Пад цијена иза себе крије много суморнију слику

Цијене производа и услуга за личну потрошњу пали су у августу мјесецу ове у односу на исти мјесец прошле године, подаци су Агенције за статистику БиХ. Економисти упозоравају да овакви подаци, иако у почетку наилазе на одушевљење код грађана, иза себе крију много суморнију слику.

Босна и Херцеговина 03.10.2020 | 19:33
Пад цијена иза себе крије много суморнију слику

Пандемија вируса корона жестоко погађа економију БиХ. С једне стране, грађани троше мање због неизвјесности и страха од губитка посла, а с друге стране је дошло до пада инвестиција у привреди, каже економски аналитичар Адмир Чавалић. “Такав пад цијена у макроекономском смислу није добар”, додаје он.

“Зато што то с друге стране обесхрабрује понуду понуђача, односно смањује могућност раста наше економије и генерално привреде. То значи да ће цијене вјероватно падати, али то значи пад оптимизма на тржишту, губитак или мање радних мјеста и мање нето наднице. То такође значи да као грађанин, дугорочно посматрано, нисте на добитку”, каже Чавалић.

Грађанима који су на ивици егзистенције благи пад цијена не значи много, погото кад знају да то значи још мање новца или губитак посла. Истичу да откази пљуште откако се вирус корона појавио, те да  једва састављају крај са крајем, иако неки поред пензије имају и додатни посао. Посебно наглашавају да се диве људима који преживљавају са платом од 400 КМ. Због тога им, кажу, није чудно што све више младих људи одлази из Српске у потрази са бољим животом.

-Цијене појединих артикала ипак су порасле, а ради се о цијени алкохолних пића. Рецесију и кризу  прати пораст цијене управо тих производа, због стања у којем се грађани нађу, објашњава даље Чавалић.

“Вјероватно неће доћи до раста цијена пољопривредних производа. Глобални ланци снабдјевања пољопривредним и прехрамбеним производима су се показали изузетно стабилним и отпорним на шокове, на лоцкдоwн и затварање економија и држава”, наглашава Чавалић.

Сви макроекономски инструменти за стимулисање потражње у свијету и региону нису се показали довољним, и то је суштински проблем, сматра он.

“Ако људима дате новац они нису спремни да га, као у нормалним временима, троше него га чувају, штеде, стављају под јастук или враде нешто друго, али га неће пустити у потрошњу”, појашњава Чавалић.

Он наглашава да га посебно брине задњи квартал ове и први наредне године, који су традиционално мртви мјесеци за економију, изузев празничног усхићења пред празнике.

“Тада се, дакле, понуда рјешава залиха, потрошња стагнира, нарочито у јануару и фебруару. Оно што ме плаши је да нећемо имати тог празничног усхићења око божићних и новогодишњих празника, тзв. црног петака и сличних. Вјероватно се то неће дешавати као што се прије дешавало, што значи да нам слиједи тзв. дубока, дуга зима, са изузетним песимизмом”, предвиђа Чавалић.

“Ако економски преживимо прољеће, у другом кварталу наредне године очекује се двоцифрен економски раст. Ипак, опоравак домаће економије очекује се тек 2022. године, закључује економски аналитичар Адмир Чавалић.

БН ТВ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Директ

03.10.2020 18:35

Шта је пало од цијене (хране), сем цијене банана? :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.10.2020 21:30

Посто се у дрзави малтене ниста не производи.Од цега це зивити увозницки лоби..?

Name

Странац

04.10.2020 04:34

Лимун цијена пала али зато Шпанска наранџа 1 комад = 1 КМ.

Name

ре ре

04.10.2020 08:43

Што горе то боље, ваљда ће се народ једном дићи на устанак или ће пристати да мирно и послушно умире.

Name

Не Контам

03.10.2020 19:08

Ништа није појефтинило, чак су неки артикли поскупили. Од куда ова информација ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

04.10.2020 04:36

Аналитичар каже, јеси ли уопште читао прије писања коментара.

Name

Боки

04.10.2020 09:06

Па каже аналитичар, не знам гдје он живи..али овдје код нас нема пада, чак ми се чини да је скупље. Што се тиче пропадања, па угоститељски сектор је код нас пренадуван иначе, кафане гдје год се окренеш, ликови сједе сатима уз по једну кафу. У насељу гдје има послових простора кафане и кладионице...па мора неко пропасти.

Name

Горанблсс

03.10.2020 19:20

Ниста то није лосе, трговци спустају цијене на европске просјеке односно јос увијек смо скупљи за те производе од њемацке..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аса

04.10.2020 06:55

Ако су цијене ниже грађани ће куповати више, не знам ко су ови економисти који коментаришу. Нпр ако је гориво јефтиније више ће се куповати исто важи и за храну, гардаробу и др, побркали сте лончиће експерти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неподобни

04.10.2020 09:28

А шта је то пало од цијена,кад сваки пут кад одем на бензинску цијена горива већа,кад сваки дан у пекарама цијена пецива већа,у продавницама све цијене скачу па шта је онда то сто је појефтинило....или ја не живим у истој дрзави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

04.10.2020 12:07

Статистичари у индекс цијена удробе и цијену бијеле технике између осталог, која најбрже губи на вриједности, па се тако добије нижи општи индекс цијена, док у свакодневном животу, ево и сам сам свједок једном поскупљењу једног артикла у једној пекари, гдје купујем ситницу, која је до који дан била 1.5 КМ, а сад је 2 КМ. Ништа, ваља тражити нову пекару и навикавати се тијесто неке друге пекаре, гдје је стара цијена. У сваком случају, гдје је цијена на коју сам навикао, ту сам и ја.

Name

Директ

04.10.2020 11:51

Пад цијена је добродошао. Што нижа цијена, то боље, јер је већа конкурентност и већи промет, што може довести и до јаче привреде.

ОДГОВОРИТЕ