Domaćinskim odnosom i vladanjem moguć bolji život

- Jednoj grupi u Novom Gradu treba oduzeti privilegije, da bi naš grad krenuo naprijed. Mi smo spremni da to uradimo uz pomoć i podršku građana", zaključuje doktor Stanić, navodeći da u budžetu ima sredstava za sve samo ih treba pravilno raspodijeliti i domaćinski raspolagati s njima.

Republika Srpska 03.10.2020 | 12:54
Domaćinskim odnosom i vladanjem moguć bolji život

Opstina Novi Grad dobila je iz Kompenzacionog fnda Vlade Republike Srpske preko 633 hiljade KM za sanaciju šteta izazvanih pandemijom Covid-19. Od toga privrednici i privreda u Novom Gradu nisu dobili ni jednu konvertibilnu marku, tvrdi odbornik SDS u toj opštini Slobodan Stanić.

Prema njegovim riječima, ranije planirana sredstva za poljoprivredu su smanjena za 25 hiljada KM.

"Ovakvo ponašanje rukovodstva opštine izazvalo je i izaziva veliko negodovanje vlasnika ugostiteljskih objekata, zanatskih i trgovinskih radnji, drvoprerade, tekstila", kaže Stanić, koji je kandidat SDS za načenika te opštine.

On upozorava da osim privrede i kućni budžeti su pretrpili značajne deficite bilo direktno ili indirektno.

"Vlast SNSD-a u Novom Gradu im je pomogla tako što je pokrenula mehanizme prinudne naplate novouvedene " komunalne naknade" koju gradjani zovu " zrakarina". U isto vrijeme brooj zaposlenih u opštini Novi Grad premašio je 145 zaposlenih i dalje raste, a da bude stvar još gora , tako je i u skoro svim lokalnim preduzećima", navodi Stanić u razgovoru za BN.

"U momentu kad pomislimo da od ovog gore ne može, vlast nas iznenadi, jer se upravo u javnom sektoru iznalaze radna mjesta za ljude koji su upravo uzeli značajne otpremnine iz Elektrodistribucije", kazao je Stanić, dodajući da je u lokalnim strukturama vlasti prisutna velika pohlepa i bahatost.

"Kad se ovo sve sagleda, nikoga ne treba da cudi sto je u prošloj godini po zvaničnim podatcima presla iz srednje razvijenih Novi grad preša u kategoriju nerazvijenih opština. Kada bi se ovaj trend nastavio, za sledeće četiri godine naša opština bi se našla u društvu izrazito- nerazvijenih. Neophodno je napraviti sveobuhvatan zaokret, reorganizaciju i reformu lokalne samouprave,  lokalnih javnih preduzeća i ukidanja raznih privilegija", smatra Stanić.

On naglašava da je uz to neophodno uvesti mjere štednje, racionalizacije i domaćinskog upravljanja budžetskim sredstvima.

"Na taj način može se obezbijediti prijeko potrebnih 1, 2 miliona KM od kojih bi dodatnih pola miliona odvojili za podršku otvaranju novih radnih mjesta, a na postojećih 225 000 KM za poljoprivredu dodali bi još 200 hiljada KM. Stručni tim za poljoprivredu bi napravio jasne smjernice ulaganja i podrške, vodeći računa da se pokriju oblasti koje ne pokriva nadležno ministarstvo", obećava Stanić.

Konstatujući da je i Novi Grad, kao i mnoge opštine u Republici Srpskoj, u depopulaciji i da je broj djece sve manji, Stanić kaže da je i tu potrebno stimulativno djelovati i to tako da svakom djetetu do osamnaeste godine se iz budžeta obezbijedi 100 KM svake godine za početak nove školske godine.

"Đacima putnicima obezbjediti besplatne mjesečne karte, kao i besplatnu dodatnu edukaciju iz informatike i engleskog jezika", navodi Stanić.

On, takođe, smatra da treba i borcima odbrambeno- otadzbinskog rata koji nisu dobili zaposlenje obezbijediti novčanu podršku iz opštinskog budžeta, kao i za ugrozene kategorije penzionera.

"Mi znamo da sve ovo nije mnogo i nije dovoljno, ali vratilo bi nadu gradjanima kao i uvjerenje da neko misli na njih, a ne samo na sebe. Jednoj grupi treba oduzeti privilegije, da bi naš grad krenuo naprijed. Mi smo spremni da to uradimo uz pomoć i podršku građana", zaključuje doktor Slobodan Stanić.

(BN)

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Serum

03.10.2020 11:58

Imaju li Stanić i SDS rješenje za Trgovsku goru da se ne uništi Una?

ODGOVORITE
Name

re Serum

03.10.2020 13:02

Kako će Stanić i SDS bilo šta uraditi za odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori kada je to u nadležnosti zajedničkih institucija Bosne i Hercegovine!?

Name

Maska

03.10.2020 14:07

Ima li ovaj ijedan seljak maske?

Name

Dr.

03.10.2020 15:52

Pogresno pitanje. Pravo pitanje je: Imaju li rjesenje : Tegeltija i reprezentacija SNSD, Predsjednistvo (Dodik) SNSD. Odgovor je nemaju (nece da se mjesaju u svoj posao). Zasto: e to bi trebao da znas "crveni".

Name

Milanko

03.10.2020 17:07

Jedini koji ima rjesenje jeste dr Slobodan Stanic, jedini koji ima hrabrosti da tuzi republiku hrvatsku a ima jer nije ucjenjen kao neki sto se busaju u prsa a ne smiju da potegnu tuzbu

Name

Pavle

03.10.2020 13:03

Pravi covjek na pravom mjestu! Srecno buduci nacelnice !

ODGOVORITE
Name

Petar

03.10.2020 13:08

vrijeme je da neko makne te bahate sa vlasti sto misle da mogu vijecno vladati ovim napacenim narodom

ODGOVORITE
Name

БОРЦИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

03.10.2020 13:14

НЕК СЕ НЕКО СЈЕТИО И НАС БОРАЦА БИЛО ЈЕ И ВРИЈЕМЕ ПОДРШКА ЗА ВЕЛИКОГ ЧОВЈЕКА

ODGOVORITE
Name

11903

04.10.2020 10:29

Kao borac prve kategorije, RVI, dugogodisnji zdravstveni radnik od 1987 godine odgovorno tvrdim da boljeg ministra zdravlja nismo imali. Cim je objelodanio ustede po raznim nabavkama veoma skupih lijekova, Pejina unuka kao tadasnji premijer je upozorena da ga ekspresno smijeni i ako sam dobro razumio to je uradjeno SMS porukom. Stanicev izbor za nacelnika opstine je spas za tamosnji narod.

Name

Kratko i jasno

03.10.2020 13:18

Nema ovdje zivota.ubili su i poslednji atom nade.

ODGOVORITE
Name

Nenad

04.10.2020 07:54

U svakom gradu treba oduzeti enormno velika prava male grupe vlastodržaca. Prebogatoj vlasteli i feudalcima. Za to treba koristiti svaku moguću priliku. Prva prilika su izbori u novembru.

Name

Rep Srpska

03.10.2020 13:58

Gospodine Stanicu SDS je bio na vlasti u Novom Gradu i u to vrijeme sta ste napravili pozitivno da vas narod pamti?Ja sam rodom sa te opstine i dobro znam prije nesretnog rata Novi je licio na manji gradic i bilo je lijepo zivjeti u njemu zivjelo se i radilo narod je bio sretan a posle rata nazalost grad je postao kasaba sve je polupano opustoseno fasade da i nepricam jedno ruglo nazalost a ko je bio u to vrijeme na vlasti narod pamti ko ne vjeruje neka provjeri ove moje rijeci!!!!

ODGOVORITE
Name

Blatna

03.10.2020 14:33

Drago Todić i crvena kompanija su bili na vlasti.Šta ti lupaš? Poslije Drage su došli drugi crveni kmeri i do temelja sve uništili. Dosta je više crvenog terora. Ako se nema crvena knjižica ni dijete u obdanište ne možeš upisati. Budu li se glavom igrali biće ih svuda!!!

Name

КСС

03.10.2020 14:02

Хвала Др Станиќу, за енергију и полет којим желите и радите на промјенама на боље за свој народ

ODGOVORITE
Name

Pa

03.10.2020 14:38

Pa kako je načelniku opštine Drljači u 01.sat iza ponoći izgorio službeni automobil?A nije izvršen ni uviđaj

ODGOVORITE
Name

Rambo

03.10.2020 15:19

Kad si ti novljaninu zadnji put bio u Novom,izgleda dugo?Da odeš u neku javnu ustanovu vjerovatno nikog nebi prepoznao a i teško da bi mogao ući pošto su kancelarije prepune pozicionih uhljeba!I kad je bio najgori SDS ov načelnik,bilo je bolje nego danas!

ODGOVORITE
Name

BL

03.10.2020 16:55

Sta ste vi tek sad skontali da drzava uzima harac u vidu nekakve komunalne naknade? E moji zemljaci pa to se u BL godinama naplacuje narodu, mimo cistoce. A gradonacelnik papak nije u stanju oprati ulice grada vec evo 4 godine. Plus sto u pojedinim naseljima ne radi rasvjeta vec sedmicama a on ni da se pocese iza uha. A druga stvar, ovakvim neodgovornim ponasanjem u smislu ne postovanja mjera protiv pandemije, vi odajete utisak da cete isto tako biti neodgovorni ukoliko dodjete na vlast. Ipak cu glasati za pdp sds ali samo zato sto druge alternative nema u mom gradu, a ovih trenutnih mi je stvarno pun kufer, i nista osim ovih kruznih tokova i jednog mosta nisu uradili za 4 godine, a afera i nepravilnosti imaju da ih ne moze opravdati niko. Toliko. Hvala

ODGOVORITE
Name

Bravo

03.10.2020 17:17

Bravoo za jedinog covjeka koji moze popraviti stanje u Novom Gradu ! Novljani imaju jasan izbor ove godinee. Sretnoo doktoree!

ODGOVORITE
Name

Stop bahatosti

03.10.2020 17:19

PUNA PODRSKA ZA DOKTORA GVOZDENOM METLOM OCISTITI BAHATOST

ODGOVORITE
Name

Трговска Гора

03.10.2020 17:27

Да није било др Станића не би се ни чуло за овај проблем, они би то заташкали само да узму паре у договору са Хрватском

ODGOVORITE
Name

Mirko Novi Grad

03.10.2020 17:28

Jedini covjek sa konkretnim rjesenjima za Novi Grad BRAVOO SAMO NAPRED

ODGOVORITE
Name

COVJEK SA STAVOM

03.10.2020 17:30

JEDINI COVJEK NA POLITICKOJ SCENI KOJI IMA SVOJ KARAKTER I STAV PUNA PODRSKA

ODGOVORITE
Name

Boki

03.10.2020 19:03

Podrška za dr.Slobodana Stanića.

ODGOVORITE