Домаћинским односом и владањем могућ бољи живот

- Једној групи у Новом Граду треба одузети привилегије, да би наш град кренуо напријед. Ми смо спремни да то урадимо уз помоћ и подршку грађана", закључује доктор Станић, наводећи да у буџету има средстава за све само их треба правилно расподијелити и домаћински располагати с њима.

Република Српска 03.10.2020 | 12:54
Домаћинским односом и владањем могућ бољи живот

Опстина Нови Град добила је из Компензационог фнда Владе Републике Српске преко 633 хиљаде КМ за санацију штета изазваних пандемијом Цовид-19. Од тога привредници и привреда у Новом Граду нису добили ни једну конвертибилну марку, тврди одборник СДС у тој општини Слободан Станић.

Према његовим ријечима, раније планирана средства за пољопривреду су смањена за 25 хиљада КМ.

"Овакво понашање руководства општине изазвало је и изазива велико негодовање власника угоститељских објеката, занатских и трговинских радњи, дрвопрераде, текстила", каже Станић, који је кандидат СДС за наченика те општине.

Он упозорава да осим привреде и кућни буџети су претрпили значајне дефиците било директно или индиректно.

"Власт СНСД-а у Новом Граду им је помогла тако што је покренула механизме принудне наплате новоуведене " комуналне накнаде" коју градјани зову " зракарина". У исто вријеме броој запослених у општини Нови Град премашио је 145 запослених и даље расте, а да буде ствар још гора , тако је и у скоро свим локалним предузећима", наводи Станић у разговору за БН.

"У моменту кад помислимо да од овог горе не може, власт нас изненади, јер се управо у јавном сектору изналазе радна мјеста за људе који су управо узели значајне отпремнине из Електродистрибуције", казао је Станић, додајући да је у локалним структурама власти присутна велика похлепа и бахатост.

"Кад се ово све сагледа, никога не треба да цуди сто је у прошлој години по званичним податцима пресла из средње развијених Нови град преша у категорију неразвијених општина. Када би се овај тренд наставио, за следеће четири године наша општина би се нашла у друштву изразито- неразвијених. Неопходно је направити свеобухватан заокрет, реорганизацију и реформу локалне самоуправе,  локалних јавних предузећа и укидања разних привилегија", сматра Станић.

Он наглашава да је уз то неопходно увести мјере штедње, рационализације и домаћинског управљања буџетским средствима.

"На тај начин може се обезбиједити пријеко потребних 1, 2 милиона КМ од којих би додатних пола милиона одвојили за подршку отварању нових радних мјеста, а на постојећих 225 000 КМ за пољопривреду додали би још 200 хиљада КМ. Стручни тим за пољопривреду би направио јасне смјернице улагања и подршке, водећи рачуна да се покрију области које не покрива надлежно министарство", обећава Станић.

Констатујући да је и Нови Град, као и многе општине у Републици Српској, у депопулацији и да је број дјеце све мањи, Станић каже да је и ту потребно стимулативно дјеловати и то тако да сваком дјетету до осамнаесте године се из буџета обезбиједи 100 КМ сваке године за почетак нове школске године.

"Ђацима путницима обезбједити бесплатне мјесечне карте, као и бесплатну додатну едукацију из информатике и енглеског језика", наводи Станић.

Он, такође, сматра да треба и борцима одбрамбено- отадзбинског рата који нису добили запослење обезбиједити новчану подршку из општинског буџета, као и за угрозене категорије пензионера.

"Ми знамо да све ово није много и није довољно, али вратило би наду градјанима као и увјерење да неко мисли на њих, а не само на себе. Једној групи треба одузети привилегије, да би наш град кренуо напријед. Ми смо спремни да то урадимо уз помоћ и подршку грађана", закључује доктор Слободан Станић.

(БН)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Серум

03.10.2020 11:58

Имају ли Станић и СДС рјешење за Трговску гору да се не уништи Уна?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Серум

03.10.2020 13:02

Како ће Станић и СДС било шта урадити за одлагање нуклеарног отпада на Трговској гори када је то у надлежности заједничких институција Босне и Херцеговине!?

Name

Маска

03.10.2020 14:07

Има ли овај иједан сељак маске?

Name

Др.

03.10.2020 15:52

Погресно питање. Право питање је: Имају ли рјесење : Тегелтија и репрезентација СНСД, Предсједниство (Додик) СНСД. Одговор је немају (неце да се мјесају у свој посао). Засто: е то би требао да знас "црвени".

Name

Миланко

03.10.2020 17:07

Једини који има рјесење јесте др Слободан Станиц, једини који има храбрости да тузи републику хрватску а има јер није уцјењен као неки сто се бусају у прса а не смију да потегну тузбу

Name

Павле

03.10.2020 13:03

Прави цовјек на правом мјесту! Срецно будуци нацелнице !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

03.10.2020 13:08

вријеме је да неко макне те бахате са власти сто мисле да могу вијецно владати овим напаценим народом

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРЦИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

03.10.2020 13:14

НЕК СЕ НЕКО СЈЕТИО И НАС БОРАЦА БИЛО ЈЕ И ВРИЈЕМЕ ПОДРШКА ЗА ВЕЛИКОГ ЧОВЈЕКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

04.10.2020 10:29

Као борац прве категорије, РВИ, дугогодисњи здравствени радник од 1987 године одговорно тврдим да бољег министра здравља нисмо имали. Цим је објелоданио устеде по разним набавкама веома скупих лијекова, Пејина унука као тадасњи премијер је упозорена да га експресно смијени и ако сам добро разумио то је урадјено СМС поруком. Станицев избор за нацелника опстине је спас за тамосњи народ.

Name

Кратко и јасно

03.10.2020 13:18

Нема овдје зивота.убили су и последњи атом наде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

04.10.2020 07:54

У сваком граду треба одузети енормно велика права мале групе властодржаца. Пребогатој властели и феудалцима. За то треба користити сваку могућу прилику. Прва прилика су избори у новембру.

Name

Реп Српска

03.10.2020 13:58

Господине Станицу СДС је био на власти у Новом Граду и у то вријеме ста сте направили позитивно да вас народ памти?Ја сам родом са те опстине и добро знам прије несретног рата Нови је лицио на мањи градиц и било је лијепо зивјети у њему зивјело се и радило народ је био сретан а после рата назалост град је постао касаба све је полупано опустосено фасаде да и неприцам једно ругло назалост а ко је био у то вријеме на власти народ памти ко не вјерује нека провјери ове моје ријеци!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блатна

03.10.2020 14:33

Драго Тодић и црвена компанија су били на власти.Шта ти лупаш? Послије Драге су дошли други црвени кмери и до темеља све уништили. Доста је више црвеног терора. Ако се нема црвена књижица ни дијете у обданиште не можеш уписати. Буду ли се главом играли биће их свуда!!!

Name

КСС

03.10.2020 14:02

Хвала Др Станиќу, за енергију и полет којим желите и радите на промјенама на боље за свој народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

03.10.2020 14:38

Па како је начелнику општине Дрљачи у 01.сат иза поноћи изгорио службени аутомобил?А није извршен ни увиђај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

03.10.2020 15:19

Кад си ти новљанину задњи пут био у Новом,изгледа дуго?Да одеш у неку јавну установу вјероватно никог неби препознао а и тешко да би могао ући пошто су канцеларије препуне позиционих ухљеба!И кад је био најгори СДС ов начелник,било је боље него данас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

03.10.2020 16:55

Ста сте ви тек сад сконтали да дрзава узима харац у виду некакве комуналне накнаде? Е моји земљаци па то се у БЛ годинама наплацује народу, мимо цистоце. А градонацелник папак није у стању опрати улице града вец ево 4 године. Плус сто у појединим насељима не ради расвјета вец седмицама а он ни да се поцесе иза уха. А друга ствар, оваквим неодговорним понасањем у смислу не постовања мјера против пандемије, ви одајете утисак да цете исто тако бити неодговорни уколико додјете на власт. Ипак цу гласати за пдп сдс али само зато сто друге алтернативе нема у мом граду, а ових тренутних ми је стварно пун куфер, и ниста осим ових крузних токова и једног моста нису урадили за 4 године, а афера и неправилности имају да их не мозе оправдати нико. Толико. Хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

03.10.2020 17:17

Бравоо за јединог цовјека који мозе поправити стање у Новом Граду ! Новљани имају јасан избор ове годинее. Сретноо докторее!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стоп бахатости

03.10.2020 17:19

ПУНА ПОДРСКА ЗА ДОКТОРА ГВОЗДЕНОМ МЕТЛОМ ОЦИСТИТИ БАХАТОСТ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трговска Гора

03.10.2020 17:27

Да није било др Станића не би се ни чуло за овај проблем, они би то заташкали само да узму паре у договору са Хрватском

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко Нови Град

03.10.2020 17:28

Једини цовјек са конкретним рјесењима за Нови Град БРАВОО САМО НАПРЕД

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦОВЈЕК СА СТАВОМ

03.10.2020 17:30

ЈЕДИНИ ЦОВЈЕК НА ПОЛИТИЦКОЈ СЦЕНИ КОЈИ ИМА СВОЈ КАРАКТЕР И СТАВ ПУНА ПОДРСКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

03.10.2020 19:03

Подршка за др.Слободана Станића.

ОДГОВОРИТЕ