"Iznenađenje" za Trampove pristalice; Tramp izlazi?

- Predsjednik Amerike Donald Tramp objavio je na tviteru u nedelju popodne da je "dobio sjajne izvještaje od svojih ljekara".

Svijet 05.10.2020 | 07:34
"Iznenađenje" za Trampove pristalice; Tramp izlazi?

Zatim je obećao i "malo iznenađenje" pristalicama koje su ispred bolnice u kojoj se liječi od Kovida 19.

Predsjednik je onda napustio Volter Rid vojni medicinski centar na kratko u blindiranom džipu sa agentima Tajne policije i prošao kolima da bi pozdravio pristalice koje su mahale zastavama i pozdravljale ga ispred bolnice, piše Glas Amerike.

"Predsjednik Tramp je kratko izašao u vožnju u predsjedničkoj koloni vozila da bi pozdravio pristalice i zatim se vratio u predsjednički apartman u Volter Ridu", naveo je portpartol Bele kuće Džad Dir u izjavi.

Ranije u nedelju lekari su se obratili novinarima i naveli da je nivo kiseonika u krvi predsednika Donalda Trampa opao iznenada u subotu. "Njegovo stanje nastavlja da se poboljšava", rekao je ljekar Bijele kuće u nedelju i dodao da bi Tramp možda mogao da bude pušten iz bolnice već u ponedeljak.

Komandant u Mornarici SAD, doktor Šon Konli pokušao je da pojasni kontradiktorne izjave i konfuziju oko stanja predsjednika Trampa, ispred Volter Rid nacionalnog vojnog medicinskog centra.

Konli je rekao da je predsjednik imao "visoku temperaturu" i nivo kiseonika u krvi ispod 94% u petak i u subotu. Sada je 98%, kažu u Trampovom ljekarskom timu.

"Predsjednik nastavlja da se oporavlja", naveo je Konli.

Tramp je sinoć na Tviteru objavio snimak iz bolničke sobe, gdje je naveo da se osjeća bolje i da se nada da će se uskoro vratiti.

Tramp se obratio preko društvenih mreža i u nedelju ujutru, uz reči: "Hvala vam", podijelio je snimak svojih pristalica kako mašu zastavama ispred zdravstvenog centra Volter Rid u kome se on nalazi. Većina okupljenih nije nosila maske.

Konlijev tim bio je transparentniji u nedelju nego prethodnog dana kada su pred novinarima koji prate rad Bele kuće, otvorili isto pitanja, na koliko su odgovarali.

Kada je upitan zašto nije jasno odgovorio na pitanje da li je Tramp tražio dodatni kiseonik u Beloj kući u petak, što je predsednik i radio sat vremena, odgovorio je da je pokušavao da "napravi sliku o optimističnom stavu tima".

Konli, osteopata je objasnio da nije želeo "da daje informacije koje bi mogle da utiču da tok bolesti ode u drugom pravcu, i na taj način je ispalo kao da nešto krijemo, što ne mora da bude tačno".

Lekarski tim je održao brifing od 10 minuta na stepenicama medicinskog centra i objasnio da predsednik sada uzima steroide, deksametazon (koji se ne ne koristi u lakšim ili umerenim slučajevima koronavirusa), uz petodnevni tretman remdesivirom, lekom protiv virusa.

Doktor Šon Duli, pulmolog i vojni pukovnik, rekao je novinarima da su predsednikove vitalne funkcije bile stabilne u nedelju ujutru, i da je pacijent hodao i da se nije žalio na nedostatak vazduha ili bilo koje druge respiratorne simptome".

"Ako nastavi da deluje i osjeća se dobro kao danas, nadamo se da možemo da planiramo da ga pustimo iz bolnice već sutra u Bijelu kuću, gdje može da nastavi liječenje", rekao je doktor Brajan Garibaldi, civilni specijalista u plućnoj i intenzivnoj nezi u Odjeljenju za medicinu Univerziteta Džons Hopkins.

Neka ključna pitanja i dalje su ostala bez odgovora, kao što je da li predsednik ima neko oštećenje pluća, a doktori u odgovorima na pitanja u nedelju nisu išli dalje od toga da su "očekivani nalazi" kod pacijenta, koji ima 74 godine, višak kila i nepušač je.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Robert O'Brajen izjavio je u nedelju za CBS da nije bilo pomena da se privremeno prenese vlast na potpredsjednika Majka Pensa.

"Imamo stabilnu vladu. Imamo planove za sve", rekao je O'Brajen u emisiji "Face The Nation".

Tramp je privremeno obustavio aktivnosti u kampanji u kojima je najavljeno njegovo prisustvo, Pens će se pojavljivati u kampanji sledeće nedelje, kao o i u debati u sredu protiv potpredsjedničke kandidatkinje demokrata, senatorke Kamale Haris iz Kalifornije.

Od ove nedelje do izbora ima tačno 30 dana.

(Glas Amerike)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Andric

05.10.2020 06:42

Koliko moras biti retardiran da stojis ispred bolnice i mases predsjedniku.E da hoce kakav meteor udariti samo u te retardirane sljedbenike,prestrasno...

ODGOVORITE