Srpska svake godine izgubi oko 15.000 stanovnika!

Manje od 4.000 beba rođeno je u Republici Srpskoj u prvoj polovini godine, što je najmanje živorođenih od kada postoji RS – pokazuju zvanični podaci.

Republika Srpska 04.10.2020 | 09:13
Srpska svake godine izgubi oko 15.000 stanovnika!

Tačno prije godinu dana javnosti je predstavljena naučno-istraživačka studija „Demografski razvoj i populaciona politika Republike Srpske analiza stanja i prijedlog mjera“, koju je izradio Centar za demografska istraživanja iz Banjaluke na čelu sa profesorom Draškom Marinkovićem, piše portal Srpskainfo.

U okviru istraživanja analizirane su aktuelne mjere i aktivnosti na unapređenju pronatalitenog programa, posebno aktivnosti usmjerene prema dječijoj i porodično-pravnoj zaštiti, ali i specifične mjere kako na entitetskom, tako i na nivou lokalne samouprave u cilju podsticanja rađanja.

Opšti zaključak ja bio da se u proteklom periodu sprovodilo dosta mjera i aktivnosti, ali da one nisu sistematizovane, da kao takve nisu dovoljno ni prepoznate, pa ih je potrebno i dodatno afirmisati, nadograđivati i inovirati.

Rezultati istraživanja su dali konkretne prijedloge mjera sa smjernicama, aktivnostima i mehanizmima kroz nove i pojedinačne ciljeve i efekte u provođenju mjera populacione politike za naredni period, a u cilju poboljšanja aktuelne demografske situacije i aktiviranja efikasnijih mjera u pronatalitenom programu u RS.

Srpskainfo je proverila šta je urađeno od tada.

– Prema dosadašnjem saznanju u proteklih godinu dana zadržane su sve postojeće mjere i aktivnosti u sprovođenju pronatalitetne populacione politike. Dakle, po mom mišljenju opredjeljenje institucija vlasti je da se ne ukidaju stečena prava i postojeće mjere i aktivnosti, ali da se postepeno uvode i neke nove mjere i podsticaji u cilju povećanja rađanja – objašnjava za Srpskainfo profesor Marinković.

Akcenat na ruralna područja

Misli da je sada akcenat na podsticaju rađanja u ruralnim sredinama, jer je još početkom godine najavljeno da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dodijeliti po 500 КM za svako novorođeno dijete na poljoprivrednim gazdinstvima u Republici Srpskoj.

U prilog ove konstatacije je i, kako kaže, najnovija odluka Vlade RS da podrži projekat Ministarstva porodice, omladine i sporta koji se odnosi na izgradnju stambenih objekata za mlade bračne parove i samohrane roditelje iz ruralnih sredina.

– To je veoma dobro, a već ranije sam isticao da bi podsticaj rađanja na selu, odnosno podsticanje održivosti sela i života na selu moglo biti značajan faktor zadržavanja stanovništva u ruralnim sredinama, a tako i unapređenja ukupne demografske slike u Republici Srpskoj – ističe Marinković.

Na pitanje da li je bilo očekivano da se u prvoj polovini godine rodi nikad manje beba, misli da ipak treba sačekati kraj kalendarske godine i objavu konačnih rezultata.

– Tek tada bismo mogli validno upoređivati podatke sa prethodnim godinama. U prilog tome je i konstatacija da skoro uvijek u prvoj polovini godine imamo manji broj rođenih u odnosu na drugu polovinu godine, što se u demografiji naziva sezonalnost rađanja. Mišljenja sam da ćemo na kraju ove godine opet imati manji broj rođenih nego prethodne godine, a s obzirom na trenutni fertilni potencijal, sigurno će taj broj opet biti iznad 9.000 – ocjenjuje Marinković.

Apsurdi

Već desetak godina, kako kaže, ističe potrebu da se kod nas uvede jedinstveni registar stanovništva iz koga bismo mogli dobiti i tačan broj stanovnika ali i napraviti pouzdaniju projekciju budućeg kretanja stanovništva.

– Mi nemamo više ni kontinuitet u sprovođenju popisa stanovništva, jer kod nas prođe po 22 godine između popisa 1991. i 2013. godine. Apsurdno je da ni naredne godine nećemo sprovesti planirani Popis, jer još nismo donijeli ni zakon, a niti smo obavili pripreme za novi popis stanovništva – dodaje Marinković.

Neke njegove kolege, demografi, procjenjuju da će za deceniju u Srpskoj da bude tek oko 750.000 stanovnika, a što neće biti dovoljno za obavljanje osnovnih funkcija.

– Postoje različite procjene o trenutnom ili o budućem kretanju broja stanovnika u Republici Srpskoj. Nazvao bih to predviđanjima ili prognozama, jer u demografiji postoji eksplicitan način izrade projekcija stanovništva, koje se rade odgovarajućim metodama. Istina za takve metode trenutno nam nedostaju podaci o vanjskom migracionom saldu. Ipak, postoje već objavljene i usvojene studije i dokumenti kao što su Strategija razvoja Republike Srpske, Prostorni plan RS i Strategija penzionog osiguranja gde su već urađene projekcije stanovništva – navodi Marinković.

Koliko će nas biti za tri decenije

Po tim projekcijama, koje, kako kažu, pretpostavljaju samo neke migracione trendove, polovinom ovog vijeka u Srpsko bi moglo biti svega 800.000 stanovnika.

– Međutim, sve to zavisi od trenutnih ali i budućih demografskih trendova i faktora koji će uticati i na prirodno kretanje, ali i na već pomenute migracije stanovništva. S obzirom na dosadašnji intenzitet prirodne depopulacije i odseljavanje stanovništva, procjena je da smo godišnje gubili oko 15.000 stanovnika. Da li će se taj broj povećavati ili možda smanjivati zavisi od brojnih faktora od kojih su socio-ekonomske jedan od najznačajnijih – poručuje Marinković.

Inače, u ovom istraživanju su učestvovali istaknuti stručnjaci iz različitih oblasti: demografije, sociologije, reproduktivnog zdravlja i porodično-pravne i socijalne zaštite.

– Rezultati istraživanja su potvrdili da Republika Srpska nema cjelovitu populacionu politiku, ali da su u posljednjih desetak godina kroz djelatnosti različitih institucija, a prije svega nadležnih ministarstava u Vladi RS, sprovedene određene aktivnosti, ali i izdvojena značajna materijalna sredstva, koja su u funkciji podsticajnih mjera populacione politike. Opšti zaključak ja bio da se u proteklom periodu sprovodilo dosta mjera i aktivnosti, ali da one nisu sistematizovane, da kao takve nisu dovoljno ni prepoznate, pa ih je potrebno i dodatno afirmisati, nadograđivati i inovirati – ističe Marinković.

Rezultati istraživanja su, kako kaže, dali konkretne prijedloge mjera sa smjernicama, aktivnostima i mehanizmima kroz nove i pojedinačne ciljeve i efekte u provođenju mjera populacione politike za naredni period, a u cilju poboljšanja aktuelne demografske situacije i aktiviranja efikasnijih mjera u pronatalitenom programu u Republici Srpskoj. Dokument je ponudio i neke politike prema odlivu stanovništva, za koje je potrebno sprovesti dodatna istraživanja, a nakon toga predložiti i konkretne mjere.

– Opšte načelo populacione politike bi se trebalo zasnivati na principu slobodnog odlučivanja svakog pojedinca i svake porodice o veličini, bez obzira gdje se ta politika primjenjuje. Populaciona politika trebalo bi da se ogleda kroz pronatalitetne mjere na državnom i na lokalnom nivou. Veoma je važno da se uspostavi i razlika između mjera populacione i socijalne politike, kao i potreba da se razvijaju programi populacione obuke i tako stvori zdravija populaciona klima u društvu – poručuje profesor Marinković.

U svakoj sedmoj kući ne gori svjetlo

Svako sedmo domaćinstvo u Republici Srpskoj nema potrošnju električne energije, što može da bude jedan od pokazatelja koliko naših građana sa imovinom u RS je u inostranstvu.

Po podacima koje smo dobili iz “Elektroprivrede RS”, između 13 i 15 odsto potrošača iz kategorije domaćinstava nema potrošnju struje.

– Krajem 2019. godine na distributivnu mrežu MH “ERS” iz kategorije domaćinstva evidentirano je 528.429 potrošača, od kojih je 74.736 kupaca bez evidentirane potrošnje, što je 14,1 odsto od ukupnog broja mernih mesta – podaci su ERS.

U ovoj kompaniji kažu da je uglavnom reč je uglavnom o vikendicama, stambenim objektima u povratničkim naseljima, te o objektima čiji su vlasnici na radu izvan Republike Srpske i povremeno borave u svojim stambenim objektima, bilo da je reč o kućama ili stanovima.

Vodovod koji snabdijeva najveći broj potrošača u Srpskoj je banjalučki.

Na kraju prve polovine godine su imali 38.861 potrošača iz kategorije domaćinstva, od kojih 705 nije imalo nikakvu potrošnju. Dok 7.263 potrošača iz kategorije domaćinstva ima veoma malu potrošnju, između 11 i 30 kubika godišnje.

GODIŠNJE ODE 450 ĐAKA

Republika Srpska je u proteklih pet godina ostala bez 2.243 školaraca, čiji su ih roditelji ispisali iz škola, i to zbog odlaska u inostranstvo. Podaci su zvanični, odnosno ovu evidenciju vodi Zavod za statistiku RS na osnovu podataka koje im dostavljaju nadležne institucije. Drugim riječima, godišnje gubimo oko 450 školaraca ili svake godine imamo 25 odjeljenja manje samo po tom, jednom osnovu. Ako se uzme u obzir da se sve manje djece rađa, onda je problem s najvažnijim resursom društva mnogo užareniji. Takođe, znatno više osnovaca je otišlo u inostranstvo nego srednjoškolaca, što samo potvrđuje da mlađi ljudi, odnosno aktivna radna snaga odlazi u većem broju.

– Jedan kolega, prosvjetni radnik, požalio mi se prošle godine da se iz njegovog razreda u samo jednom mjesecu troje učenika ispisalo iz škole zbog odlaska u inostranstvo – ocijenio je za Srpskainfo Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture.

(Srpskainfo)

Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

Coper

04.10.2020 07:29

Nema o tome kod nas pametan da razmislja

ODGOVORITE
Name

er

04.10.2020 08:44

Ionako ima duplo više stanovnika nego što ima mesta. Morao bi se uvesti porez na drugo i treće dijete i tim novcem finasirati prvo dijete.

Name

Re:Coper

04.10.2020 08:56

Tako je! Ne vidi se svetlo na kraju tunela, nazalost.

Name

Borac

04.10.2020 18:21

Onda biserka opet laze. Ona je kazala da nam je produzila vjek zivota.

Name

Mrkva

04.10.2020 07:33

Gubimo stanovnike a opet nema mjesta u VRTIĆIMA OBDANIŠTIMA !!! Osoblja je sve manje, pogotovo iskusnog i strucnog jer su plate nikakve za tako veliku odgovornost... U Srpskoj i na Balkanu se podcjenjuje znacaj predskolskih ustanova koje su, pored familije, najbitnije u odgoju djece.... I ovdje u Njemackoj je katastrofa za MJESTO u vrticima (osim privatnih i preskupih).... Mislim da ljudski rod nije svjestan vaznosti odgoja djece, sve je to na ho-ruk, bez definisanog sistema i jasnih ciljeva.... Mada ljudi bjeze iz Srpske jer je ipak ovdje za 50 klasa bolji zivot i uslovi da zivis od svog rada.... Pozzz iz Kölna

ODGOVORITE
Name

mitar

04.10.2020 07:59

Наши радници на привременом раду у иноземству увијек изражавају велику бригу за стање гледе капацитета домаћих обданишта и стручног особља у истом.

Name

Made in Canada

04.10.2020 07:34

Samo srbovati, gladovati, veličati Dodika i ostati vječna sirotinja u glavu.

ODGOVORITE
Name

Advokat

04.10.2020 08:38

Nekako mi se čini da su se ovi koji su protiv Dodika naoštrili da ja još jače srbuju

Name

joj

04.10.2020 07:35

Hvala Bogu kad imaju kud otici!

ODGOVORITE
Name

Mitar

04.10.2020 08:12

Da je bilo više pameti, davno bi se otišlo.

Name

Smislov

04.10.2020 07:41

Nastavili se ovako, a biće i gore u Srbiji će za 50 godina biti manje od 3 miliona Srba, jer je odlazi 60 hiljada ljudi svake godine, a odnos mortalitet i natalitet je katastrofalan. Bitno je da je Srpska stabilna kako kaže predsjednica, a Srbija je ekonomski tigar, prvi u Evropi i svemiru. Obe vlasti vole da ljudi idu, jer odlaze oni koji nisu za njih, a ostaju ravnodušni, bespomoćni i njihovi. Vladaće još 100 godina.

ODGOVORITE
Name

Mitar

04.10.2020 08:11

U pravu si 100%. Ali i današnje polupismene "elite" će otići kad presuše strani krediti: ovi iz Republike Dodikove u Republiku Vučićevu, a ovi iz Vučićeve u Putinovu.

Name

Vuk medj ovcama

04.10.2020 07:43

Nadam se da ce Zeljka Cvijanovic ovo uzeti u obzir i njen tata Dodik.Dzaba Vam izbori.Na kraju ce u RS ostati samo ovce koje ce blejati i glasati kao do sad.Papci jedni..

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

04.10.2020 08:01

KOGA VIŠE BRIGA ZA RS OVAKVU KAKVA JESTE. NAROD ŽIVI U BIJEDI I ODLAZE CIJELE PORODICE BEZ NAMJERE DA SE BILO KAD VRATE. BORAČKA POPULACIJA KOJA JE IZNJELA RAT NA LEĐIMA SAD NEMA OD ČEGA DA ŽIVI DOK RATNI PROFITERI I DEZERTERI UŽIVAJU PRIVILEGIJE KOJE PRIPADAJU BORCIMA. LOPOVLUK NA SVE STRANE. NEMA OVDJE SREĆE I NEĆE JE NIKAD BITI.

Name

Novembar

04.10.2020 08:13

PRETRGLI SE SA PREDLOGOM POMOCI MAJKAMA U RURALNIM PODTUCJIMA OD 5OO KM.PA KUPUJU TELEFONE OD DVE TRI HILJADE MARAKA,A ZA NOVORODJENCE 500 KM.DOVOLJNO DA KUPI VES MASINU DA PERE VES ZA BEBU I TA ISTA IMA GARANCIJU 5 GODINA.STA SVE U STARTU TREBA ZA JEDNU BEBU TI JE KAP VODE U MORU.

Name

Re

04.10.2020 09:35

Tacno tako. Ova vlast sve radi na stetu gradjana. Oni su ocito tu po zadatku da rasele narod i nasele migrante. Sebe nazivaju patriotama, a neistomisljenike izdajnicima. Samo glup im vjeruje.

Name

Alan Ford

04.10.2020 07:52

Teško je ovdje pošteno raditi i živjeti. Rad nije cijenjen a i plate su takve da nemože da se preživi. Zato ljudi idu i neka idu odavde. Ovde će ostati samo penzioneri i lopovi političari. Smješne su mjere koje država preduzima. Misle dati jednokratno 500 km i gotovo. To neće pomoći. Potrebna je dugoročna strategija s to na ovim prostorima nema ko da sprovede a i ima puno lopova političara koji bi takvu strategiju ogolili. Znači propast nam ne gine.

ODGOVORITE
Name

Pa

04.10.2020 08:16

Migracije stanovnistva postoje odkad je i ljudi. Nije to nista 15 000

ODGOVORITE
Name

D

04.10.2020 08:24

Kao prvo, ovdje su ove godine neki rekordi obrani u pogledu beba. Kao drugo, kada gledam konkurse za posao u prosvjeti, ako išta traže, traže učitelje, što znači da je male djece više nego starije. Kao treće, mnogi su spremni da rade poslove koje ovdje nikada nebi, kada odu vani. Za neku odskočnu dasku im uglavnom imaju priliku tek djeca, ako su tamo obrazovana. I kao treće, biznise koje tamo možeš da pokreneš, samo na primjer - njega pasa, ovdje se među ljudima izvrću ruglu. A on dođe kaže, ja sam direktor. Pa ovdje pub (pab) ne može opstati jer su ljudi navikli na obične birtijetine, a kamo šta drugo!

ODGOVORITE
Name

Kako Da Ne

04.10.2020 08:32

Nekome ko po čitav dan sjedi ispred seoske prodavnice i ispija pivo, država (narod) treba da naprave stan ili kuću da bi se imao gdje razmnožavat. Evo odmah se prijavljujem. Do duše, ja sam više po kladionicama.

ODGOVORITE
Name

ZA MILU SVERCERA

04.10.2020 08:34

Porodice se sele svaki dan cujem dve tri porodice ili su otisli ili cekaju spajanje...Imao sam drustvo nas 10 ak drugara nerazdvojni svi familijarni ljudi sa jednim ili dva djeteta,na kraju ostali smo nas dva iz drustva a ostali su odselili juce sam druga odvezao na bus sa porodicom mislio sam puknucu isplakao sam se jos su ostavili stare roditelje ovoj BAGAVOJ vlasti .....Dosao sam kuci i rekao zeni vrijeme je da idemo i mi jel ostajemo i starackom domu.Djecu nam uce ili lijece DOKTORI I UCITELJI IZ SIROKOG....POSTAVLJAJU NAM RADIOAKTIVNI OTPAD NA par stotina metara....Sta reci......Gore je sad neg u ratu onako smo se i postovali sad smo razdjeljeni niko s nikim ova sekta okrenula BRACU PRIJETELJE KUMOVE...SNSD ide po kucama prijete ljudima ako me glasaju pogotovo starijima nemocnima znaju da meni ili mladjima ne smiju doci na vrata imaju adrese ko je gdje ...NA KRAJU HVALA OVOJ VLASTI sto ce mi za par godina biti bolje kada odem i nostalgija prodje necu imati pritisaka a vidjece Mile sta ce biti kad se kolo okrene i zavladaju HRVATIVI MUSLIMANI a njega kada otkace .......HVALA BAHATA DRZAVO STETAN VAMA OSTANAK

ODGOVORITE
Name

Re za milu

04.10.2020 10:23

Kreci veceras još. I ne okreci se! Dočekaće te tamo objerucke. Zaradjivaces 4-5000 maraka platu i vozices dobro auto i dolazices ovde ljeti i folirati se. Djeca će ti imati vrhunsko obrazovanje, a žena biti lijepa i moderna. Naravno može poći i u drugom smjeru (ne daj Bože) kao npr. da ti djeca zaborave srpski, žena počne komandovati a ti uvenes od nostalgije i propijes se. Bez obzira kojim smjerom išlo šta onda prijatelju? I šta onda? Misliš da nekog interesuje tvoje izlaganje? Da nekog interesuješ ti? Da nekog briga što će ti unuci biti Šveđani ili Švabe? Koga briga? Jer da nekog interesuješ bilo bi drugačije. Ljudi ne mogu da shvate da su nebitni društvu. Da je sve otišlo u ‘elać! Proslo je vrijeme socijalizma i komunizma. Htjeli smo demokratiju. Dobili smo je. Sada uživajmo u njoj.

Name

Posmatrač

04.10.2020 08:40

Ovo kod nas ima sličnosti getu, kao tamo i ovde su instalirani dumaći najamnici koji nas na razne načine polako uništavaju. Ako nešto ne preduzmemo, nestaćemo uskoro, banda će nas potpuno iskorjeniti.

ODGOVORITE
Name

istina

04.10.2020 09:46

Kad je vodja bezbozan nestaje naroda.

ODGOVORITE
Name

RadeLukic

04.10.2020 10:28

Da,ali zato pasa je vise u RS svaki stan i kuca u drze kera poneki i dva,tri....

ODGOVORITE
Name

Boris

04.10.2020 10:49

Ako i u narednom periodu od 25 godina SNSD bude na vlasti sa svojim partnerima, ostaćemo mi bez igdje ikoga. R.Srpska je odavno postala Dodikova privatna prčija. Ako ste nezadovoljni, onda glasajte za one koji do sada nisu bili na vlasti. Tj. Glasajte protiv koalicije SNSD / HDZ / SDA I NJIHOVIH KOALICIONIH PARTNERA.

ODGOVORITE
Name

Kasno

04.10.2020 12:32

Za sto je kriminalna vlast kriva. Donijeli su neke mjere, namjerno kasno ali ne zbog poboljsanja radjanja djece koje su na startu bile selektivne, nego zbog opstanka na vlasti i rade na pogorsanju stanja, odlaskom mladih na sve nacine.....

ODGOVORITE
Name

Dodik poglavica

04.10.2020 16:04

To poglavice samo srbuj!!! Kad RS spadne na 750.000 a od toga 400.000 stari sta cemo onda. Ekonomija je bitna, nemoj pozivati na rat i ubijanje poglavice... Daj nama Srbima kruha o poglavice, pusti rat, ustase, balije... daj nam kruha

ODGOVORITE