikanaca. Para je nestalo i vise Propaganda nepije vodu

ODGOVORITE