Како ће Трампова болест утицати на америчке изборе

Предсједнички избори у Америци окренули су се наглавачке.

Свијет 03.10.2020 | 18:07
Како ће Трампова болест утицати на америчке изборе

Ова реченица могла је да се изговори након многих момената ове бурне године у америчкој политици, али оно што се дешава протеклих дана не само да се није десило у протеклих девет мјесеци, већ није забиљежено у протеклом вијеку.

Само 32 дана пред изборе предсједник Доналд Трамп саопштио је да је заражен корона вирусом. С обзиром на године (74), гојазност и висок притисак, он је у ризичној групи обољелих који могу да добију компликације од ове болести.

У најбољем случају, Трамп ће морати да буде у карантину током лијечења које може да потраје недељама, што значи да је предсједничка кампања за њега потпуно промијењена, ако не и обустављена.

Прве посљедице су очигледне. Трампов густ распоред у кампањи (само прошле недеље посјетио је Минесоту, Пенсилванију, Вирџинију, Џорџију, Флориду и Сјеверну Каролину) паузиран је на неодређено вријеме.

Трампа ће свакако неко мијењати у овим посјетама. Међутим, он се раније углавном ослањао на породицу и више чланове администрације за такве прилике, а сада би многи од њих могли да заврше у карантину због изложености вирусу.

Чак је и наредна предсједничка дебата са публиком која поставља питања, заказана за 15. октобар у Мајамију, под знаком питања.

У овом тренутку, нема озбиљнијих разговора о мијењању предизборног и изборног распореда. За то би свакако био потребан акт америчког Конгреса који би прошао и у Сенату којим владају републиканци и у Представничком дому под контролом демократа.

У неким америчким државама је рано гласање већ почело. До петка ујутру већ је гласало 2,2 милиона Американаца, било путем поште или лично, а то је можда и главни разлог што су мале шансе да избори буду отказани или одложени.

Раније ове године многи су већ били забринути да ће Трамп покушати да откаже или одложи изборе. Он је у јулу предложио одлагање избора заказаних за 3. новембар због свог неутемељеног страха да је гласање поштом превара.

Још тада је разјашњено да он са функције предсједника нема моћ да повуче такав потез.

Трамп не може једнострано да откаже или одложи изборе извршном наредбом, под параметрима националне декларације о ванредним ситуацијама или катастрофи. Чак и ако би прогласио ванредно стање - ту моћ има искључиво Конгрес.

Како ће ово утјецати на изборе?

Политичке импликације Трампове болести биће неизбјежне.

Иако је ситуација у земљи ове године била невиђено бурна, уз пандемију, економски пад, масовне демонстрације против расизма и полицијске бруталност, повремено изузетно насилне немире у неколико великих америчких градова и безброј малих криза и контроверзи које су, чини се, обележиле Трампов први мандат - ова предсједничка трка је изненађујуће стабилна.

Демократски кандидат Џо Бајден има значајну предност над Трампом посљедњих мјесеци у истраживањима јавног мнења на националном нивоу, као и малу, али никако занемарљиву предност у кључним "неодлучним" државама.

Јавно мњење без дилеме даје предсједнику ниске оцјене за његов одговор на пандемијску кризу, тако да би сваки потез који би усмјерио пажњу на корона вирус потенцијално могао да угрози његове шансе за реизбор.

Поједини тврде да и Трамп, уколико брзо преброди вирус, то могао да искористи као поруку да корона ипак није толико озбиљна и оправдање за свој лежеран однос према епидемијској ситуацији у земљи. Међутим, тешко ће у то увјерити стотине хиљада америчких породица које су остале без својих вољених од почетка пандемије.

Који су ризици за демократе?

У тренуцима велике кризе америчка јавност обично се удружује у подршци предсједнику. Иако Трамп и његова администрација сигурно у будућности неће бити поштеђени тешких питања у вези са вирусом, он и његова супруга ће свакако добити снажан талас саосјећања на националном нивоу.

Демократе и критичари предсједника ће можда славити оно што виде као политичку карму, али тако ризикују да дјелују злобно и као злопамтила неосјетљива према болесном човјеку. Више од 200.000 Американаца преминуло је до сада од посљедица ковида-19 - и ожалошћене породице и пријатељи можда не би добро прихватили ово пребацивање кривице на жртве.

Бајденова кампања ће се суочити са изазовом. Демократски кандидат је мјесецима избејгавао јавна окупљања како би ограничио ризик од излагања вирусу, трпећи због тога ругања републиканаца и самог Трампа.

Недавно је, међутим, појачао своју кампању, а чини се мало вјероватним да ће паузирати изборне активности док је Трамп на лијечењу. Међутим, његови сарадници ћеморати поново да процијене да ли активна кампања са митинзима и окупљањима треба да буде настављена.

Да ли ће ово утицати на избор за судију Врховног суда?

Док се Конгрес спрема на паузу како би његови чланови могли да започну кампању за поновне изборе, законодавство је било заузето на два фронта - покушаје да се преговара о следећем пакету корона-помоћи и стимулација и на покретање процеса за потврђивање Трампове кандидаткиње Ејми Кони Барет на мјесто у Врховном суду које је упражњено послије смрти чувене Рут Бајдер Гинсберг.

Најближи Трампови сарадници укључени у су оба процеса, пише Би-Би-Си.

Избор Баретове пред саме предсједничке изборе и раније је било под питања, јер би захтијевао скоро беспрекорну тактику одбијања свих покушаја демократа да успоре процес.

Сада се чини скоро сигурно да ће гласање бити послије предсједничких избора у новембру, на којима Американци можда и не пруже подршку Трампу, а самим тим и његовој кандидаткињи за судију Врховног суда.

(Блиц)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

дисидент

03.10.2020 16:51

Јел’ јављено Маринку да је Трамп болестан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја није

03.10.2020 20:48

јел додик послао поруку оздрављења

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ок

03.10.2020 22:33

Послат це хитно авион по бурлета да га замјени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

04.10.2020 15:46

Желим да се Предсједник САД Доналд Трамп што прије опорави и изађе из болнице. Хвала му што у свом мандату није почео ни један рат и пустио је Србију и српски народ на миру.

ОДГОВОРИТЕ