Pompeo stiže u Hrvatsku, BiH moguća tema

Američki državni sekretar Majk Pompeo doputovaće danas u službenu posjetu Hrvatskoj, a jedna od tema sastanka sa hrvatskim zvaničnicima trebalo bi da bude zapadni Balkan sa naglaskom na BiH.

Bosna i Hercegovina 02.10.2020 | 11:50
Pompeo stiže u Hrvatsku, BiH moguća tema

Pompeo, koji je najviši zvaničnik američke administracije koji će posjetiti Hrvatsku otkako je Donald Tramp u Bijeloj kući, trebalo bi sutra u Dubrovniku da se sastane sa hrvatskim premijerom Andrejom Plekovićem, ministrom spoljnih poslova Gordanom Grlić Radman i ministrom odbrane Mariom Banožićem.

Očekuje se da će Pompeo tokom posjete objaviti da hrvatskim građanima nakon 30 godina više neće biti potrebne vize za ulazak u SAD, prenose hrvtski mediji.

Radman je izjavio ranije da će teme sastanaka biti zapadni Balkan sa naglaskom na BiH, sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i vizno izuzeće.

Hrvatsko rukovodstvo trebalo bi da razgovara sa Pompeom i o kupovini borbenih aviona, a kao tema se spominje i 5G mreža, s obzirom da je Hrvatska počela da ih uvoditi u svoje gradove, prenose hrvatski mediji.

Očekuje se da će Pompeo uputiti hrvatskoj strani poziv da pažljivo razmotri rizike koje za nacionalnu bezbjednost i privatnost građana predstavljaju tehnološke kompanije povezane sa Komunističkom partijom Kine, a pri tome se misli na "Huaveji".

SAD pritiska evropske zemlje da ne koriste "Huaveijevu" tehnologiju u izgradnji 5G mreže, tvrdeći da će kineski telekomunikacijski div predati podatke Pekingu koji će ih koristiti za špijunažu, što Kina uporno odbacuje.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Krajišnik

02.10.2020 09:55

Hahahahahaha došao čovjek da kaže nemojte kupovat Kinesko već USA 5G,jer samo mi imamo pravo da vas špijuniramo,a Dodiku poručite da njemu nećemo ukinut vize niti ćemo ga skinut sa crne liste!!

ODGOVORITE
Name

U 5G

02.10.2020 10:06

Su svi problemi, ekonomski, politicki, bezbjedonosni, zdravstveni pogotovo jel je jako stetno po zdravlje....

ODGOVORITE
Name

BL

02.10.2020 10:08

Nece niko sa Milanovicem samo rudonja.

ODGOVORITE
Name

istina

02.10.2020 10:38

Upozorenje za Čovica da bi mogao na crnu listu zadnje ...

ODGOVORITE