Kako će Trampova bolest uticati na američke izbore

Predsjednički izbori u Americi okrenuli su se naglavačke.

Svijet 03.10.2020 | 18:07
Kako će Trampova bolest uticati na američke izbore

Ova rečenica mogla je da se izgovori nakon mnogih momenata ove burne godine u američkoj politici, ali ono što se dešava proteklih dana ne samo da se nije desilo u proteklih devet mjeseci, već nije zabilježeno u proteklom vijeku.

Samo 32 dana pred izbore predsjednik Donald Tramp saopštio je da je zaražen korona virusom. S obzirom na godine (74), gojaznost i visok pritisak, on je u rizičnoj grupi oboljelih koji mogu da dobiju komplikacije od ove bolesti.

U najboljem slučaju, Tramp će morati da bude u karantinu tokom liječenja koje može da potraje nedeljama, što znači da je predsjednička kampanja za njega potpuno promijenjena, ako ne i obustavljena.

Prve posljedice su očigledne. Trampov gust raspored u kampanji (samo prošle nedelje posjetio je Minesotu, Pensilvaniju, Virdžiniju, Džordžiju, Floridu i Sjevernu Karolinu) pauziran je na neodređeno vrijeme.

Trampa će svakako neko mijenjati u ovim posjetama. Međutim, on se ranije uglavnom oslanjao na porodicu i više članove administracije za takve prilike, a sada bi mnogi od njih mogli da završe u karantinu zbog izloženosti virusu.

Čak je i naredna predsjednička debata sa publikom koja postavlja pitanja, zakazana za 15. oktobar u Majamiju, pod znakom pitanja.

U ovom trenutku, nema ozbiljnijih razgovora o mijenjanju predizbornog i izbornog rasporeda. Za to bi svakako bio potreban akt američkog Kongresa koji bi prošao i u Senatu kojim vladaju republikanci i u Predstavničkom domu pod kontrolom demokrata.

U nekim američkim državama je rano glasanje već počelo. Do petka ujutru već je glasalo 2,2 miliona Amerikanaca, bilo putem pošte ili lično, a to je možda i glavni razlog što su male šanse da izbori budu otkazani ili odloženi.

Ranije ove godine mnogi su već bili zabrinuti da će Tramp pokušati da otkaže ili odloži izbore. On je u julu predložio odlaganje izbora zakazanih za 3. novembar zbog svog neutemeljenog straha da je glasanje poštom prevara.

Još tada je razjašnjeno da on sa funkcije predsjednika nema moć da povuče takav potez.

Tramp ne može jednostrano da otkaže ili odloži izbore izvršnom naredbom, pod parametrima nacionalne deklaracije o vanrednim situacijama ili katastrofi. Čak i ako bi proglasio vanredno stanje - tu moć ima isključivo Кongres.

Kako će ovo utjecati na izbore?

Političke implikacije Trampove bolesti biće neizbježne.

Iako je situacija u zemlji ove godine bila neviđeno burna, uz pandemiju, ekonomski pad, masovne demonstracije protiv rasizma i policijske brutalnost, povremeno izuzetno nasilne nemire u nekoliko velikih američkih gradova i bezbroj malih kriza i kontroverzi koje su, čini se, obeležile Trampov prvi mandat - ova predsjednička trka je iznenađujuće stabilna.

Demokratski kandidat Džo Bajden ima značajnu prednost nad Trampom posljednjih mjeseci u istraživanjima javnog mnenja na nacionalnom nivou, kao i malu, ali nikako zanemarljivu prednost u ključnim "neodlučnim" državama.

Javno mnjenje bez dileme daje predsjedniku niske ocjene za njegov odgovor na pandemijsku krizu, tako da bi svaki potez koji bi usmjerio pažnju na korona virus potencijalno mogao da ugrozi njegove šanse za reizbor.

Pojedini tvrde da i Tramp, ukoliko brzo prebrodi virus, to mogao da iskoristi kao poruku da korona ipak nije toliko ozbiljna i opravdanje za svoj ležeran odnos prema epidemijskoj situaciji u zemlji. Međutim, teško će u to uvjeriti stotine hiljada američkih porodica koje su ostale bez svojih voljenih od početka pandemije.

Koji su rizici za demokrate?

U trenucima velike krize američka javnost obično se udružuje u podršci predsjedniku. Iako Tramp i njegova administracija sigurno u budućnosti neće biti pošteđeni teških pitanja u vezi sa virusom, on i njegova supruga će svakako dobiti snažan talas saosjećanja na nacionalnom nivou.

Demokrate i kritičari predsjednika će možda slaviti ono što vide kao političku karmu, ali tako rizikuju da djeluju zlobno i kao zlopamtila neosjetljiva prema bolesnom čovjeku. Više od 200.000 Amerikanaca preminulo je do sada od posljedica kovida-19 - i ožalošćene porodice i prijatelji možda ne bi dobro prihvatili ovo prebacivanje krivice na žrtve.

Bajdenova kampanja će se suočiti sa izazovom. Demokratski kandidat je mjesecima izbejgavao javna okupljanja kako bi ograničio rizik od izlaganja virusu, trpeći zbog toga ruganja republikanaca i samog Trampa.

Nedavno je, međutim, pojačao svoju kampanju, a čini se malo vjerovatnim da će pauzirati izborne aktivnosti dok je Tramp na liječenju. Međutim, njegovi saradnici ćemorati ponovo da procijene da li aktivna kampanja sa mitinzima i okupljanjima treba da bude nastavljena.

Da li će ovo uticati na izbor za sudiju Vrhovnog suda?

Dok se Kongres sprema na pauzu kako bi njegovi članovi mogli da započnu kampanju za ponovne izbore, zakonodavstvo je bilo zauzeto na dva fronta - pokušaje da se pregovara o sledećem paketu korona-pomoći i stimulacija i na pokretanje procesa za potvrđivanje Trampove kandidatkinje Ejmi Koni Baret na mjesto u Vrhovnom sudu koje je upražnjeno poslije smrti čuvene Rut Bajder Ginsberg.

Najbliži Trampovi saradnici uključeni u su oba procesa, piše Bi-Bi-Si.

Izbor Baretove pred same predsjedničke izbore i ranije je bilo pod pitanja, jer bi zahtijevao skoro besprekornu taktiku odbijanja svih pokušaja demokrata da uspore proces.

Sada se čini skoro sigurno da će glasanje biti poslije predsjedničkih izbora u novembru, na kojima Amerikanci možda i ne pruže podršku Trampu, a samim tim i njegovoj kandidatkinji za sudiju Vrhovnog suda.

(Blic)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

disident

03.10.2020 16:51

Jel’ javljeno Marinku da je Tramp bolestan.

ODGOVORITE
Name

ja nije

03.10.2020 20:48

jel dodik poslao poruku ozdravljenja

ODGOVORITE
Name

Ok

03.10.2020 22:33

Poslat ce hitno avion po burleta da ga zamjeni.

ODGOVORITE
Name

Василије

04.10.2020 15:46

Желим да се Предсједник САД Доналд Трамп што прије опорави и изађе из болнице. Хвала му што у свом мандату није почео ни један рат и пустио је Србију и српски народ на миру.

ODGOVORITE