Slijede otkazi i novi pad prihoda

Cijene proizvoda i usluga koje građani koriste za ličnu potrošnju pale su i u avgustu 2020. u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Bosna i Hercegovina 03.10.2020 | 11:59
Slijede otkazi i novi pad prihoda

Na ovaj negativni trend posljednjih nekoliko mjeseci ukazuju podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Pad cijena je zabilježen u prosjeku od 0,8 posto, a na godišnjem nivou bilježi se pad cijena od 2,1 posto.

Ekonomista Željko Rička je kazao da ovi podaci često kod građana izazovu oduševljenje, ali iza ovakvih pokazatelja se krije puno tmurnija slika. 

"U suštini, ovaj trend nije pozitivan, jer on znači da je došlo do smanjenja potražnje, dakle građani manje kupuju i troše. Čim je potražnja niža, smanjuje se i proizvodnja. To automatski smanjuje zaposlenost, sljedeća posljedica je smanjenje plata onima koji i zadrže posao. Kad se to sve dogodi, onda slijedi pad poreza, a zbog čega najčešće ispaštaju socijalni fondovi", pojasnio je Rička.

Dodao je da je ovaj signal zabrinjavajući i traži analizu zbog čega dolazi do ovakvih pojava na tržištu. 

"To vodi prestanku proizvodnje proizvoda, na koje najviše pada cijena, jer proizvođači ne mogu izdržati kontinuirani pad prodajne cijene svojih proizvoda. Ovo nije dobar znak, cijene treba vratiti, međutim, to je složen proces koji bi zahtijevao dublje intervencije na tržištu. Recesija i deflacija su krajnje posljedice.", naglasio je Rička.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar, navodi kako je pandemija koronavirusa promijenila obrazac i strukturu potrošnje u BiH. 

"Došlo je do drastičnog pada potrošnje, a samim tim ponuda prati nove tržišne odnose i prilagođava se navedenim kroz niže cijene proizvoda i usluga. Iako je teško na bazi mjesečnog trenda donijeti bilo kakav validan zaključak, indikativno je da su porasle cijene alkoholnih pića, što inače prati ekonomske krize", istakao je Čavalić.

Dodao je da na terenu imamo evidentnu deflaciju.

"Još se ne očekuje rast, odnosno stabilizacija cijena, već nastavak ovih tendencija. Posebno zabrinjava prolazak ljetnog optimizma i ulazak u "duboku zimu.", naglasio je Čavalić. 

(Avaz)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Radovan

03.10.2020 10:18

Sekta kaže da smo stabilni što lažete.

ODGOVORITE
Name

Brcka Zoric-Perovic

03.10.2020 11:36

Sto bi narod reko, opasno je sve sto pada, a ne zveci..

Name

Banjalucanin

03.10.2020 10:21

Koje su to cijene pale? Otidjite u bilo koju prodavnicu pa ce te vidjeti da su sve cijene porasle. I cjene usluga su porasle. Sisanje za muskarca je bilo 5KM, a sad je 7KM. Za vase analiticare nemam rijeci.

ODGOVORITE
Name

Krajišnik

03.10.2020 15:18

Slažem se,nastaviće da nas šišaju i dalje (vlast) al po skupljim cijenama!!Tačno je mnoge stvari su poskupjele,gorivo bi 1,5 a sad??Analitičari čista 0!!

Name

Skeptik

03.10.2020 10:39

Gdje su sad oni covid paranoici koji su stalno zagovarali karantin i zatvaranje ekonomije??????

ODGOVORITE
Name

Re

03.10.2020 11:43

Aj suti, vidis da kazu da su pale. Sta sad kvaris koncepciju blagostanja

Name

borac

03.10.2020 11:16

Nije problem vlast je stalno na pragu MFF-a i imaju za plate a to sto gradjani manje ili vise kupuju ma koga to iteresuje.

ODGOVORITE
Name

Ma da

03.10.2020 11:58

Naravno kad je sve poskupilo, ono što sam prošle godine plaćao u marketu 30 KM sad plaćam 50 KM, plate su iste ili većinom manje pa svi kupuju samo najneophodnije, šta se čudite

ODGOVORITE
Name

G

03.10.2020 16:59

O kakvom padu cijena proizvoda i usluga ovaj priča. Pa sve cijene idu samo gore. Možda je psd cijena izračunao bizonov statistički zavod.

ODGOVORITE