Prioriteti Vlade RS: Nema novca za zaštitu vazduha, kupuju se nove limuzine

Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost (FZZŽ) raspisao tender za nabavku putničkog automobila u vrijednosti od 68.350 KM. Nemaju osigurana sredstva za nužne aktivnosti zaštite vazduha

Republika Srpska 03.10.2020 | 08:23
Prioriteti Vlade RS: Nema novca za zaštitu vazduha, kupuju se nove limuzine

Mada ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović tvrdi da je, uprkos padu javnih prihoda, budžet RS likvidan i da Vlada uredno izmiruje svoje obaveze, to je daleko od istine. 

Žurnal je ranije objavio, a to je našem portalu ponovo potvrđeno iz kredibilnih izvora u Vladi RS, da je entitetski budžet već u minusu od oko 800 miliona maraka, potrebnih da bi se  servisirale obaveze, te da će do kraja godine ta cifra narasti blizu milijardu KM. 

Vlada RS nije, kako tvrdi Vidovićeva, prva u u regionu počela da pomaže privrednike, zdravstvo i lokalne zajednice kako bi koliko-toliko sanirali posledice izazvane pandemijom korona virusa. Dokaz za to su i dokumenti Poreske uprave RS i Ministarstva finansija RS u posjedu Žurnala, prema kojima je u aprilu podneseno 8.788 zahtjeva privrednih subjekata Vladi RS za pomoć u isplati plata, poreza i doprinosa za taj mjesec, kada većina preduzeća zbog karantina uopšte nije radila.

Od tih 8.788 zahtjeva uvaženo je tek 893 ili 10,1 posto, što je dokaz više da je budžet RS prazan. Isplaćeno je minornih 1.142.791, 63 KM.

NOVA LIMUZINA ZA BOLJU EFIKASNOST

Jedino u čemu institucije ne posustaju, mada je ekonomska kriza u RS sve dublja, a budžet i računi javnih preduzeća i javnih ustanova sve prazniji, jesu nove javne nabavke. Između ostalog i novih službenih automobila.

Tako je Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost (FZZŽ) raspisao tender za nabavku putničkog automobila u vrijednosti od 68.350 KM. Na čelu tog tog Fonda je Srđan Todorović, poslanik Socijalističke partije u Narodnoj skupštini RS. E

fekti rada ovog Fonda nisu baš vidljivi, a Glavna služba za reviziju RS, provela je reviziju učinka ''Funkcionisanje sistema zaštite životne sredine“ i konstatovala mnogobrojne nedostatke u radu institucija koja se bave ovim pitanjem, uključujući i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost. 

U izvještaju Glavne službe za reviziju je konstatovano da Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) nije uvijek i u potrebnoj mjeri imao osigurana sredstva za nužne aktivnosti sa ciljem zaštite vazduha, zbog čega je tražio izvora finansiranja kroz komunikaciju sa nadležnim ministarstvima, lokalnim upravama, međunarodnim organizacijama i FZŽS. 

„Iako su RHMZ i FZŽS, kao republičke upravne organizacije, po svojim nadležnostima i obavezama u zaštiti vazduha u najužoj povezanosti, RHMZ je za osiguranje potrebnih sredstava za izvršenje godišnjeg plana rada podnosio prijave na objavljene javne pozive FZZŽ, često bez uspjeha“, navedeno je u revizorskom izvještaju. 

Riječju, FZZŽ nije mnogo mario ni za pozive u pomoć RHMZ ni za kvalitet vazduha, koji je, posebno prošle zime u Banjaluci bio katastrofalan i ozbiljno je ugrožavao zdravlje stanovništva. 

S druge strane, Todorović je sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojčićem 10. juna potpisao Ugovor o nabavci oko 300 novih kontejnera za smeće koji će biti postavljeni na više lokacija u gradu. Prema Ugovoru, Grad Banjaluka i FZZŽ su se obavezali da će izdvojiti po 100.000 KM za nabavku oko 300 novih kontejnera.

To bi moglo biti hvale vrijedan potez, da većinski vlasnik „Čistoće“ Banjaluka, nije tajkun Mladen Milanović Kaja i njegova firma „Tržnica“. Kaja je tako dobio na poklon kontejnere, koje je, u stvari, trebalo da plati on sam, odnosno njegova firma. 

Nema informacija da su Todorović i Radojičić insistirali i na rješavanju pitanja piralena u krugu „Incela“, koji godinama truje gradjane Banjaluke. 

SOCIJALIZACIJA DJECE

Osim FZZŽ, nova službena vozila nabavio je i Fond za dječiju zaštitu RS. Ovaj Fond je 9. septembra potpisao ugovor sa „Autoradom“ iz Pelegićeva o nabavci službenih vozila (ne navodi se koliko), u vrijednosti od 54.871,80 KM. 

Zanimljivo je da je Glavna služba za reviziju ranije upozorila rukovodstvo Fonda da nabavke roba i usluga vrše u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, jer su u tom segmentu uočeni propusti. 

Tako je navedeno da je za nabavku usluge vanlinijskog prevoza učesnika u projektu „Socijalizacija djece Republike Srpske“ utvrđene su neusklađenosti sa Zakonom o javnim nabavkama („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“, broj 39/14). Nabavka je pokrenuta otvorenim postupkom, na koji je uložena žalba Kancelariji za razmatranje žalbi, pa je Fond 08.05.2019. godine donio Zaključak o obustavljanju postupka do okončanja žalbenog postupka. 

S obzirom na vremenski period u kojem je planirano provođenja projekta, Fond je, kako ne bi doveo u pitanje realizaciju projekta, 07.05.2019. godine pokrenuo pregovarački postupak bez objave obavještenja o nabavci, iako nisu ispunjeni zakonski uslovi za njegovu primjenu. 

Sa ponuđačem „Neobas“ d.o.o. Banja Luka zaključen je 16.05.2019. godine okvirni sporazum na iznos od 102.333 KM (bez PDV-a). Pored navedenog, postavljeni uslovi u tenderskoj dokumentaciji koji se odnose na tehničku i profesionalnu sposobnost ponuđača nisu srazmjerni predmetu nabavke, jer mogu imati ograničavajući karakter na konkurenciju, a odnose se na zahtjev da ponuđač između ostalog mora da posjeduje u vlasništvu ili zakupu po osnovu „leasing- a“ i jedan autobus sa minimalno 85 komercijalnih sjedišta (ovaj kvalifikacioni uslov nije bio definisan u pomenutom otvorenom postupku), što nije u skladu sa članom 44. stav (3) zakona. 

(zurnal.info) 

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

štetočine RS.

03.10.2020 06:43

Nemaju nikada para za borce , a imaju za sve drugo nepotrebno da kupuju zaduženim kreditima RS.

ODGOVORITE
Name

Borac

03.10.2020 17:18

Kako nema para za borce? Pa ne tako davno je donesena odluka da se isplaćuje mjesečni dodatak demobilisanim nezaposlenim borcima, a uz podršku našeg premijera još će se raditi na tom polju.

Name

Laktaši

03.10.2020 07:13

Mutavac Srđan šta reći dotakli smo dno odavno.

ODGOVORITE
Name

Romale

03.10.2020 07:16

Što se tiče čistoće vazduha u Istočnom Sarajevu možemo reći da je katastrofalno. Prvi potez koji bi trebalo napraviti je zabraniti upotrebu uglja za zagrijavanje individualnih stambenih objekata. Nakon toga rješavati ostale zagađivače po prioritetima. Ali koliko vidim u proteklom vramenu za ovaj problem ne postoji interesovanje od organa vlasti.

ODGOVORITE
Name

Imeeee

03.10.2020 07:43

ZAŠTO SE BORCI NE DIGNU PROTIV LOPOVSKE VLASTI???

ODGOVORITE
Name

Re

03.10.2020 08:02

Kako da se dignu kad su omatorili sa ovakvim i onakvim bolestima . Još 10 godina i neće vise biti boraca bar onih iz 90tih. Ako se opet zaratuje i uvedu mladi da opet ratuju ..bitce opet boraca ...

Name

re Imeeee

03.10.2020 08:17

mene je više sramota reći da sam borac..pravi su izginuli, ostali mi polu mrtvi i bolesni..to ova lopovska vlada zna i zato to i koristi..ima onaj gore, izravnaće sve

Name

Darko

03.10.2020 17:21

A zašto niko malo ne preispita to ko stoji iza i ovakvih sumnjivih poziva. Položaj boraca nije zavidan, istina, ali ide na bolje i nadamo se da će se nakon zapošljavanja i mjesečnih primanja koje će ostvarivati svi nezaposleni demobilisani borci zahvaljujući premijeru Viškoviću naći još načina da se pomogne borcima

Name

RASPUCHIN

03.10.2020 07:45

Ма није коректно да их нападате. Ако купују аутомобил који мање троши и избацује мање ЦО2 , у издувним гасовима , онда је то , свакако , брига о заштити животне средине. За то се исплати потрошити и више а не тако "бједна" свотица новца. Е сада озбиљно : Ма које су то битанге неопјеване , комплексаши и психопате. како их није срам и стид задуживати се и трошити туђу муку?

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

03.10.2020 09:00

Ako kupuju električni atomobil onda je sve ok. Dali je moguće da imamo i takve agencije dok ulicama špartaju dizelaši stari preko 30 godina a narod u šporete loži sve što može da gori a o divljim deponijam smeća da ne govorim. Šta plaćamo, koga i zašto ?

ODGOVORITE
Name

komsija

03.10.2020 09:14

Zasto se uvezu dizeli koji su u EU zabranjeni? Cekajte dok se pocnu grijati na sve i svasta pa nam nece ni korona trebati !

ODGOVORITE
Name

RS

03.10.2020 09:58

POLITICARI VOLE SAMO AUDI,MERCEDES,BMW,STA FALI SKODI NECE NI DA CUJU BLAGO NAMA.IMA SE JESTE AL PO LEDJIMA OBICNOG GRADJANINA KRCMI DOK SE MOZE.

ODGOVORITE
Name

Direkt

03.10.2020 12:16

A za borce nema para? Fuj!

ODGOVORITE
Name

Precizna Dijagnoza

03.10.2020 14:39

Šta je tu čudno pa vlast u Doboju je raspisala tender za izgradnju metalnih garaža - nadstrešnica za stanare jedne (očigledno vrijedne) Zajednice etažnih vlasnika u iznosu od 60.000,00KM!!! I onda govoriti o nekoj krizi...

ODGOVORITE