Позив на окончање борбених дејстава у Нагорно Карабаху

Предсједници Русије, Сједињених Америчких Држава и Француске усвојили су изјаву о ситуацији у Нагорно-Карабаху. Владимир Путин, Емануел Макрон и Доналд Трамп којом су позвали на хитно окончање борбених дејстава у Нагорно-Карабаху.

Свијет 01.10.2020 | 15:20
Позив на окончање борбених дејстава у Нагорно Карабаху

Предсједници су позвали Азербејџан и Јерменију да без предуслова обнове преговоре о Нагорно-Карабаху.

"Предсједник Руске Федерације, предсједник Сједињених Америчких Држава и предсједник Републике Француске, представљајуц́и државе копредсједавајуц́е Минске групе ОЕБС-а, најоштрије осуђују ескалацију насиља на контакт линији у зони сукоба у Нагорно-Карабаху“, наводи се у саопштењу.

"Позивамо... лидере Јерменије и Азербејџана да одмах преузму обавезе у доброј вјери и без постављања предуслова за наставак преговора о решавању ситуације уз помоц́ копредсједавајуц́их Минске групе ОЕБС-а", наводи се у изјави лидера земаља копредсједавајуц́их Минске групе.

Предсједници Русије, Француске и Сједињених Америчких Држава такође сматрају да треба одмах зауставити борбена дејства у Нагорно-Карабаху.

"Позивамо на хитни прекид борбених дејстава између оружаних снага страна учесница", истиче се у заједничкој изјави.

У изјави се додаје и да предсједници жале због жртава и изражавају саучешц́е породицама убијених и рањених.

Ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је прошле недеље. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и дјелимична мобилизација.

(Спутњик)

Коментари / 0

Оставите коментар