За функционере: Нема регистрације возила док не дају новац за лијечење дјеце

Приликом регистрације службених возила неопходно је приложити потврду да је посебан допринос за Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству уплаћен.

Република Српска 02.10.2020 | 10:22
За функционере: Нема регистрације возила док не дају новац за лијечење дјеце

У овој години 68 јавних институција и установа су уплатиле новац Фонду солидарности по основу купљеног службеног возила. Претходне двије године рада Фонда постављало се питање да ли све институције чији се функционери почасте службеним возилом испуњавају своју обавезу према Фонду, јер стручњаци кажу да број од 60 аутомобила за осам мјесеци, што је био случај прије године рада фонда, није реалан, јер се аутомобили, у просјеку, купује више.

Иако је ранијих година било сумњи када је у питању коповина службених аутомобила и издвајања новца за Фонд солидарности, из Фонда кажу да су цифре ове године у оквиру очекиваног.

У овој години до 29. септембра по овом основу Фонд солидарности остварио је приходе у износу од 134.353 КМ. У Фонду кажу да су, за разлику од прве двије године, када је Фонд тек почео да ради и када је наплата по овом основу била нешто мања, у прошлој години, као и овој, приходи по овом основу углавном у оквиру планираних. 

– Примјера ради, у прошлој години по овом основу Фонд солидарности је остварио приходе у износу од 252.034 КМ, што је за 9,4 одсто више него у 2018. години. То је првенствено захваљујући подршци Народне скупштине Републике Српске, која је још прошле године сугерисала Влади Републике Српске да обавеже Министарство унутрашњих послова да приликом регистрације службених путничких возила доставе доказ о уплати, односно да су пет одсто од  куповине луксузних аутомобила издвојили за  Фонд солидарности. Дакле, приликом регистрације службених возила неопходно је приложити потврду да је предвиђени износ, односно посебан допринос за Фонд солидарности, уплаћен – наводе у Фонду.

Тако је НСРС овим закључком подржала иницијативу самог Радног тијела НСРС који спроводи надзор над прикупљањем средстава Фонда солидарности, а све у циљу, како наводе, прецизнијег начина дефинисања законске обавезе издвајања пет одсто од куповине службених возила за финансирање лијечења дјеце у иностранству.  

– Захваљујући томе успостављен је бољи механизам контроле уплате доприноса за Фонд солидарности када је у питању овај основ,  што свакако утиче и на  повећање свијести о важности уплате средстава за Фонд солидарности – наводе у Фонду.

Подсјећамо, Према Закону о Фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству један од сталних извора финансирања лијечења дјеце у иностранству је и пет одсто од цијене купљеног службеног путничког возила, изузев возила МУП РС и здравствених установа.

(Српскаинфо)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Алан Форд

02.10.2020 08:46

Јака ствар! Па недају они из свог џепа. Све ће то народ плаћати не брините.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.10.2020 09:27

Бас вала

Name

ТЕШКО НАМА

02.10.2020 09:06

Они колико образа имају би узели и оно од дијеце што је прикупљено. Вучић донира 15 санитетских возила а ови наши ликови купују луксузна возила по 150 хиљада за ауто. Ја незнам види ли Вучић са ким има посла и има ли томе краја. А сваки дан траже неки вид помоћи на све стране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

02.10.2020 12:33

Баш су великодушни, нема шта. :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смијешно

03.10.2020 13:10

Чуј , требају прилозити доказ о уплати . Испаде да ове барабе што сједају у најлукзузније аутомобиле и то потпуно незаслужено плаћају из свога џепа . Па опет обични народ плаћа , а они остају нетакнути , што се тиче плаћања . Ко овде прави народ толиким будалама . Као прво 90% ових џабалебароша не заслужује ове аутомобиле , за њих је и бицикл премија . Тузно је и жалосно да једна пејина унука мијења аутомобиле скоро сваке године , а народ нема за хљеб .

ОДГОВОРИТЕ