Српска сваке године изгуби око 15.000 становника!

Мање од 4.000 беба рођено је у Републици Српској у првој половини године, што је најмање живорођених од када постоји РС – показују званични подаци.

Република Српска 04.10.2020 | 09:13
Српска сваке године изгуби око 15.000 становника!

Тачно прије годину дана јавности је представљена научно-истраживачка студија „Демографски развој и популациона политика Републике Српске анализа стања и приједлог мјера“, коју је израдио Центар за демографска истраживања из Бањалуке на челу са професором Драшком Маринковићем, пише портал Српскаинфо.

У оквиру истраживања анализиране су актуелне мјере и активности на унапређењу пронаталитеног програма, посебно активности усмјерене према дјечијој и породично-правној заштити, али и специфичне мјере како на ентитетском, тако и на нивоу локалне самоуправе у циљу подстицања рађања.

Општи закључак ја био да се у протеклом периоду спроводило доста мјера и активности, али да оне нису систематизоване, да као такве нису довољно ни препознате, па их је потребно и додатно афирмисати, надограђивати и иновирати.

Резултати истраживања су дали конкретне приједлоге мјера са смјерницама, активностима и механизмима кроз нове и појединачне циљеве и ефекте у провођењу мјера популационе политике за наредни период, а у циљу побољшања актуелне демографске ситуације и активирања ефикаснијих мјера у пронаталитеном програму у РС.

Српскаинфо је проверила шта је урађено од тада.

– Према досадашњем сазнању у протеклих годину дана задржане су све постојеће мјере и активности у спровођењу пронаталитетне популационе политике. Дакле, по мом мишљењу опредјељење институција власти је да се не укидају стечена права и постојеће мјере и активности, али да се постепено уводе и неке нове мјере и подстицаји у циљу повећања рађања – објашњава за Српскаинфо професор Маринковић.

Акценат на рурална подручја

Мисли да је сада акценат на подстицају рађања у руралним срединама, јер је још почетком године најављено да ће Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде додијелити по 500 КМ за свако новорођено дијете на пољопривредним газдинствима у Републици Српској.

У прилог ове констатације је и, како каже, најновија одлука Владе РС да подржи пројекат Министарства породице, омладине и спорта који се односи на изградњу стамбених објеката за младе брачне парове и самохране родитеље из руралних средина.

– То је веома добро, а већ раније сам истицао да би подстицај рађања на селу, односно подстицање одрживости села и живота на селу могло бити значајан фактор задржавања становништва у руралним срединама, а тако и унапређења укупне демографске слике у Републици Српској – истиче Маринковић.

На питање да ли је било очекивано да се у првој половини године роди никад мање беба, мисли да ипак треба сачекати крај календарске године и објаву коначних резултата.

– Тек тада бисмо могли валидно упоређивати податке са претходним годинама. У прилог томе је и констатација да скоро увијек у првој половини године имамо мањи број рођених у односу на другу половину године, што се у демографији назива сезоналност рађања. Мишљења сам да ћемо на крају ове године опет имати мањи број рођених него претходне године, а с обзиром на тренутни фертилни потенцијал, сигурно ће тај број опет бити изнад 9.000 – оцјењује Маринковић.

Апсурди

Већ десетак година, како каже, истиче потребу да се код нас уведе јединствени регистар становништва из кога бисмо могли добити и тачан број становника али и направити поузданију пројекцију будућег кретања становништва.

– Ми немамо више ни континуитет у спровођењу пописа становништва, јер код нас прође по 22 године између пописа 1991. и 2013. године. Апсурдно је да ни наредне године нећемо спровести планирани Попис, јер још нисмо донијели ни закон, а нити смо обавили припреме за нови попис становништва – додаје Маринковић.

Неке његове колеге, демографи, процјењују да ће за деценију у Српској да буде тек око 750.000 становника, а што неће бити довољно за обављање основних функција.

– Постоје различите процјене о тренутном или о будућем кретању броја становника у Републици Српској. Назвао бих то предвиђањима или прогнозама, јер у демографији постоји експлицитан начин израде пројекција становништва, које се раде одговарајућим методама. Истина за такве методе тренутно нам недостају подаци о вањском миграционом салду. Ипак, постоје већ објављене и усвојене студије и документи као што су Стратегија развоја Републике Српске, Просторни план РС и Стратегија пензионог осигурања где су већ урађене пројекције становништва – наводи Маринковић.

Колико ће нас бити за три деценије

По тим пројекцијама, које, како кажу, претпостављају само неке миграционе трендове, половином овог вијека у Српско би могло бити свега 800.000 становника.

– Међутим, све то зависи од тренутних али и будућих демографских трендова и фактора који ће утицати и на природно кретање, али и на већ поменуте миграције становништва. С обзиром на досадашњи интензитет природне депопулације и одсељавање становништва, процјена је да смо годишње губили око 15.000 становника. Да ли ће се тај број повећавати или можда смањивати зависи од бројних фактора од којих су социо-економске један од најзначајнијих – поручује Маринковић.

Иначе, у овом истраживању су учествовали истакнути стручњаци из различитих области: демографије, социологије, репродуктивног здравља и породично-правне и социјалне заштите.

– Резултати истраживања су потврдили да Република Српска нема цјеловиту популациону политику, али да су у посљедњих десетак година кроз дјелатности различитих институција, а прије свега надлежних министарстава у Влади РС, спроведене одређене активности, али и издвојена значајна материјална средства, која су у функцији подстицајних мјера популационе политике. Општи закључак ја био да се у протеклом периоду спроводило доста мјера и активности, али да оне нису систематизоване, да као такве нису довољно ни препознате, па их је потребно и додатно афирмисати, надограђивати и иновирати – истиче Маринковић.

Резултати истраживања су, како каже, дали конкретне приједлоге мјера са смјерницама, активностима и механизмима кроз нове и појединачне циљеве и ефекте у провођењу мјера популационе политике за наредни период, а у циљу побољшања актуелне демографске ситуације и активирања ефикаснијих мјера у пронаталитеном програму у Републици Српској. Документ је понудио и неке политике према одливу становништва, за које је потребно спровести додатна истраживања, а након тога предложити и конкретне мјере.

– Опште начело популационе политике би се требало заснивати на принципу слободног одлучивања сваког појединца и сваке породице о величини, без обзира гдје се та политика примјењује. Популациона политика требало би да се огледа кроз пронаталитетне мјере на државном и на локалном нивоу. Веома је важно да се успостави и разлика између мјера популационе и социјалне политике, као и потреба да се развијају програми популационе обуке и тако створи здравија популациона клима у друштву – поручује професор Маринковић.

У свакој седмој кући не гори свјетло

Свако седмо домаћинство у Републици Српској нема потрошњу електричне енергије, што може да буде један од показатеља колико наших грађана са имовином у РС је у иностранству.

По подацима које смо добили из “Електропривреде РС”, између 13 и 15 одсто потрошача из категорије домаћинстава нема потрошњу струје.

– Крајем 2019. године на дистрибутивну мрежу МХ “ЕРС” из категорије домаћинства евидентирано је 528.429 потрошача, од којих је 74.736 купаца без евидентиране потрошње, што је 14,1 одсто од укупног броја мерних места – подаци су ЕРС.

У овој компанији кажу да је углавном реч је углавном о викендицама, стамбеним објектима у повратничким насељима, те о објектима чији су власници на раду изван Републике Српске и повремено бораве у својим стамбеним објектима, било да је реч о кућама или становима.

Водовод који снабдијева највећи број потрошача у Српској је бањалучки.

На крају прве половине године су имали 38.861 потрошача из категорије домаћинства, од којих 705 није имало никакву потрошњу. Док 7.263 потрошача из категорије домаћинства има веома малу потрошњу, између 11 и 30 кубика годишње.

ГОДИШЊЕ ОДЕ 450 ЂАКА

Република Српска је у протеклих пет година остала без 2.243 школараца, чији су их родитељи исписали из школа, и то због одласка у иностранство. Подаци су званични, односно ову евиденцију води Завод за статистику РС на основу података које им достављају надлежне институције. Другим ријечима, годишње губимо око 450 школараца или сваке године имамо 25 одјељења мање само по том, једном основу. Ако се узме у обзир да се све мање дјеце рађа, онда је проблем с најважнијим ресурсом друштва много ужаренији. Такође, знатно више основаца је отишло у иностранство него средњошколаца, што само потврђује да млађи људи, односно активна радна снага одлази у већем броју.

– Један колега, просвјетни радник, пожалио ми се прошле године да се из његовог разреда у само једном мјесецу троје ученика исписало из школе због одласка у иностранство – оцијенио је за Српскаинфо Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе.

(Српскаинфо)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Цопер

04.10.2020 07:29

Нема о томе код нас паметан да размисља

ОДГОВОРИТЕ
Name

ер

04.10.2020 08:44

Ионако има дупло више становника него што има места. Морао би се увести порез на друго и треће дијете и тим новцем финасирати прво дијете.

Name

Ре:Цопер

04.10.2020 08:56

Тако је! Не види се светло на крају тунела, назалост.

Name

Борац

04.10.2020 18:21

Онда бисерка опет лазе. Она је казала да нам је продузила вјек зивота.

Name

Мрква

04.10.2020 07:33

Губимо становнике а опет нема мјеста у ВРТИЋИМА ОБДАНИШТИМА !!! Особља је све мање, поготово искусног и струцног јер су плате никакве за тако велику одговорност... У Српској и на Балкану се подцјењује знацај предсколских установа које су, поред фамилије, најбитније у одгоју дјеце.... И овдје у Њемацкој је катастрофа за МЈЕСТО у вртицима (осим приватних и прескупих).... Мислим да људски род није свјестан вазности одгоја дјеце, све је то на хо-рук, без дефинисаног система и јасних циљева.... Мада људи бјезе из Српске јер је ипак овдје за 50 класа бољи зивот и услови да зивис од свог рада.... Поззз из Кöлна

ОДГОВОРИТЕ
Name

митар

04.10.2020 07:59

Наши радници на привременом раду у иноземству увијек изражавају велику бригу за стање гледе капацитета домаћих обданишта и стручног особља у истом.

Name

Маде ин Цанада

04.10.2020 07:34

Само србовати, гладовати, величати Додика и остати вјечна сиротиња у главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

04.10.2020 08:38

Некако ми се чини да су се ови који су против Додика наоштрили да ја још јаче србују

Name

јој

04.10.2020 07:35

Хвала Богу кад имају куд отици!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

04.10.2020 08:12

Да је било више памети, давно би се отишло.

Name

Смислов

04.10.2020 07:41

Наставили се овако, а биће и горе у Србији ће за 50 година бити мање од 3 милиона Срба, јер је одлази 60 хиљада људи сваке године, а однос морталитет и наталитет је катастрофалан. Битно је да је Српска стабилна како каже предсједница, а Србија је економски тигар, први у Европи и свемиру. Обе власти воле да људи иду, јер одлазе они који нису за њих, а остају равнодушни, беспомоћни и њихови. Владаће још 100 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

04.10.2020 08:11

У праву си 100%. Али и данашње полуписмене "елите" ће отићи кад пресуше страни кредити: ови из Републике Додикове у Републику Вучићеву, а ови из Вучићеве у Путинову.

Name

Вук медј овцама

04.10.2020 07:43

Надам се да це Зељка Цвијановиц ово узети у обзир и њен тата Додик.Дзаба Вам избори.На крају це у РС остати само овце које це блејати и гласати као до сад.Папци једни..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

04.10.2020 08:01

КОГА ВИШЕ БРИГА ЗА РС ОВАКВУ КАКВА ЈЕСТЕ. НАРОД ЖИВИ У БИЈЕДИ И ОДЛАЗЕ ЦИЈЕЛЕ ПОРОДИЦЕ БЕЗ НАМЈЕРЕ ДА СЕ БИЛО КАД ВРАТЕ. БОРАЧКА ПОПУЛАЦИЈА КОЈА ЈЕ ИЗЊЕЛА РАТ НА ЛЕЂИМА САД НЕМА ОД ЧЕГА ДА ЖИВИ ДОК РАТНИ ПРОФИТЕРИ И ДЕЗЕРТЕРИ УЖИВАЈУ ПРИВИЛЕГИЈЕ КОЈЕ ПРИПАДАЈУ БОРЦИМА. ЛОПОВЛУК НА СВЕ СТРАНЕ. НЕМА ОВДЈЕ СРЕЋЕ И НЕЋЕ ЈЕ НИКАД БИТИ.

Name

Новембар

04.10.2020 08:13

ПРЕТРГЛИ СЕ СА ПРЕДЛОГОМ ПОМОЦИ МАЈКАМА У РУРАЛНИМ ПОДТУЦЈИМА ОД 5ОО КМ.ПА КУПУЈУ ТЕЛЕФОНЕ ОД ДВЕ ТРИ ХИЉАДЕ МАРАКА,А ЗА НОВОРОДЈЕНЦЕ 500 КМ.ДОВОЉНО ДА КУПИ ВЕС МАСИНУ ДА ПЕРЕ ВЕС ЗА БЕБУ И ТА ИСТА ИМА ГАРАНЦИЈУ 5 ГОДИНА.СТА СВЕ У СТАРТУ ТРЕБА ЗА ЈЕДНУ БЕБУ ТИ ЈЕ КАП ВОДЕ У МОРУ.

Name

Ре

04.10.2020 09:35

Тацно тако. Ова власт све ради на стету градјана. Они су оцито ту по задатку да раселе народ и населе мигранте. Себе називају патриотама, а неистомисљенике издајницима. Само глуп им вјерује.

Name

Алан Форд

04.10.2020 07:52

Тешко је овдје поштено радити и живјети. Рад није цијењен а и плате су такве да неможе да се преживи. Зато људи иду и нека иду одавде. Овде ће остати само пензионери и лопови политичари. Смјешне су мјере које држава предузима. Мисле дати једнократно 500 км и готово. То неће помоћи. Потребна је дугорочна стратегија с то на овим просторима нема ко да спроведе а и има пуно лопова политичара који би такву стратегију оголили. Значи пропаст нам не гине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

04.10.2020 08:16

Миграције становниства постоје одкад је и људи. Није то ниста 15 000

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

04.10.2020 08:24

Као прво, овдје су ове године неки рекорди обрани у погледу беба. Као друго, када гледам конкурсе за посао у просвјети, ако ишта траже, траже учитеље, што значи да је мале дјеце више него старије. Као треће, многи су спремни да раде послове које овдје никада неби, када оду вани. За неку одскочну даску им углавном имају прилику тек дјеца, ако су тамо образована. И као треће, бизнисе које тамо можеш да покренеш, само на примјер - њега паса, овдје се међу људима изврћу руглу. А он дође каже, ја сам директор. Па овдје пуб (паб) не може опстати јер су људи навикли на обичне биртијетине, а камо шта друго!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како Да Не

04.10.2020 08:32

Некоме ко по читав дан сједи испред сеоске продавнице и испија пиво, држава (народ) треба да направе стан или кућу да би се имао гдје размножават. Ево одмах се пријављујем. До душе, ја сам више по кладионицама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА МИЛУ СВЕРЦЕРА

04.10.2020 08:34

Породице се селе сваки дан цујем две три породице или су отисли или цекају спајање...Имао сам друство нас 10 ак другара нераздвојни сви фамилијарни људи са једним или два дјетета,на крају остали смо нас два из друства а остали су одселили јуце сам друга одвезао на бус са породицом мислио сам пукнуцу исплакао сам се јос су оставили старе родитеље овој БАГАВОЈ власти .....Досао сам куци и рекао зени вријеме је да идемо и ми јел остајемо и старацком дому.Дјецу нам уце или лијеце ДОКТОРИ И УЦИТЕЉИ ИЗ СИРОКОГ....ПОСТАВЉАЈУ НАМ РАДИОАКТИВНИ ОТПАД НА пар стотина метара....Ста реци......Горе је сад нег у рату онако смо се и постовали сад смо раздјељени нико с никим ова секта окренула БРАЦУ ПРИЈЕТЕЉЕ КУМОВЕ...СНСД иде по куцама пријете људима ако ме гласају поготово старијима немоцнима знају да мени или младјима не смију доци на врата имају адресе ко је гдје ...НА КРАЈУ ХВАЛА ОВОЈ ВЛАСТИ сто це ми за пар година бити боље када одем и носталгија продје нецу имати притисака а видјеце Миле ста це бити кад се коло окрене и завладају ХРВАТИВИ МУСЛИМАНИ а њега када откаце .......ХВАЛА БАХАТА ДРЗАВО СТЕТАН ВАМА ОСТАНАК

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за милу

04.10.2020 10:23

Креци вецерас још. И не окреци се! Дочекаће те тамо објеруцке. Зарадјивацес 4-5000 марака плату и возицес добро ауто и долазицес овде љети и фолирати се. Дјеца ће ти имати врхунско образовање, а жена бити лијепа и модерна. Наравно може поћи и у другом смјеру (не дај Боже) као нпр. да ти дјеца забораве српски, жена почне командовати а ти увенес од носталгије и пропијес се. Без обзира којим смјером ишло шта онда пријатељу? И шта онда? Мислиш да неког интересује твоје излагање? Да неког интересујеш ти? Да неког брига што ће ти унуци бити Швеђани или Швабе? Кога брига? Јер да неког интересујеш било би другачије. Људи не могу да схвате да су небитни друштву. Да је све отишло у ‘елаћ! Просло је вријеме социјализма и комунизма. Хтјели смо демократију. Добили смо је. Сада уживајмо у њој.

Name

Посматрач

04.10.2020 08:40

Ово код нас има сличности гету, као тамо и овде су инсталирани думаћи најамници који нас на разне начине полако уништавају. Ако нешто не предузмемо, нестаћемо ускоро, банда ће нас потпуно искорјенити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

04.10.2020 09:46

Кад је водја безбозан нестаје народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадеЛукиц

04.10.2020 10:28

Да,али зато паса је висе у РС сваки стан и куца у дрзе кера понеки и два,три....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

04.10.2020 10:49

Ако и у наредном периоду од 25 година СНСД буде на власти са својим партнерима, остаћемо ми без игдје икога. Р.Српска је одавно постала Додикова приватна прчија. Ако сте незадовољни, онда гласајте за оне који до сада нису били на власти. Тј. Гласајте против коалиције СНСД / ХДЗ / СДА И ЊИХОВИХ КОАЛИЦИОНИХ ПАРТНЕРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Касно

04.10.2020 12:32

За сто је криминална власт крива. Донијели су неке мјере, намјерно касно али не због побољсања радјања дјеце које су на старту биле селективне, него због опстанка на власти и раде на погорсању стања, одласком младих на све нацине.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик поглавица

04.10.2020 16:04

То поглавице само србуј!!! Кад РС спадне на 750.000 а од тога 400.000 стари ста цемо онда. Економија је битна, немој позивати на рат и убијање поглавице... Дај нама Србима круха о поглавице, пусти рат, устасе, балије... дај нам круха

ОДГОВОРИТЕ