Поема о граду и љубави: Сјећају се Мостарци

Познати Мостарци расути широм свијета обиљежили 55 година легендарних "Мостарских киша".

Босна и Херцеговина 04.10.2020 | 19:23
Поема о граду и љубави: Сјећају се Мостарци

Поводом 55 година настанка и објављивања чувене поеме "Мостарских киша" Пере Зупца, мостарски глумци на различитим адресама широм свијета, и не само глумци, окупили су се у једном видео и проговорили стихове ове легендарне љубавне поеме.

"Идеја за овај видео настала је у вријеме оног најстрожијег режима изолације (лоцкдоwна) кад смо због пандемије коронавируса били окренути виртуалним комуникацијама преко друштвених мрежа. Најпопуларније су били музички видео урадци с више учесника у кућној варијанти, а ја сам хтио да за корак будем оригиналнији па сам мислио како би се умјесто музике то могло реализирати и преко поезије", каже нам мостарски књижевник и уредник Хамица Рамић, који стоји иза идеје овог видео обиљежавања.

Наравно да је мени као Мостарцу прво на памет пала поема "Мостарске кише", додаје, та најљепша љубавна химна која пјевајући о једној дјевојци заправо пјева о једном граду.

"Замислио сам да поему у дијеловима говоре мостарски глумци (без обзира гдје живе и раде), али и други који већ доказано добро казују поезију. Идеју сам прво саопштио Пери Зупцу, а онда и неколицини пријатеља и сви су одреда били одушевљени идејом. Баш као и глумци који су почели слати снимљене материјале", казао је.

Каже како је онда дошло до попуштања мјера изолације, а сви учесници нису били снимили своје прилоге, дошло је и љето и првобитна идеја је пропала. Било ми је жао снимљеног материјала, а онда сам једног дана, ишчитавајући по ко зна који пут Перину књигу "Повратак Мостару" објављену 2005. године у сарајевској издавачкој кући Рабиц, у оквиру библиотеке "Евергреен", којој сам био уредник, а у којој су су се нашле и "Мостарске кише", запазио да на крају поеме стоји датум: 8. октобра 1965.

"Сјетио сам се како је Перо говорио да је "Кише" написао у даху, за једну ноћ, и да их је сутрадан послао у Загреб, Звонимиру Голобу, пјеснику и уреднику у то вријеме респектабилних новина за културу. Само неколико дана касније, тачније, 8. октобра Мостарске кише су у цијелости објављене и ево трају пуних 55 година. Онда сам одлучио да се оним снимљеним материјалом обиљежи тај мали јубилеј", казао је он.

У видео учествују глумци из Мостара (Шериф Аљић, Сејо Ђулић, Неџад Максумић, Роберт Пехар и Емир Спахић), Сарајева (Марио Дрмаћ), Загреба (Горан Богдан, Драган Деспот, Славен Кнезовић, Дамир Марковина и Горан Матовић), Београда (Небојша Кундачина и Бранислав Трифуновић), Новог Сада (Армин Хаџимусић), те тројица неглумаца: Марко Томаш, пјесник из Мостара, Никола Вучић (новинар из Сарајева) и редитељ, писац и театролог Градимир Гојер. Сви учесници су или рођени Мостарци, или су у Мостару у неком периоду живјели и радили.

(Клиx)

Коментари / 0

Оставите коментар