Помпео стиже у Хрватску, БиХ могућа тема

Амерички државни секретар Мајк Помпео допутоваће данас у службену посјету Хрватској, а једна од тема састанка са хрватским званичницима требало би да буде западни Балкан са нагласком на БиХ.

Босна и Херцеговина 02.10.2020 | 11:50
Помпео стиже у Хрватску, БиХ могућа тема

Помпео, који је највиши званичник америчке администрације који ће посјетити Хрватску откако је Доналд Трамп у Бијелој кући, требало би сутра у Дубровнику да се састане са хрватским премијером Андрејом Плековићем, министром спољних послова Горданом Грлић Радман и министром одбране Мариом Баножићем.

Очекује се да ће Помпео током посјете објавити да хрватским грађанима након 30 година више неће бити потребне визе за улазак у САД, преносе хрвтски медији.

Радман је изјавио раније да ће теме састанака бити западни Балкан са нагласком на БиХ, споразум о избјегавању двоструког опорезивања и визно изузеће.

Хрватско руководство требало би да разговара са Помпеом и о куповини борбених авиона, а као тема се спомиње и 5Г мрежа, с обзиром да је Хрватска почела да их уводити у своје градове, преносе хрватски медији.

Очекује се да ће Помпео упутити хрватској страни позив да пажљиво размотри ризике које за националну безбједност и приватност грађана представљају технолошке компаније повезане са Комунистичком партијом Кине, а при томе се мисли на "Хуавеји".

САД притиска европске земље да не користе "Хуавеијеву" технологију у изградњи 5Г мреже, тврдећи да ће кинески телекомуникацијски див предати податке Пекингу који ће их користити за шпијунажу, што Кина упорно одбацује.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Крајишник

02.10.2020 09:55

Хахахахахаха дошао човјек да каже немојте куповат Кинеско већ УСА 5Г,јер само ми имамо право да вас шпијунирамо,а Додику поручите да њему нећемо укинут визе нити ћемо га скинут са црне листе!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

У 5Г

02.10.2020 10:06

Су сви проблеми, економски, политицки, безбједоносни, здравствени поготово јел је јако стетно по здравље....

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

02.10.2020 10:08

Неце нико са Милановицем само рудоња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

02.10.2020 10:38

Упозорење за Човица да би могао на црну листу задње ...

ОДГОВОРИТЕ