Алијев: Јерменија покушава да увуче Русију у рат!

Односи Бакуа и Москве су на високом нивоу а позиција Русије према актуелној ситуацији у Нагорно-Карабаху је одговорна, каже председник Азербејџана Илхам Алијев.

Свијет 05.10.2020 | 17:50
Алијев: Јерменија покушава да увуче Русију у рат!

„У овом моменту сарадња с Русијом у бројним областима је на веома високом нивоу. Односимо се једни према другима као према стратешком партнеру, што је поткрепљено и потписаним документима. У конкретном случају Русија се понаша као велика и одговорна земља. Из Русије стижу позитивна саопштења и уздржане изјаве“, рекао је Алијев у интервјуу за турску ТВ Абер.

Јерменија, према његовим речима, настоји да увуче Русију у конфликт.

„Јерменија отвара ватру на локације у Азербејџану са своје територије. Да бисмо ми, као одговор, отворили ватру на територију Јерменије и да би Јерменија затражила помоц́ ОДКБ, конкретно од Русије“, каже азербејџански председник.

Он је рекао и да су изјаве председника Француске Емануела Макрона о деескалацији сукоба у Нагорно-Карабаху неприхватљиве и да Париз „себе удаљава“ од процеса нормализације ситуације.

Француска је, уз Русију и Америку, коопредседавајуц́а Минске групе ОЕБС која се бави питањем нормализације ситуације у Нагорно-Карабаху.

"Током читавог процеса нисмо правили разлике међу копредседавајуц́им. Више пута сам у својим званичним обрац́ањима рекао да имамо везе са сваком од земаља. Природно, ниво тих веза се разликује, али не правимо разлику међу њима. И до најновијих догађаја све те земље су имале исти став, биле су неутралне“, рекао је он.

Међутим, „читав низ Макронових изјава у вези са Азербејџаном и Турском и сукобом у Нагорно-Карабаху је неприхватљив“, истиче Алијев.

„Француска као да сама себе удаљава од Минске групе ОЕБС“, каже он.

Када је реч о посредницима, Алијев каже да за прекид ватре морају да постоје гаранције о „повлачењу јерменске војске“ са те територије.

„Да би дошло до прекида ватре копредседници Минске групе ОЕБС морају дати гаранције о повлачењу јерменске војске са окупираних територија“, навео је председник Азербејџана.

Како је рекао, Турска мора да учествује у процесу нормализације.

„Турска је важан играч у региону, сусед је Азербејџана, сусед Јерменије. У даљем мировном процесу, а до тога ц́е доц́и, улога Турске, према мом мишљењу, биц́е веома важна“, закључио је Алијев

(Курир)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Јаффа

05.10.2020 16:30

Можда би то било добро...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.10.2020 18:24

Е укуци ти рат био па и теби било добро

Name

Јеврејмени

05.10.2020 18:11

Старо хазарско и ционистицко племе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

05.10.2020 18:11

Турска деценијам дрзи Сјевер Кипра и Сјевер Сирије под окупацијом и јос има образа да пријети како Јермени треба да се повуку из Нагорно Карабаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па шта

06.10.2020 05:38

Православним грцима је дато читаво грчко полуострво иако Грка муслимана има 40 милиона у Турској па се нико не жали.

Name

Агресорска посла

05.10.2020 18:38

Колико тенденциозна изјава. Па за вас Азере ратује турска. Турска поново покушава да направи геноцид над првим Хришћанима док фукса Европа ћути Тако је било и у Бих и на Косову*. А шта очекивати од фашиста и њихових слуга

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потпуна

05.10.2020 20:07

Истина!

Name

блбл

05.10.2020 21:10

о цему ти прицас? Азербејдзан само ослобадја своју територују и ни педља висе. не мислис ваљда да неко мозе неста отети а да не оцекује реакцију било када и било како? Слицну ситуацију имамо и у БиХ. Мислис ли стварно да неце доци вријеме када це се морати платити цијена геноцида и протјеривања свију који нису "наси" са овог дијела земље?

Name

Кики

05.10.2020 22:13

Подрзавам све.

Name

Агресорска посла за блбл

06.10.2020 11:14

...а погодило те, нека. Коментарисао сам ситуацију у другој земљи, али да се вратим на моју БиХ у своје двориште. Грунтовно БиХ је била око 80% Српска земља прије рата. По Дејтону 49%. Слажем се то је геноцид! Вријеме је да се та разлика од 31% надокнади!

Name

Поука

06.10.2020 12:16

Поука свега овога је ако једна страна није спремна доци ни до каквог колико-толико прихватљивог споразума (у овом слуцају јерменска) са другом страном онда су орузани сукоби неизбјезни. У насем босанском слуцају власти у РС-у су дозволили проганом становниству да се врати и у великој вецини слуцајева вратили су некретнину или исплатили остету. Тако је и у Федерацији. Не будемо ли прихватили народе других вјера као суградјане и прузили им сва права и привилегије сто имају остали градјани онда је це доци до сукоба опет. Цињеница је да су Срби све старији и има их све мање а немају висе ни ЈНА а Турска је све јаца. Према томе ако хоцете да избјегнете “Нагорно-Карабахски сценарио” онда одбаците погубну политику о некаквом отцијепљењу и прихватите Муслимане, Хрвате и остале као васе земљаке и радимо сви заједно на јацање градјанске дрзаве и привреде.

Name

За то тамо

06.10.2020 16:33

Њихова посла, али знам Косово је српска земља.

Name

Кики

07.10.2020 15:37

Агресоре врјеме је да теби сипа ил мурија покуца на врата.

Name

Јес.

05.10.2020 22:24

Наравно да покусава.Само нема од тога ниста.Турска наравно да је велики играц.и треба да буде.Сто се тице овога малог мацрона.ГОВНО једно од нај вецих у Француској.Мисли да МИСЛИ да је јебен заједно са Француском......

ОДГОВОРИТЕ