Слиједе откази и нови пад прихода

Цијене производа и услуга које грађани користе за личну потрошњу пале су и у августу 2020. у односу на исти мјесец прошле године.

Босна и Херцеговина 03.10.2020 | 11:59
Слиједе откази и нови пад прихода

На овај негативни тренд посљедњих неколико мјесеци указују подаци Агенције за статистику Босне и Херцеговине.

Пад цијена је забиљежен у просјеку од 0,8 посто, а на годишњем нивоу биљежи се пад цијена од 2,1 посто.

Економиста Жељко Ричка је казао да ови подаци често код грађана изазову одушевљење, али иза оваквих показатеља се крије пуно тмурнија слика. 

"У суштини, овај тренд није позитиван, јер он значи да је дошло до смањења потражње, дакле грађани мање купују и троше. Чим је потражња нижа, смањује се и производња. То аутоматски смањује запосленост, сљедећа посљедица је смањење плата онима који и задрже посао. Кад се то све догоди, онда слиједи пад пореза, а због чега најчешће испаштају социјални фондови", појаснио је Ричка.

Додао је да је овај сигнал забрињавајући и тражи анализу због чега долази до оваквих појава на тржишту. 

"То води престанку производње производа, на које највише пада цијена, јер произвођачи не могу издржати континуирани пад продајне цијене својих производа. Ово није добар знак, цијене треба вратити, међутим, то је сложен процес који би захтијевао дубље интервенције на тржишту. Рецесија и дефлација су крајње посљедице.", нагласио је Ричка.

Адмир Чавалић, економски аналитичар, наводи како је пандемија коронавируса промијенила образац и структуру потрошње у БиХ. 

"Дошло је до драстичног пада потрошње, а самим тим понуда прати нове тржишне односе и прилагођава се наведеним кроз ниже цијене производа и услуга. Иако је тешко на бази мјесечног тренда донијети било какав валидан закључак, индикативно је да су порасле цијене алкохолних пића, што иначе прати економске кризе", истакао је Чавалић.

Додао је да на терену имамо евидентну дефлацију.

"Још се не очекује раст, односно стабилизација цијена, већ наставак ових тенденција. Посебно забрињава пролазак љетног оптимизма и улазак у "дубоку зиму.", нагласио је Чавалић. 

(Аваз)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Радован

03.10.2020 10:18

Секта каже да смо стабилни што лажете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брцка Зориц-Перовиц

03.10.2020 11:36

Сто би народ реко, опасно је све сто пада, а не звеци..

Name

Бањалуцанин

03.10.2020 10:21

Које су то цијене пале? Отидјите у било коју продавницу па це те видјети да су све цијене порасле. И цјене услуга су порасле. Сисање за мускарца је било 5КМ, а сад је 7КМ. За васе аналитицаре немам ријеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

03.10.2020 15:18

Слажем се,наставиће да нас шишају и даље (власт) ал по скупљим цијенама!!Тачно је многе ствари су поскупјеле,гориво би 1,5 а сад??Аналитичари чиста 0!!

Name

Скептик

03.10.2020 10:39

Гдје су сад они цовид параноици који су стално заговарали карантин и затварање економије??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.10.2020 11:43

Ај сути, видис да казу да су пале. Ста сад кварис концепцију благостања

Name

борац

03.10.2020 11:16

Није проблем власт је стално на прагу МФФ-а и имају за плате а то сто градјани мање или висе купују ма кога то итересује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма да

03.10.2020 11:58

Наравно кад је све поскупило, оно што сам прошле године плаћао у маркету 30 КМ сад плаћам 50 КМ, плате су исте или већином мање па сви купују само најнеопходније, шта се чудите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Г

03.10.2020 16:59

О каквом паду цијена производа и услуга овај прича. Па све цијене иду само горе. Можда је псд цијена израчунао бизонов статистички завод.

ОДГОВОРИТЕ