Приоритети Владе РС: Нема новца за заштиту ваздуха, купују се нове лимузине

Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност (ФЗЗЖ) расписао тендер за набавку путничког аутомобила у вриједности од 68.350 КМ. Немају осигурана средства за нужне активности заштите ваздуха

Република Српска 03.10.2020 | 08:23
Приоритети Владе РС: Нема новца за заштиту ваздуха, купују се нове лимузине

Мада министрица финансија Републике Српске Зора Видовић тврди да је, упркос паду јавних прихода, буџет РС ликвидан и да Влада уредно измирује своје обавезе, то је далеко од истине. 

Журнал је раније објавио, а то је нашем порталу поново потврђено из кредибилних извора у Влади РС, да је ентитетски буџет већ у минусу од око 800 милиона марака, потребних да би се  сервисирале обавезе, те да ће до краја године та цифра нарасти близу милијарду КМ. 

Влада РС није, како тврди Видовићева, прва у у региону почела да помаже привреднике, здравство и локалне заједнице како би колико-толико санирали последице изазване пандемијом корона вируса. Доказ за то су и документи Пореске управе РС и Министарства финансија РС у посједу Журнала, према којима је у априлу поднесено 8.788 захтјева привредних субјеката Влади РС за помоћ у исплати плата, пореза и доприноса за тај мјесец, када већина предузећа због карантина уопште није радила.

Од тих 8.788 захтјева уважено је тек 893 или 10,1 посто, што је доказ више да је буџет РС празан. Исплаћено је минорних 1.142.791, 63 КМ.

НОВА ЛИМУЗИНА ЗА БОЉУ ЕФИКАСНОСТ

Једино у чему институције не посустају, мада је економска криза у РС све дубља, а буџет и рачуни јавних предузећа и јавних установа све празнији, јесу нове јавне набавке. Између осталог и нових службених аутомобила.

Тако је Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност (ФЗЗЖ) расписао тендер за набавку путничког аутомобила у вриједности од 68.350 КМ. На челу тог тог Фонда је Срђан Тодоровић, посланик Социјалистичке партије у Народној скупштини РС. Е

фекти рада овог Фонда нису баш видљиви, а Главна служба за ревизију РС, провела је ревизију учинка ''Функционисање система заштите животне средине“ и констатовала многобројне недостатке у раду институција која се баве овим питањем, укључујући и Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност. 

У извјештају Главне службе за ревизију је констатовано да Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) није увијек и у потребној мјери имао осигурана средства за нужне активности са циљем заштите ваздуха, због чега је тражио извора финансирања кроз комуникацију са надлежним министарствима, локалним управама, међународним организацијама и ФЗЖС. 

„Иако су РХМЗ и ФЗЖС, као републичке управне организације, по својим надлежностима и обавезама у заштити ваздуха у најужој повезаности, РХМЗ је за осигурање потребних средстава за извршење годишњег плана рада подносио пријаве на објављене јавне позиве ФЗЗЖ, често без успјеха“, наведено је у ревизорском извјештају. 

Ријечју, ФЗЗЖ није много марио ни за позиве у помоћ РХМЗ ни за квалитет ваздуха, који је, посебно прошле зиме у Бањалуци био катастрофалан и озбиљно је угрожавао здравље становништва. 

С друге стране, Тодоровић је са градоначелником Бањалуке Игором Радојчићем 10. јуна потписао Уговор о набавци око 300 нових контејнера за смеће који ће бити постављени на више локација у граду. Према Уговору, Град Бањалука и ФЗЗЖ су се обавезали да ће издвојити по 100.000 КМ за набавку око 300 нових контејнера.

То би могло бити хвале вриједан потез, да већински власник „Чистоће“ Бањалука, није тајкун Младен Милановић Каја и његова фирма „Тржница“. Каја је тако добио на поклон контејнере, које је, у ствари, требало да плати он сам, односно његова фирма. 

Нема информација да су Тодоровић и Радојичић инсистирали и на рјешавању питања пиралена у кругу „Инцела“, који годинама трује градјане Бањалуке. 

СОЦИЈАЛИЗАЦИЈА ДЈЕЦЕ

Осим ФЗЗЖ, нова службена возила набавио је и Фонд за дјечију заштиту РС. Овај Фонд је 9. септембра потписао уговор са „Ауторадом“ из Пелегићева о набавци службених возила (не наводи се колико), у вриједности од 54.871,80 КМ. 

Занимљиво је да је Главна служба за ревизију раније упозорила руководство Фонда да набавке роба и услуга врше у складу са Законом о јавним набавкама, јер су у том сегменту уочени пропусти. 

Тако је наведено да је за набавку услуге ванлинијског превоза учесника у пројекту „Социјализација дјеце Републике Српске“ утврђене су неусклађености са Законом о јавним набавкама („Службени гласник Босне и Херцеговине“, број 39/14). Набавка је покренута отвореним поступком, на који је уложена жалба Канцеларији за разматрање жалби, па је Фонд 08.05.2019. године донио Закључак о обустављању поступка до окончања жалбеног поступка. 

С обзиром на временски период у којем је планирано провођења пројекта, Фонд је, како не би довео у питање реализацију пројекта, 07.05.2019. године покренуо преговарачки поступак без објаве обавјештења о набавци, иако нису испуњени законски услови за његову примјену. 

Са понуђачем „Необас“ д.о.о. Бања Лука закључен је 16.05.2019. године оквирни споразум на износ од 102.333 КМ (без ПДВ-а). Поред наведеног, постављени услови у тендерској документацији који се односе на техничку и професионалну способност понуђача нису сразмјерни предмету набавке, јер могу имати ограничавајући карактер на конкуренцију, а односе се на захтјев да понуђач између осталог мора да посједује у власништву или закупу по основу „леасинг- а“ и један аутобус са минимално 85 комерцијалних сједишта (овај квалификациони услов није био дефинисан у поменутом отвореном поступку), што није у складу са чланом 44. став (3) закона. 

(зурнал.инфо) 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

штеточине РС.

03.10.2020 06:43

Немају никада пара за борце , а имају за све друго непотребно да купују задуженим кредитима РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

03.10.2020 17:18

Како нема пара за борце? Па не тако давно је донесена одлука да се исплаћује мјесечни додатак демобилисаним незапосленим борцима, а уз подршку нашег премијера још ће се радити на том пољу.

Name

Лакташи

03.10.2020 07:13

Мутавац Срђан шта рећи дотакли смо дно одавно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ромале

03.10.2020 07:16

Што се тиче чистоће ваздуха у Источном Сарајеву можемо рећи да је катастрофално. Први потез који би требало направити је забранити употребу угља за загријавање индивидуалних стамбених објеката. Након тога рјешавати остале загађиваче по приоритетима. Али колико видим у протеклом врамену за овај проблем не постоји интересовање од органа власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имееее

03.10.2020 07:43

ЗАШТО СЕ БОРЦИ НЕ ДИГНУ ПРОТИВ ЛОПОВСКЕ ВЛАСТИ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.10.2020 08:02

Како да се дигну кад су оматорили са оваквим и онаквим болестима . Још 10 година и неће висе бити бораца бар оних из 90тих. Ако се опет заратује и уведу млади да опет ратују ..битце опет бораца ...

Name

ре Имееее

03.10.2020 08:17

мене је више срамота рећи да сам борац..прави су изгинули, остали ми полу мртви и болесни..то ова лоповска влада зна и зато то и користи..има онај горе, изравнаће све

Name

Дарко

03.10.2020 17:21

А зашто нико мало не преиспита то ко стоји иза и оваквих сумњивих позива. Положај бораца није завидан, истина, али иде на боље и надамо се да ће се након запошљавања и мјесечних примања које ће остваривати сви незапослени демобилисани борци захваљујући премијеру Вишковићу наћи још начина да се помогне борцима

Name

РАСПУЦХИН

03.10.2020 07:45

Ма није коректно да их нападате. Ако купују аутомобил који мање троши и избацује мање ЦО2 , у издувним гасовима , онда је то , свакако , брига о заштити животне средине. За то се исплати потрошити и више а не тако "бједна" свотица новца. Е сада озбиљно : Ма које су то битанге неопјеване , комплексаши и психопате. како их није срам и стид задуживати се и трошити туђу муку?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

03.10.2020 09:00

Ако купују електрични атомобил онда је све ок. Дали је могуће да имамо и такве агенције док улицама шпартају дизелаши стари преко 30 година а народ у шпорете ложи све што може да гори а о дивљим депонијам смећа да не говорим. Шта плаћамо, кога и зашто ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсија

03.10.2020 09:14

Засто се увезу дизели који су у ЕУ забрањени? Цекајте док се поцну гријати на све и сваста па нам неце ни корона требати !

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

03.10.2020 09:58

ПОЛИТИЦАРИ ВОЛЕ САМО АУДИ,МЕРЦЕДЕС,БМW,СТА ФАЛИ СКОДИ НЕЦЕ НИ ДА ЦУЈУ БЛАГО НАМА.ИМА СЕ ЈЕСТЕ АЛ ПО ЛЕДЈИМА ОБИЦНОГ ГРАДЈАНИНА КРЦМИ ДОК СЕ МОЗЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

03.10.2020 12:16

А за борце нема пара? Фуј!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прецизна Дијагноза

03.10.2020 14:39

Шта је ту чудно па власт у Добоју је расписала тендер за изградњу металних гаража - надстрешница за станаре једне (очигледно вриједне) Заједнице етажних власника у износу од 60.000,00КМ!!! И онда говорити о некој кризи...

ОДГОВОРИТЕ