Pad cijena iza sebe krije mnogo sumorniju sliku

Cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju pali su u avgustu mjesecu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, podaci su Agencije za statistiku BiH. Ekonomisti upozoravaju da ovakvi podaci, iako u početku nailaze na oduševljenje kod građana, iza sebe kriju mnogo sumorniju sliku.

Bosna i Hercegovina 03.10.2020 | 19:33
Pad cijena iza sebe krije mnogo sumorniju sliku

Pandemija virusa korona žestoko pogađa ekonomiju BiH. S jedne strane, građani troše manje zbog neizvjesnosti i straha od gubitka posla, a s druge strane je došlo do pada investicija u privredi, kaže ekonomski analitičar Admir Čavalić. “Takav pad cijena u makroekonomskom smislu nije dobar”, dodaje on.

“Zato što to s druge strane obeshrabruje ponudu ponuđača, odnosno smanjuje mogućnost rasta naše ekonomije i generalno privrede. To znači da će cijene vjerovatno padati, ali to znači pad optimizma na tržištu, gubitak ili manje radnih mjesta i manje neto nadnice. To takođe znači da kao građanin, dugoročno posmatrano, niste na dobitku”, kaže Čavalić.

Građanima koji su na ivici egzistencije blagi pad cijena ne znači mnogo, pogoto kad znaju da to znači još manje novca ili gubitak posla. Ističu da otkazi pljušte otkako se virus korona pojavio, te da  jedva sastavljaju kraj sa krajem, iako neki pored penzije imaju i dodatni posao. Posebno naglašavaju da se dive ljudima koji preživljavaju sa platom od 400 KM. Zbog toga im, kažu, nije čudno što sve više mladih ljudi odlazi iz Srpske u potrazi sa boljim životom.

-Cijene pojedinih artikala ipak su porasle, a radi se o cijeni alkoholnih pića. Recesiju i krizu  prati porast cijene upravo tih proizvoda, zbog stanja u kojem se građani nađu, objašnjava dalje Čavalić.

“Vjerovatno neće doći do rasta cijena poljoprivrednih proizvoda. Globalni lanci snabdjevanja poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima su se pokazali izuzetno stabilnim i otpornim na šokove, na lockdown i zatvaranje ekonomija i država”, naglašava Čavalić.

Svi makroekonomski instrumenti za stimulisanje potražnje u svijetu i regionu nisu se pokazali dovoljnim, i to je suštinski problem, smatra on.

“Ako ljudima date novac oni nisu spremni da ga, kao u normalnim vremenima, troše nego ga čuvaju, štede, stavljaju pod jastuk ili vrade nešto drugo, ali ga neće pustiti u potrošnju”, pojašnjava Čavalić.

On naglašava da ga posebno brine zadnji kvartal ove i prvi naredne godine, koji su tradicionalno mrtvi mjeseci za ekonomiju, izuzev prazničnog ushićenja pred praznike.

“Tada se, dakle, ponuda rješava zaliha, potrošnja stagnira, naročito u januaru i februaru. Ono što me plaši je da nećemo imati tog prazničnog ushićenja oko božićnih i novogodišnjih praznika, tzv. crnog petaka i sličnih. Vjerovatno se to neće dešavati kao što se prije dešavalo, što znači da nam slijedi tzv. duboka, duga zima, sa izuzetnim pesimizmom”, predviđa Čavalić.

“Ako ekonomski preživimo proljeće, u drugom kvartalu naredne godine očekuje se dvocifren ekonomski rast. Ipak, oporavak domaće ekonomije očekuje se tek 2022. godine, zaključuje ekonomski analitičar Admir Čavalić.

BN TV

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Direkt

03.10.2020 18:35

Šta je palo od cijene (hrane), sem cijene banana? :)))

ODGOVORITE
Name

re

03.10.2020 21:30

Posto se u drzavi maltene nista ne proizvodi.Od cega ce ziviti uvoznicki lobi..?

Name

Странац

04.10.2020 04:34

Лимун цијена пала али зато Шпанска наранџа 1 комад = 1 КМ.

Name

re re

04.10.2020 08:43

Što gore to bolje, valjda će se narod jednom dići na ustanak ili će pristati da mirno i poslušno umire.

Name

Ne Kontam

03.10.2020 19:08

Ništa nije pojeftinilo, čak su neki artikli poskupili. Od kuda ova informacija ?

ODGOVORITE
Name

Странац

04.10.2020 04:36

Аналитичар каже, јеси ли уопште читао прије писања коментара.

Name

Boki

04.10.2020 09:06

Pa kaže analitičar, ne znam gdje on živi..ali ovdje kod nas nema pada, čak mi se čini da je skuplje. Što se tiče propadanja, pa ugostiteljski sektor je kod nas prenaduvan inače, kafane gdje god se okreneš, likovi sjede satima uz po jednu kafu. U naselju gdje ima poslovih prostora kafane i kladionice...pa mora neko propasti.

Name

Goranblss

03.10.2020 19:20

Nista to nije lose, trgovci spustaju cijene na evropske prosjeke odnosno jos uvijek smo skuplji za te proizvode od njemacke..

ODGOVORITE
Name

Asa

04.10.2020 06:55

Ako su cijene niže građani će kupovati više, ne znam ko su ovi ekonomisti koji komentarišu. Npr ako je gorivo jeftinije više će se kupovati isto važi i za hranu, gardarobu i dr, pobrkali ste lončiće eksperti.

ODGOVORITE
Name

Nepodobni

04.10.2020 09:28

A šta je to palo od cijena,kad svaki put kad odem na benzinsku cijena goriva veća,kad svaki dan u pekarama cijena peciva veća,u prodavnicama sve cijene skaču pa šta je onda to sto je pojeftinilo....ili ja ne živim u istoj drzavi

ODGOVORITE
Name

Direkt

04.10.2020 12:07

Statističari u indeks cijena udrobe i cijenu bijele tehnike između ostalog, koja najbrže gubi na vrijednosti, pa se tako dobije niži opšti indeks cijena, dok u svakodnevnom životu, evo i sam sam svjedok jednom poskupljenju jednog artikla u jednoj pekari, gdje kupujem sitnicu, koja je do koji dan bila 1.5 KM, a sad je 2 KM. Ništa, valja tražiti novu pekaru i navikavati se tijesto neke druge pekare, gdje je stara cijena. U svakom slučaju, gdje je cijena na koju sam navikao, tu sam i ja.

Name

Direkt

04.10.2020 11:51

Pad cijena je dobrodošao. Što niža cijena, to bolje, jer je veća konkurentnost i veći promet, što može dovesti i do jače privrede.

ODGOVORITE