"Изненађење" за Трампове присталице; Трамп излази?

- Предсједник Америке Доналд Трамп објавио је на твитеру у недељу поподне да је "добио сјајне извјештаје од својих љекара".

Свијет 05.10.2020 | 07:34
"Изненађење" за Трампове присталице; Трамп излази?

Затим је обећао и "мало изненађење" присталицама које су испред болнице у којој се лијечи од Ковида 19.

Предсједник је онда напустио Волтер Рид војни медицински центар на кратко у блиндираном џипу са агентима Тајне полиције и прошао колима да би поздравио присталице које су махале заставама и поздрављале га испред болнице, пише Глас Америке.

"Предсједник Трамп је кратко изашао у вожњу у предсједничкој колони возила да би поздравио присталице и затим се вратио у предсједнички апартман у Волтер Риду", навео је портпартол Беле куће Џад Дир у изјави.

Раније у недељу лекари су се обратили новинарима и навели да је ниво кисеоника у крви председника Доналда Трампа опао изненада у суботу. "Његово стање наставља да се побољшава", рекао је љекар Бијеле куће у недељу и додао да би Трамп можда могао да буде пуштен из болнице већ у понедељак.

Командант у Морнарици САД, доктор Шон Конли покушао је да појасни контрадикторне изјаве и конфузију око стања предсједника Трампа, испред Волтер Рид националног војног медицинског центра.

Конли је рекао да је предсједник имао "високу температуру" и ниво кисеоника у крви испод 94% у петак и у суботу. Сада је 98%, кажу у Трамповом љекарском тиму.

"Предсједник наставља да се опоравља", навео је Конли.

Трамп је синоћ на Твитеру објавио снимак из болничке собе, гдје је навео да се осјећа боље и да се нада да ће се ускоро вратити.

Трамп се обратио преко друштвених мрежа и у недељу ујутру, уз речи: "Хвала вам", подијелио је снимак својих присталица како машу заставама испред здравственог центра Волтер Рид у коме се он налази. Већина окупљених није носила маске.

Конлијев тим био је транспарентнији у недељу него претходног дана када су пред новинарима који прате рад Беле куће, отворили исто питања, на колико су одговарали.

Када је упитан зашто није јасно одговорио на питање да ли је Трамп тражио додатни кисеоник у Белој кући у петак, што је председник и радио сат времена, одговорио је да је покушавао да "направи слику о оптимистичном ставу тима".

Конли, остеопата је објаснио да није желео "да даје информације које би могле да утичу да ток болести оде у другом правцу, и на тај начин је испало као да нешто кријемо, што не мора да буде тачно".

Лекарски тим је одржао брифинг од 10 минута на степеницама медицинског центра и објаснио да председник сада узима стероиде, дексаметазон (који се не не користи у лакшим или умереним случајевима коронавируса), уз петодневни третман ремдесивиром, леком против вируса.

Доктор Шон Дули, пулмолог и војни пуковник, рекао је новинарима да су председникове виталне функције биле стабилне у недељу ујутру, и да је пацијент ходао и да се није жалио на недостатак ваздуха или било које друге респираторне симптоме".

"Ако настави да делује и осјећа се добро као данас, надамо се да можемо да планирамо да га пустимо из болнице већ сутра у Бијелу кућу, гдје може да настави лијечење", рекао је доктор Брајан Гарибалди, цивилни специјалиста у плућној и интензивној нези у Одјељењу за медицину Универзитета Џонс Хопкинс.

Нека кључна питања и даље су остала без одговора, као што је да ли председник има неко оштећење плућа, а доктори у одговорима на питања у недељу нису ишли даље од тога да су "очекивани налази" код пацијента, који има 74 године, вишак кила и непушач је.

Савјетник за националну безбједност Роберт О'Брајен изјавио је у недељу за ЦБС да није било помена да се привремено пренесе власт на потпредсједника Мајка Пенса.

"Имамо стабилну владу. Имамо планове за све", рекао је О'Брајен у емисији "Фаце Тхе Натион".

Трамп је привремено обуставио активности у кампањи у којима је најављено његово присуство, Пенс ће се појављивати у кампањи следеће недеље, као о и у дебати у среду против потпредсједничке кандидаткиње демократа, сенаторке Камале Харис из Калифорније.

Од ове недеље до избора има тачно 30 дана.

(Глас Америке)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Андриц

05.10.2020 06:42

Колико морас бити ретардиран да стојис испред болнице и масес предсједнику.Е да хоце какав метеор ударити само у те ретардиране сљедбенике,престрасно...

ОДГОВОРИТЕ