Alijev: Jermenija pokušava da uvuče Rusiju u rat!

Odnosi Bakua i Moskve su na visokom nivou a pozicija Rusije prema aktuelnoj situaciji u Nagorno-Karabahu je odgovorna, kaže predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

Svijet 05.10.2020 | 17:50
Alijev: Jermenija pokušava da uvuče Rusiju u rat!

„U ovom momentu saradnja s Rusijom u brojnim oblastima je na veoma visokom nivou. Odnosimo se jedni prema drugima kao prema strateškom partneru, što je potkrepljeno i potpisanim dokumentima. U konkretnom slučaju Rusija se ponaša kao velika i odgovorna zemlja. Iz Rusije stižu pozitivna saopštenja i uzdržane izjave“, rekao je Alijev u intervjuu za tursku TV Aber.

Jermenija, prema njegovim rečima, nastoji da uvuče Rusiju u konflikt.

„Jermenija otvara vatru na lokacije u Azerbejdžanu sa svoje teritorije. Da bismo mi, kao odgovor, otvorili vatru na teritoriju Jermenije i da bi Jermenija zatražila pomoć ODKB, konkretno od Rusije“, kaže azerbejdžanski predsednik.

On je rekao i da su izjave predsednika Francuske Emanuela Makrona o deeskalaciji sukoba u Nagorno-Karabahu neprihvatljive i da Pariz „sebe udaljava“ od procesa normalizacije situacije.

Francuska je, uz Rusiju i Ameriku, koopredsedavajuća Minske grupe OEBS koja se bavi pitanjem normalizacije situacije u Nagorno-Karabahu.

"Tokom čitavog procesa nismo pravili razlike među kopredsedavajućim. Više puta sam u svojim zvaničnim obraćanjima rekao da imamo veze sa svakom od zemalja. Prirodno, nivo tih veza se razlikuje, ali ne pravimo razliku među njima. I do najnovijih događaja sve te zemlje su imale isti stav, bile su neutralne“, rekao je on.

Međutim, „čitav niz Makronovih izjava u vezi sa Azerbejdžanom i Turskom i sukobom u Nagorno-Karabahu je neprihvatljiv“, ističe Alijev.

„Francuska kao da sama sebe udaljava od Minske grupe OEBS“, kaže on.

Kada je reč o posrednicima, Alijev kaže da za prekid vatre moraju da postoje garancije o „povlačenju jermenske vojske“ sa te teritorije.

„Da bi došlo do prekida vatre kopredsednici Minske grupe OEBS moraju dati garancije o povlačenju jermenske vojske sa okupiranih teritorija“, naveo je predsednik Azerbejdžana.

Kako je rekao, Turska mora da učestvuje u procesu normalizacije.

„Turska je važan igrač u regionu, sused je Azerbejdžana, sused Jermenije. U daljem mirovnom procesu, a do toga će doći, uloga Turske, prema mom mišljenju, biće veoma važna“, zaključio je Alijev

(Kurir)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Jaffa

05.10.2020 16:30

Možda bi to bilo dobro...

ODGOVORITE
Name

Re

05.10.2020 18:24

E ukuci ti rat bio pa i tebi bilo dobro

Name

Jevrejmeni

05.10.2020 18:11

Staro hazarsko i cionisticko pleme!

ODGOVORITE
Name

He He

05.10.2020 18:11

Turska decenijam drzi Sjever Kipra i Sjever Sirije pod okupacijom i jos ima obraza da prijeti kako Jermeni treba da se povuku iz Nagorno Karabaha.

ODGOVORITE
Name

Pa šta

06.10.2020 05:38

Pravoslavnim grcima je dato čitavo grčko poluostrvo iako Grka muslimana ima 40 miliona u Turskoj pa se niko ne žali.

Name

Agresorska posla

05.10.2020 18:38

Koliko tendenciozna izjava. Pa za vas Azere ratuje turska. Turska ponovo pokušava da napravi genocid nad prvim Hrišćanima dok fuksa Evropa ćuti Tako je bilo i u Bih i na Kosovu*. A šta očekivati od fašista i njihovih sluga

ODGOVORITE
Name

Potpuna

05.10.2020 20:07

Istina!

Name

blbl

05.10.2020 21:10

o cemu ti pricas? Azerbejdzan samo oslobadja svoju teritoruju i ni pedlja vise. ne mislis valjda da neko moze nesta oteti a da ne ocekuje reakciju bilo kada i bilo kako? Slicnu situaciju imamo i u BiH. Mislis li stvarno da nece doci vrijeme kada ce se morati platiti cijena genocida i protjerivanja sviju koji nisu "nasi" sa ovog dijela zemlje?

Name

Kiki

05.10.2020 22:13

Podrzavam sve.

Name

Agresorska posla za blbl

06.10.2020 11:14

...a pogodilo te, neka. Komentarisao sam situaciju u drugoj zemlji, ali da se vratim na moju BiH u svoje dvorište. Gruntovno BiH je bila oko 80% Srpska zemlja prije rata. Po Dejtonu 49%. Slažem se to je genocid! Vrijeme je da se ta razlika od 31% nadoknadi!

Name

Pouka

06.10.2020 12:16

Pouka svega ovoga je ako jedna strana nije spremna doci ni do kakvog koliko-toliko prihvatljivog sporazuma (u ovom slucaju jermenska) sa drugom stranom onda su oruzani sukobi neizbjezni. U nasem bosanskom slucaju vlasti u RS-u su dozvolili proganom stanovnistvu da se vrati i u velikoj vecini slucajeva vratili su nekretninu ili isplatili ostetu. Tako je i u Federaciji. Ne budemo li prihvatili narode drugih vjera kao sugradjane i pruzili im sva prava i privilegije sto imaju ostali gradjani onda je ce doci do sukoba opet. Cinjenica je da su Srbi sve stariji i ima ih sve manje a nemaju vise ni JNA a Turska je sve jaca. Prema tome ako hocete da izbjegnete “Nagorno-Karabahski scenario” onda odbacite pogubnu politiku o nekakvom otcijepljenju i prihvatite Muslimane, Hrvate i ostale kao vase zemljake i radimo svi zajedno na jacanje gradjanske drzave i privrede.

Name

Za to tamo

06.10.2020 16:33

Njihova posla, ali znam Kosovo je srpska zemlja.

Name

Kiki

07.10.2020 15:37

Agresore vrjeme je da tebi sipa il murija pokuca na vrata.

Name

Jes.

05.10.2020 22:24

Naravno da pokusava.Samo nema od toga nista.Turska naravno da je veliki igrac.i treba da bude.Sto se tice ovoga malog macrona.GOVNO jedno od naj vecih u Francuskoj.Misli da MISLI da je jeben zajedno sa Francuskom......

ODGOVORITE