Струка: БиХ има обавезу да заштити Трговску гору

Босна и Херцеговина има обавезу да заштити Трговску гору на којој Република Хрватска планира градњу одлагалишта радиоактивног нуклеарног отпада.

Босна и Херцеговина 04.10.2020 | 15:51
Струка: БиХ има обавезу да заштити Трговску гору

Стога је неопходно што прије формирати експертски и правни тим који ће искористити све механизме, конвенције и протоколе Европске уније о прекограничној сарадњи, те оспорити локацију градње депоније.

То је речено на округлом столу под називом "Трговска гора: актуелно стање из угла струке", а на којем су говорили и посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Саша Магазиновић и Јасмин Емрић, те представник Регулаторна агенције за радијацијску и нуклеарну сигурност БиХ Емир Диздаревић.

Магазиновић је навео да се и даље проводе активности у Хрватској на градњи постројења на Трговској гори и већ је изабран тим за израду студије утицаја на околину, што је важан корак да Хрватска оствари намјеру.

Магазиновић је нагласио да у БиХ постоји политичко јединство за рјешење проблема, држава има капацитет, експерте, али је проблем што још није формиран правни и експертни тим који би рјешавао тај проблем, те што Савјет министара БиХ још није донио ту одлуку.

- Хрватски експерти раде, умртвљују реакцију БиХ којекаквим разговорима и одуговлачењем, а са наше стране имају савезнике који блокирају формирање правног и експертног тима како би БиХ одговорила на експертном и правном нивоу. Немамо проблем када РХ ради у свом интересу, али имамо проблем са људима у БиХ који раде у интересу Хрватске. Зато је неопходно да се што прије формира правни и експертни тим, а бх.експерти у дијаспори су на диспозицији да помогну БиХ – казао је Магазиновић.

Огромни су ризици градње одлагалишта за радиоактивни нуклеарни отпад, јер, како је Диздаревић казао, у то би се у складиште до 2023. године спремао отпад који датира још од 1984.године. Ту би се складиштио контаминирани материјал који је настао кориштењем нуклеарке у Кршком. Нагласио је да још није прецизно одвојена средња радиоактивност у односу  на ниску.  

Такође је и посланик Јасмин Емирћ нагласио да је велики ризик за људе и околину живјети поред нуклеарног постројења. Сматра да је неправедно да се тој регији гради такво постројење које ће имати трајно негативне посљедице.

Казао је да се град Босански Нови снабдијева питком водом са локације Черкезовац, гдје се планира градња одлагалиште радиоактивног нуклеарног отпада, те уколико дође до изградње одлагалишта за радиоактивни нуклеарни отпад, онда се шанса за развојне планове за то подручје умањује.

- Потреси су чести, пожари, поплаве и зато то подручје није погодно за таква одлагалишта. Ова локација никако није прихватљива за одлагалиште јер су ризици непроцјењиви – нагласио је Емрић.

Такођер, додао је, и мјештани општине Двор (Хрватска) су против градње постројења, и Република Хрватска тренутно нема сагласност локалне заједнице, Опћине Двор да се гради Центар за збрињавање радиоактивног и нуклеарног отпада, а и то је један од услова за градњу тог центра.

Учесници округлог стола позвали сву власти у БиХ, посебно Савјет министара БиХ да што прије формирају експертни и правни тим који би искористио све огућности да се обустави градња Центра за одлагање радиоактивног и нукеарног отпада на Трговској гори.

(Вијести/БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

КЛАСИКА

04.10.2020 14:31

Додик је тако много урадио за Хрватску /Јасеновацка градза-Пељески мост заститник Хрвата / има тога јос Нек сад види ста они могу за њега уцинити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лола

04.10.2020 15:27

Несмију они писнути а камо тразити забрану те врсте.Нису то политицари који стите интерес народа него лицни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик

04.10.2020 16:03

Ух сунце ти калајисано нисам требао вици заститу националног интереса у вези пељеског моста, сад има ови босњаци да ураде исто али ваљда це ми брат цовиц помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сое

04.10.2020 16:18

Комсиц це повуци витални национални интерес да се не забрањује, јос се памти Бајин за Пељески мост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХВОСОС

04.10.2020 16:41

Ма локација је бас добра - нема пуно насељених..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

04.10.2020 18:33

КОМСИЋ ЈЕ ПРЕДСЈЕДНИК СВИЈУ КОЈИ СЕ ОСЈЕЋАЈУ КАО БОСАНЦИ И ХЕРЦЕГОВЦИ А НЕ ОНИХ КОЈИ ГЛАСАЈУ ПО НАЦИОНАЛНОЈ ОСНОВИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

04.10.2020 19:00

Босна и Херцеговина се не смије мијешати у унутарње ствари Хрватске!! Милораде ако имаш петљу направи им одлагалиште нуклеарног отпада изнад Дубровника??

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

04.10.2020 19:40

Дрскост и безобразлук сусједне државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

04.10.2020 22:18

Сад све смеће треба бацати у Неретву да иде у Јадран да се добро загаде плаже па да видимо како ће реаговати туристи догодине у Требишњици су већ почели нек виде шта је отпад